Povinnosti podnikateľa na webe

Viliam Poništ | rubrika: Článok | 3. 11. 2011
Ostatná novelizácia Obchodného zákonníka síce nepriniesla prevratnézmeny, ale upozornila na dôležitú fakt. Týmto faktom sú náležitostiinternetovej stránky, resp. webového sídla podnikateľa, ktoré musípovinne zo zákona obsahovať. Na mnohých podnikateľských stránkach tietoúdaje stále chýbajú.
Povinnosti podnikateľa na webe

Zdroj: Shutterstock

Pokiaľ podnikateľ nie je na webe ako keby neexistoval. Len málo zákazníkov prvotne  upriami pozornosť na živnostenský alebo obchodný register. Zákazník vyhľadáva a zväčša aj nachádza všetko potrebné práve na webe. Preto ani táto skutočnosť neunikla svojej zákonnej úprave a boli predpísané povinné údaje, ktoré musí každá podnikateľská stránka obsahovať.

Spomenutá ostatná novela Obchodného zákonníka, t.j. zák. č. 513/1991 Zb. v znení neskorších právnych predpisov je účinná od 30. júna 2011 a v celom texte zákona zmenila „internetovú stránku podnikateľa“ na „webové sídlo podnikateľa.“ V praxi to na veci veľa nemení, pretože uvádzať povinné údaje majú podnikatelia už viac ako štyri a pol roka. No aspoň sčasti to má pripomenúť, že aj internetová stránka, či webové sídlo sa u podnikateľov riadi pravidlami, ktoré nezávisia len od podnikateľským potrieb a ich foriem prezentácie, ale aj zákonnými ustanoveniami.

Povinné údaje, ktoré musí obsahovať každé webové sídlo sú tie isté aké musí podniakteľ udávať aj na svojich obchodných dokumentoch a v písomnom úradnom styku. Ide o obchodné meno, sídlo alebo miesto podnikania, právnu formu právnickej osoby a identifikačné číslo, ak je pridelené. Ak je podnikateľ zapísaný v obchodnom registri alebo v inej evidencii podnikateľov musí uvádzať aj označenie registra, ktorý ho zapísal a aj číslo zápisu. Pokiaľ podnikateľ chce uviesť aj výšku základného imania má povinnosť spolu s ňou uviesť aj rozsah jeho splatenia. Okrem povinnosti udávať tieto údaje má zahraničná osoba alebo jej organizačná zložka povinnosť uvádzať údaj o zápise podniku alebo organizačnej zložky podniku do obchodného registra.

Základné údaje, ktoré spoľahlivo určia podnikateľa uvádza každý podnikateľ, pričom prax ukázala, že ide o nevyhnutnosť. Ide o údaje o obchodnom mene, sídle (resp. mieste podnikania) a identifikačnom čísle (a ďalšie kontaktné údaje, ktoré so zákona povinné nie sú). S týmito údajmi nie je problém takmer na žiadnej stránke (webovom sídle). Najväčší problém je pri registrovaných podnikateľoch, pretože práve tí zabúdajú uvádzať aj označenie registra, ktorý ich zapísal a číslo tohto zápisu. Naozaj iba málo podnikateľov túto informáciu zverejňuje.

Informácia o výške základného imania je postavená na báze dobrovoľnosti, no v prípade, ak ju podnikateľ chce uviesť nesmie zabudnúť ani na zákonnú povinnosť uviesť aj rozsah jeho splatenia. Tieto údaje však nie sú príliš frekventovanými údajmi na webových sídlach a takmer vôbec sa nevyskytujú.

Vzhľadom na to, že Obchodný zákonník nerieši kde presne majú byť tieto údaje uvádzané a dokonca ani nie akú majú mať formu možno ich nájsť najmä v pätičkách jednotlivých stránok ale aj  a v odkazoch typu „kontakty,“ „o nás,“ „o spoločnosti“ a podobne. Ale samozrejme aj dnes môžete nájsť webové sídla podnikateľov bez uvedenia akýchkoľvek údajov. Táto skutočnosť nemusí predznamenať neznalosť jednotlivých podnikateľov alebo prevádzkovateľov v tejto oblasti, ale môže ísť aj o strach zverejňovať tieto údaje z dôvodu aby neboli zneužívané tretími osobami. Podľa všetkého nie je tento strach opodstatnený, pretože ide o verejné údaje, ktoré si môže každý nájsť v živnostenskom, obchodnom, či inom registri.  No samozrejme môže ísť aj o oveľa prozaickejšie vysvetlenie neuvádzania týchto údajov -  podvod.

Povinnosť zobrazovať na svojej stránke predmetné údaje máme od polovice januára 2007 a nie je to výmysel nášho zákonodarcu, pretože ten bol nútený túto oblasť upraviť na základe smernice EÚ a preto sa podobnými pravidlami riadia aj všetky ostatné členské štáty. Napríklad v Českej republike platí táto povinnosť od roku 2008 a podobne ako u nás je veľa podnikateľov, ktorí na túto zmenu nezareagovali včas alebo vôbec. Ale na druhej strane Živnostenský úrad v ČR už rozdával aj finančné sankcie za nedodržanie tejto povinnosti.  Do akej miery je povinnosť uvádzať tieto informácie na webovom sídle podnikateľa kontrolovaná u nás je otázne.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

11. 5. 2024 | Barbora Magočová

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

Švarcsystém je na Slovensku nelegálny, no nie je ľahké ho odhaliť. To á však zmeniť súčasná vláda. Pripravuje sa veľký záťah na „zamestnaných“ živnostníkov. Pokuty hrozia nielen im,... celý článok

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

Miroslav Švarc dodnes žije neďaleko Prahy, berie dôchodok smiešnej sume a býva v dome s priateľkou. Býval to však veľmi bohatý biznismen, po ktorom sa dodnes volá nelegálna, ale stále... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok