Zmenia sa pravidlá pri nástupe do zamestnania

Ondrej Lehocký | rubrika: Článok | 25. 8. 2011
Súvisí to so zmenami, ktoré do pracovných vzťahov prináša novelazákonníka práce. Táto vstúpi do platnosti už od septembra. Aká dlhá budeskúšobná doba a ako sa zmení práca na dobu určitú po novom? Čítajteďalej.
Zmenia sa pravidlá pri nástupe do zamestnania

Zdroj: Shutterstock

Tri krát za tri roky

Nové podmienky čakajú na zamestnancov už pri podpise pracovnej zmluvy. Zmluvu na dobu určitú bude možné uzatvoriť najdlhšie na tri roky, teda o rok dlhšie ako dnes. V prípade, že bude dohodnutá na kratšiu dobu, je možné ju predĺžiť počas troch rokov najviac tri krát. V súčasnosti je to najviac dva razy počas dvoch rokov. Po troch rokoch už musí zamestnanec dostať zmluvu na dobu neurčitú.

Existujú však povolania, pri ktorých táto podmienka dodržaná byť nemusí. „Donekonečna“  bude možné predlžovať zmluvu vysokoškolským zamestnancom a pracovníkom vo vede, vývoji a výskume. Platiť to bude aj pri zastupovaní počas dočasnej pracovnej neschopnosti, materskej alebo rodičovskej dovolenke. Po novom túto výnimku stratia opatrovateľky a umelci.

Konkurenčná doložka už aj v zákone

Do novej úpravy zákonníka práce sa dostáva aj tzv. konkurenčná doložka. Táto, hoci sa dnes v praxi bežne využíva, nie je v zakotvená v pracovnom kódexe a jej vymáhanie je preto problematické. Jej podstatou je záväzok zamestnanca vyplývajúci z pracovnej zmluvy, podľa ktorého zamestnanec po ukončení pracovného pomeru nemôže vykonávať rovnakú činnosť u konkurenčného zamestnávateľa počas určitej doby, maximálne však do jedného roka. Ako kompenzáciu však musí zamestnávateľ počas tohto obdobia vyplácať zamestnancovi minimálne 50 percent jeho predchádzajúcej priemernej mzdy. Súčasťou pracovnej zmluvy bude môcť byť aj dohoda o pokute za porušenie tohto záväzku.

Zjednoduší sa tiež práca na dohodu o brigádnickej práci študentov. Od septembra študenti už nebudú musieť dokladovať, že majú štatút študenta. Pracovať na dohodu budú môcť bez potvrdenia až do konca októbra v kalendárnom roku, v ktorom doštudovali alebo sa zapísali do ďalšieho ročníka.

Budeme robiť dlhšie „na skúšku“

Väčšinu novoprijatých zamestnancov budú určite zaujímať zmeny v dĺžke skúšobnej doby. Počas tohto obdobia totiž ešte nedosahujeme plnú pracovnú výkonnosť a preto nám spravidla prináleží za vykonanú prácu nižšia odmena. Štandardná trojmesačná skúšobná doba pre bežných zamestnancov ostáva zachovaná. Pri vedúcich zamestnancoch však bude možné od septembra dohodnúť vyššiu, až 6-mesačnú skúšobnú dobu.

Skúšobná doba však môže byť pre obe skupiny zamestnancov ešte dlhšia, a to v prípade, ak je to dohodnuté v kolektívnej zmluve. Maximálna skúšobná doba bežného zamestnanca tak môže dosiahnuť šesť mesiacov, a vedúceho pracovníka až deväť mesiacov.

Ukončiť pracovný pomer možno v skúšobnej dobe bez udania dôvodu, a to tak zo strany zamestnávateľa, ako aj zamestnanca. Vláda s cieľom chrániť postavenie matiek v skúšobnej dobe zavádza od septembra zmeny. Zamestnávateľ bude môcť prepustiť v skúšobnej dobe tehotnú ženu, dojčiacu ženu alebo matku do konca deviateho mesiaca po pôrode iba vo výnimočných prípadoch. Dôvody ukončenia pomeru pritom nesmú súvisieť s tehotenstvom alebo materstvom zamestnankyne a zamestnávateľ ich musí poskytnúť písomne.

 

Ondrej Lehocký

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Okamžité platby sú realitou v ďalšej slovenskej banke

6. 5. 2024 | Redakcia

Okamžité platby sú realitou v ďalšej slovenskej banke

Fio banka spustila službu SEPA okamžité platby. Klienti ich budú mať zdarma a realizujú sa do niekoľkých sekúnd a to aj cez sviatky a víkendy. Na Slovensku tento druh platby nemá už... celý článok

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.