Sviatok Cyrila a Metoda je na Slovensku predovšetkým náboženskou udalosťou

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 2. 7. 2020
Sviatok Cyrila a Metoda si pripomíname 5. júla. Tento rok pripadne na nedeľu.
Sviatok Cyrila a Metoda je na Slovensku predovšetkým náboženskou udalosťou

Zdroj: Shutterstock

Podobne ako my na Slovensku, pripomínajú si týchto dvoch solúnskych bratov a ich misiu na Veľkej Morave aj naši „bratia Česi. Kým u nás sú obchody počas štátnych sviatkov zatvorené vždy, v Českej republike tomu tak nie je. 5.júla zostávajú obchody v ČR otvorené.

Čo vieme o Cyrilov a Metodovi

O Cyrilovi a Metodovi sa učia deti na druhom stupni základných škôl. Z hodín dejepisu si mnohí iste pamätajú významný rok 863 – ich príchod na Veľkú Moravu. Okrem kresťanstva so sebou prinášajú aj písmo hlaholiku. Hlaholika je dodnes považovaná ako základ prvého slovanského písma, z ktorého sa neskôr vyvinula cyrilika a azbuka.

Cyril a Metod boli bratia pochádzajúci zo Solúna v Byzanskej ríši. Byzantskej ríši žilo aj slovanské etnikum. To či boli bratia čisto gréckeho pôvodu alebo čiastočne či úplne slovanského pôvodu sa vedú spory. Isté však je, že ovládali slovanskú reč už pred príchodom na Veľkú Moravu. Obaja sa v priebehu života stali mníchmi a Cyril bolo mníšske meno Konštantína. Preto sa často používa aj spojenie Konštantín a Metod.

Počas svojej misie na Veľkej Morave sa im podarilo dosiahnuť kodifikáciu slovanskej reči ako liturgického jazyka. Dovtedy sa smelo slúžiť omše len v latinčine, gréčtine a hebrejčine.

Na území Veľkej Moravy bolo kresťanstvo už pred príchodom bratov zo Solúna, no možnosť slávenia svätých omší a čítania svätého písma v reči, ktorej obyvateľstvo rozumie, prispelo k rozšíreniu kresťanstva.

Ich návšteva mala i významný politický rozmer. Cyril a Metod prišli na Veľkú Moravu na pozvanie kniežaťa Rastislava, ktorý sa usiloval o vymanenie z vplyvu Franskej ríše. V obhajobe slovanskej reči pred pápežom vynikli aj diplomatické schopnosti oboch bratov. Metod bol dokonca pápežom Jánom VIII vyhlásení za moravsko-panónskeho biskupa. Každopádne však po smrti Metoda boli jeho žiaci z územia Veľkej Moravy a Nitry vyhnaní.

 

Ako sa slávi Cyril a Metod na Slovensku

Vo svete pripadá sviatok svätého Cyrila na 14. február a sviatok svätého Metoda na 6. apríl. Na Slo-vensku, v Českej republike a dokonca i v Chorvátsku sa ich pamiatka slávi naraz 5. júla.

Od roku 1980 sú Cyril a Metod spolupatróni Európy. 31. decembra ich vyhlásil vtedajší pápež Ján Pavol II.

Cyril a Metod sú uctievaní ako osobnosti, ktoré stáli pri náboženskom a kultúrnom zrode nášho národa.

V tomto období sa každoročne uskutočňuje celonárodná cyrilometodejská púť do Nitry, ktorá vyvrcholí svätou omšou s biskupom ako hlavným celebrantom.

Pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu vydala Národná Banka Slovenska špeciálnu edíciu dvojeurových mincí, kde na zadnej strane boli práve títo vierozvestcovia. Oslavy 1155. výročia boli taktiež sprevádzané rôznymi podujatiami najmä náboženského charakteru.

Tip: Príplatky za prácu cez sviatok, v nedeľu a v noci v roku 2020

Aké ďalšie sviatky máme cez prázdniny

Slovensko so svojimi 15 sviatkami patrí medzi krajiny Európskej únie s najvyšším počtom sviatkov. Okrem Veľkej Noci, Nového roku a Vianoc, ktoré sú spoločné pre celú Európu, patria medzi sviatočné dni aj traja králi, či dušičky. Väčšina sviatkov pripadá na druhú polovicu roku.

Cez prázdniny je sviatočný deň 5. júl – Sviatok Cyrila a Metoda a 29. august – SNP.  V septembri sú sviatočné hneď dva dni:

  • 1. september – Ústava SR
  • 15. september – Sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Potom sú už len novembrové dušičky – 1. 11. Sviatok všetkých svätých a 17.11. Deň boja sa slobo-du a demokraciu.

Na ktoré dni pripadne Cyril a Metod v budúcnosti

Tabuľka: Ako vychádza Sviatok sv. Cyrila a Metoda v nasledujúcich rokoch

Dátum Deň v týždni
5. júl 2021 pondelok
5. júl 2022 utorok
5. júl 2023 streda
5. júl 2024 piatok
5. júl 2025 sobota
5. júl 2026 nedeľa

Rok 2024 je priestupný rok a preto sa pridáva vo februári jeden deň a 5. júl pripadne na piatok.

Anketa

Súhlasíte s tým, že sú počas sviatkov zatvorené obchody?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

4. 3. 2024 | Barbora Magočová

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

Pružný pracovný čas je pomerne rozšíreným benefitom; zamestnancom môže výrazne pomôcť zosúladiť ich rodinný a pracovný rozvrh. Poznáte však všetky jeho špecifiká? Odlišnosti platia... celý článok

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

31. 1. 2024 | Marek Mittaš

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

So stratou práce sa spája niekoľko povinností, vrátane evidovania sa na úrade práce. Dobrou správou je, že štát tento proces zjednodušil. Po novom všetko vybavíte z pohodlia domova... celý článok

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

30. 1. 2024 | Barbora Magočová

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

Už aj Slováci si pomaly zvykajú na to, že nemusia tolerovať neprípustné zásahy do svojho súkromia či cti. Uplatňovanie práv vyplývajúcich z ochrany osobnosti dnes nie je ničím výnimočným;... celý článok

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

25. 1. 2024 | Barbora Magočová

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

Zvýhodnené podmienky oznamovania protiprávnej činnosti na pracovisku na Slovensku platia už 5 rokov. Zamestnanci môžu za ich nahlásenie získať značnú peňažnú odmenu; nezanedbateľný... celý článok

Každý z nás už v práci urobil 1 z týchto vecí. Za všetky vás ale možno vyhodiť!

16. 1. 2024 | Barbora Magočová

Každý z nás už v práci urobil 1 z týchto vecí. Za všetky vás ale možno vyhodiť!

V zamestnaní trávime približne polovicu nášho bdelého času. Počas takto dlhej doby sa môže ľahko pritrafiť slabšia chvíľka, v ktorej sa nezachováme úplne príkladne. Mnoho pomerne bežných... celý článok