Od septembra sa menia dovolenky aj práca nadčas

Ondrej Lehocký | rubrika: Článok | 8. 9. 2011
Novela zákonníka práce, ktorá je účinná od začiatku septembra, prinášaokrem zmien v skúšobnej dobe alebo práci na dobu určitú tiež zmeny v pravidlách pre čerpaniedovolenky, prácu nadčas alebo využívanie flexikonta.
Od septembra sa menia dovolenky aj práca nadčas

Zdroj: Shutterstock

Novela zákonníka práce priniesla zmeny aj v zamestnávaní na dobu určitú ako aj v skúšobnej lehote, ktorým sme sa venovali v predchádzajúcom článku  Zmenia sa pravidlá pri nástupe do zamestnania.

Na dlhšiu dovolenku postačí vek

Štandardná zákonná dĺžka dovolenky štyri týždne pre bežného zamestnanca sa nemení. Mení, alebo lepšie ruší sa podmienka, pre nárok na dovolenku v dĺžke piatich týždňov. Zatiaľ čo po starom musel zamestnanec zdokladovať, že má odpracovaných aspoň 15 rokov, podľa nového je jedinou podmienkou, aby ste v najneskôr danom kalendárnom roku dovŕšili 33 rokov. Ak túto podmienku splníte, automaticky vám vznikne nárok na dovolenku v dĺžke najmenej piatich týždňov. Táto zmena, hoci je súčasťou novely pracovného kódexu, platiť bude až od januára budúceho roka, aby sa zamestnávatelia stihli na zmeny pripraviť.

V prípade, že si dovolenku nemôžete čerpať kvôli práceneschopnosti, alebo vám zamestnávateľ v danom roku neurčí jej čerpanie, budete si ju môcť vyčerpať v nasledujúcom roku. Výhodu, ktorú dnes majú iba zamestnanci na materskej alebo rodičovskej dovolenke, tak po novom získajú všetci zamestnanci.

Zamestnávateľ môže tiež z prevádzkových dôvodov nariadiť hromadné čerpanie dovolenky, alebo celozávodné voľno. Jeho trvanie môže byť od septembra až tri týždne, teda o týždeň viac ako doteraz. Podmienkou však je, aby zamestnávateľ oznámil zamestnancom plánovanú odstávku výroby šesť mesiacov vopred.

V ústrety rodičom

Novela zákona mení tiež spôsob čerpania rodičovskej dovolenky. Rodič si po dohode so zamestnávateľom môže rozložiť rodičovskú dovolenku do piatich rokov veku dieťaťa, alebo do ôsmich rokov v prípade nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa. Po starom to boli tri, resp. šesť rokov. Ministerstvo chce týmto spôsobom umožniť rodičom tráviť viac času so svojim dieťaťom, kedy im to najviac vyhovuje.

Okrem toho môžu rodičia od septembra využívať nový inštitút – tzv. delené pracovné miesto. Zamestnávateľ rozdelí jedno pracovné miesto medzi dvoch pracovníkov, pričom je na dohode týchto zamestnancov, akým spôsobom si prácu rozdelia.

Podobným opatrením, ktoré zavádza novela pre zvýšenie flexibility práce, je konto pracovného času alebo tiež flexikonto. Toto, hoci sa v praxi v niektorých podnikoch využíva už dlhšie, sa súčasťou pracovného kódexu stáva až teraz. Vďaka nemu môže zamestnávateľ rozvrhnúť pracovný čas zamestnancovi podľa aktuálnej potreby práce v určitom období. Napríklad, pracovná doba sa skráti keď je potreba práce nižšia, a naopak.

Prácu nadčas môžete odmietnuť

V práci môžeme od septembra tráviť viac času. Zamestnávateľ totiž po novom môže požadovať od zamestnanca, aby odpracoval ročne až 400 hodín nadčasov, pričom na to nebude potrebovať „vážne dôvody“, tak ako tomu bolo doteraz. Vedúci pracovníci môžu počas roka odpracovať až 550 hodín nadčasov. Prácu nadčas však môžu odmietnuť pracovníci v zdravotníctve starší ako 50 rokov, čo je tiež novinka. Títo pracovníci môžu rovnako odmietnuť prácu v noci. U ostatných pracovníkov existovala pri nočnej práci iba podmienka, že po týždni nočnej práce musí nasledovať týždeň práce cez deň, s výnimkou niektorých povolaní. Od septembra už možno pracovať v noci aj dva týždne po sebe. Dlhšie ako dva týždne nočnej práce po sebe je možné pracovať iba na základe písomnej dohody so zamestnávateľom.

Novelizovaný pracovný kódex ošetruje aj poskytovanie náhradného voľna za prácu nadčas. Hoci forma náhrady za nadčas naďalej zostáva na dohode, zavádza sa pravidlo, že zamestnávateľ musí poskytnúť zamestnancovi náhradné voľno najneskôr do dvanástich mesiacov.

Ondrej Lehocký

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok