Podnikáte v prenajatých priestoroch? 5 tipov vám ušetrí mnoho problémov

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 28. 11. 2023
Ak užívate nebytové priestory, ktoré nie sú vaše, s najväčšou pravdepodobnosťou ste ich nájomcom či podnájomcom. Pre nájom nebytových priestorov ale platia niektoré osobitné pravidlá, ktorých neznalosť vás môže v krajnom prípade pripraviť aj o vaše živobytie. Ktoré chyby sa bežne robia už pri uzatváraní nájomnej zmluvy? A čo musíte vedieť, aby ste nemuseli zo dňa na deň riešiť, kde budete svoje podnikanie prevádzkovať?
Podnikáte v prenajatých priestoroch? 5 tipov vám ušetrí mnoho problémov

Zdroj: Shutterstock

Čo skontrolovať pri uzatvorení zmluvy o nájme? 

Nájom a podnájom nebytových priestorov upravuje zákon č. 116/1990 Zb., ktorý sa vzťahuje na:

1) nebytové priestory určené ako miestnosti alebo súbory miestností, ktoré sú podľa rozhodnutia stavebného úradu určené na iné účely ako na bývanie, a tiež na

2) byty, pri ktorých bol udelený súhlas na ich užívanie na nebytové účely

V praxi môže ísť o klasické kancelárske priestory, ale tiež o rôzne dielne či garáže. Za nebytové priestory sa nepovažuje príslušenstvo ani spoločné priestory domu. 

Aby bola zmluva o nájme nebytových priestorov platná, musí byť dojednaná písomne. Treba v nej riadne označiť zmluvné strany a nesmie chýbať ani vymedzenie záväzku prenajímateľa prenechať nájomcovi priestor na užívanie za dojednanú odplatu (nájomné). Nad rámec uvedeného právna úprava ďalej vyžaduje, aby zmluva obsahovala:

a) predmet nájmu, tzn. vymedzenie nebytových priestorov, ktoré by ideálne mali byť popísané údajmi podľa listu vlastníctva;
b) výšku nájomného;
c) splatnosť nájomného, čiže výslovné určenie časového okamihu (napr. dátumom), do ktorého je nájomca povinný prenajímateľovi uhradiť odplatu za užívanie priestorov;
d) čas, na ktorý sa zmluva uzatvára (za predpokladu, že nejde o nájom na neurčitý čas);
e) účel nájmu, ktorý treba dohodnúť tak, aby bol v súlade s účelom stavebného určenia nebytových priestorov;
f) spôsob platenia nájomného (napr. či bude nájomca platiť nájomné v hotovosti alebo prevodom na účet, event. či bude nájomné hradené v peniazoch alebo v inom ekvivalente – napr. službách a pod.). 

Tip č. 1: Účel nájmu a spôsob platenia nájomného riadne skontrolujte 

Explicitné stanovenie účelu nájmu a spôsobu platenia nájomného v zmluvách o nájme nebytových priestorov veľmi často chýba. Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ich písomné dojednanie nie je dôležité, opak je pravdou. Ak totiž zmluva o nájme nebytových priestorov neobsahuje ktorúkoľvek z vyššie uvedených náležitostí, má to za následok jej neplatnosť. V súdnej praxi bol ďalej vyslovený názor, že neplatná bude nielen zmluva, v ktorej účel nájmu chýba, ale aj zmluva, v ktorej  je dojednaný v rozpore s účelom stavebného určenia priestoru (bližšie rozhodnutie Krajského súdu Trnava, sp.zn. 31Cob/75/2020). 

Tip č. 2: Spôsob platenia nájomného chýba – čo by vás mohlo zachrániť? 

Nedostatok platnosti zmluvy o nájme nebytových priestorov kvôli absencii spôsobu platenia nájomného sa javí ako veľmi prísna sankcia – a to aj kvôli tomu, že ide skôr o „technické“ dojednanie. Ak aj v zmluve chýba, zvyčajne to nespôsobí pochybnosti o tom, či došlo alebo nedošlo k splneniu povinnosti uhradiť nájomné. V súdnej praxi sa preto vyskytol názor, že ak nájom trvá už dostatočne dlho a medzi zmluvnými stranami celý čas nebolo sporné, akým spôsobom má byť nájomné platené, nemali by súdy kvôli neprítomnosti ustanovenia o spôsobe platenia odplaty za nájom posudzovať zmluvy ako neplatné (bližšie rozhodnutie Krajského súdu Banská Bystrica, sp.zn. 11Co/16/2018). 

Ak ste po prečítaní vašej nájomnej zmluvy zistili, že neobsahuje potrebné náležitosti, nezúfajte. Skúste sa s prenajímateľom dohodnúť na jej opravenom znení, ktoré môže zároveň zohľadniť aj naše ďalšie tipy uvedené nižšie.  

Najčastejšie omyly ohľadom práv a povinností zmluvných strán 

Prenajímateľ vám musí odovzdať nebytové priestory v stave spôsobilom na dohovorené alebo obvyklé užívanie a v takomto stave je povinný priestory udržiavať na svoje náklady. Nájomca má povinnosť hradiť náklady spojené s obvyklým udržiavaním. Problémom však je, že právna úprava rozsah „nákladov spojených s obvyklým udržiavaním“ vymedzuje pomerne neurčito. 

Tip č. 3: V nájomnej zmluve si dojednajte, ktoré náklady bude hradiť nájomca 

Pre vylúčenie zdĺhavých sporov sa vždy oplatí dohodnúť na tom, ako by sa mal nájomca o priestor starať a ktoré náklady na údržbu tým pádom bude platiť on. 

Tip č. 4: Čo ak dojednanie o nákladoch na údržbu chýba? 

Rozsah starostlivosti zahrňujúcej obvyklé udržiavanie predmetu nájmu je možné do určitej miery odvodiť z iných povinností nájomcu alebo z dostupnej judikatúry. Nájomca by mal hradiť náklady vynaložené na to, aby mohol pri skončení nájmu priestor vrátiť v stave, v akom ho prevzal, s prihliadnutím na obvyklé opotrebenie. Argument vrátenia predmetu nájmu v uvedenom stave je však využiteľný len v prípade, že priestory neboli poškodené v dôsledku výnimočnej udalosti nezavinenej nájomcom (potopa, požiar a pod.). 

Pokiaľ vznikne potreba opráv, ktoré má urobiť prenajímateľ, treba ho na túto skutočnosť bez zbytočného odkladu upozorniť. Ak tak neurobíte alebo vykonanie týchto či iných nevyhnutných opráv neumožníte, budete zodpovedať za škodu, ktorá nesplnením uvedených povinností vznikne. 

Prenajímateľ môže ukončiť nájom v zjednodušenom režime 

Na rozdiel od nájomcu bytu nie je nájomca nebytového priestoru v súvislosti so skončením nájmu osobitne chránený. Prenajímateľ má teda pomerne veľa možností, ako vás z priestorov dostať preč. 

Tip č. 5: Dojednajte si dôvody výpovede z nájmu, a to najmä pri zmluve na neurčitý čas 

Dopad zákonnej úpravy ukončovania nájmu nebytových priestorov môžete zmierniť tak, že si s prenajímateľom dohodnete konkrétne dôvody, pre ktoré môže pristúpiť k ukončeniu nájmu. Osobitné dojednanie dôvodov je dôležité hlavne pri nájme na dobu neurčitú; ak totiž chýba, môže prenajímateľ vypovedať zmluvu aj bez udania dôvodu

Pokiaľ ide o ukončenie nájmu na dobu určitú, bude môcť prenajímateľ v prípade absencie iného dojednania vypovedať zmluvu napríklad ak:

- užívate priestor v rozpore so zmluvou,

- o viac ako 1 mesiac meškáte s platením nájomného alebo úhrady za služby spojené s nájmom,

- mu riadne a včas neposkytujete služby, ktoré ste sa mu zaviazali poskytovať na úhradu nájomného,

- napriek písomnému upozorneniu dochádza k hrubému porušovaniu pokoja a poriadku, a to buď vami alebo osobami, ktoré s vami priestor užívajú,

- v ďalšom užívaní priestoru bráni rozhodnutie o odstránení či zmenách stavby,

- prenecháte priestor či jeho časť do podnájmu bez súhlasu prenajímateľa. 

Pokiaľ nebolo dohodnuté inak, je výpovedná doba 3 mesiace a začne plynúť od 1. dňa mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

Anketa

Podnikáte vo vlastných priestoroch?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok