Ako založiť spoločnosť medzi súkromnou osobou a obcami?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 21. 6. 2010
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Ako založiť spoločnosť medzi súkromnou osobou a obcami?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Chcete si obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu na získanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sa v našej poradni Financovanie bývania!

Vstup do poradne Financovanie bývania  

 

 

Ako založiť spoločnosť medzi súkromnou osobou a obcami?

Otázka:

Dobrý deň, mám otázku, či je možné vytvoriť určitý druh obchodnej spoločnosti medzi tromi obcami a mnou ako súkromnou fyzickou osobou. Táto obchodná spoločnosť by poskytovala rekreačne služby na vodnej priehrade. Určili sme nejaké ustanovujúce pravidlá ohľadne rozdeľovania zisku, práva a povinnosti jednotlivých obcí a mňa (Obce by mali za povinnosť vytvoriť vhodné podmienky na zabezpečovanie jednotlivých atrakcií a propagáciu priehrady vrámci Slovenska a ja by som dohliadal nad nákupom a výberom rekreačných atrakcií, ktoré by sa kúpili, čo sa týka rozdeľovania zisku, tak predbežne sa to určilo na 60 % pre mňa a 40 % pre obce). Bohužiaľ zatiaľ som akosi nenašiel žiadny príklad na založenie takejto spoločnosti. Mohli by ste mi nejako objasnit, či sa dá tento druh spolocnosti vôbec zalozit a ako. Za skorú odpoved Vám vopred ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň, Podľa § 11 ods. 4 písm. k zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení obecné zastupiteľstvo má právo zakladať a zrušovať obchodné spoločnosti a iné právnické osoby a schvaľovať zástupcov obce do ich orgánov, ako aj schvaľovať majetkovú účasť obce v právnickej osobe. Podľa § 13 ods. 5 tohto zákona starosta je štatutárnym orgánom obce v majetkovoprávnych vzťahoch a v pracovnoprávnych vzťahoch vo vzťahu k zamestnancom obce. Nie je vylúčené, aby sa spojilo aj viacero obcí a títo založili spoločne spoločnosť s ručením obmedzeným. Pričom spoločníkom môže byť aj fyzická osoba. Za obec rozhoduje starosta, ktorý je štatutárom obce, preto bude aj podpisovať spoločenskú zmluvu. Pokiaľ ide o delenie zisku, toto zavisí od spoločenskej zmluvy, ktorú uzatvoríte. So založením spoločnosti s ručením obmedzeným tohto typu sa obráťte na ktoréhokoľvek advokáta, ktorý Vám s tým pomôže. 

Pracujem na autorskú zmluvu, ako je to s daňami?

Otázka:

Dobrý deň. Zaujíma ma súčastná výška a spôsob zdanenia predaja nehnuteľnosti. Príjem z predaja sa započítava do kompletného ročného daňového priznania f.o. alebo ako samostatná položka hned po predaji a aká je možnosť uplatnenia odpočtu.Ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň.

  • 1. Základ dane ( čiastkový základ dane ) je súčasťou daňového priznania za príslušný rok.
  • 2. Príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti (ak nejde o činnosť, ktorá je podnikaním ) je prijmom podľa § 8, ods. 1 písm. b, zákona 595/2003 z.z. o dani z prijmov. Na zistenie základu dane ( čiastkového základu dane ) treba použiť ustanovenie ods. 2 toho istého paragrafu.
  • 3. Či budete príjem zdanovať, alebo nie, treba posúdiť podľa ustanovení § 9, toho istého zákona.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok