Netradičné formy investovania. Alebo keď láska prináša peniaze

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 12. 10. 2022
Keď sa povie slovo „investícia,“ väčšina ľudí si predstaví investovanie do akcií, dlhopisov či podielových fondov. Tu však investičné nástroje ani zďaleka nekončia. Ak hľadáte netradičné formy investovania, ktoré majú svoj vlastný charakter a štýl, v tomto článku nájdete inšpiráciu.
Netradičné formy investovania. Alebo keď láska prináša peniaze

Zdroj: Shutterstock

Whiskey

Tento obilninový destilát sa za uplynulých 10 rokov stal jednou z najvýkonnejších tried aktív na trhu. Whiskey prekonala autá, drahokamy, vína a vlastne takmer všetko okrem kryptomien. Dôkazom sú údaje z indexov, ktoré sledujú ceny najvzácnejších whiskey fliaš:

  • Apex 1000 (1000 vzácnych fliaš) – nárast hodnoty o 433,21 %,
  • Rare Whiskey Icon 100 (100 zberateľských fliaš) – nárast hodnoty o 397,97 %,
  • Rare Whiskey Vintage 50 (50 najstarších fliaš) – nárast hodnoty o 303,72 %.

Údaje sú z obdobia medzi rokmi 2012 a 2022. Nič však nenasvedčuje tomu, že by výkonnosť investícií do whiskey mala klesať. Záujem o tento nápoj je dlhodobo stabilný v Ázii, Európe aj Amerike. Vďaka tomu všetky predpovede o vývoji trhu s whiskey hovoria o pozitívnom trende. Ak vás táto forma investície zaujala, najlepšie bude nakupovať v overených obchodoch s destilátmi alebo na aukciách.

Umenie

Pokiaľ sa chcete zamerať na investičný horizont niekoľkých desaťročí, umenie môže byť vhodným nástrojom na ochranu hodnoty majetku. Umenie je síce veľmi široký pojem, no v tomto prípade sa bavíme najmä o obrazoch a sochách, ktoré sa v histórii osvedčili vďaka svojmu nie veľmi prudkému, no stabilnému rastu hodnoty. Ak umenie zaujíma aj vás, pokojne sa zapojte do dražieb v overených aukčných centrách.

Mei Moses Fine Art Index sa od roku 1950 venuje sledovaniu údajov z aukcií so vzácnym umením. Údaje z druhej polovice 20. storočia hovoria o 8,5 % ročnom zhodnotení. Od obrazov a sôch teda zázračné zárobky nečakajte. Ich investičný význam spočíva v izolácii trhu s umením od akciového trhu. V praxi to znamená, že keď hodnoty akcií prudko stúpajú a klesajú, s umením to takmer nič nerobí a drží sa svojho stabilného 8-percentného rastu.

Mince

K investovaniu do mincí sa dá pristupovať dvoma spôsobmi. Prvou možnosťou je investícia do mincí zo vzácnych kovov, ktoré sú často razené do zlata alebo striebra. Pokiaľ sa k nim chcete dostať overenou cestou, najlepšie je hľadať v zlatníctvach. Hodnota týchto mincí sa úzko viaže na hodnotu kovu, z ktorého sú vyrobené.

Druhou možnosťou je investovať do zberateľských alebo numizmatických mincí. V tomto prípade má materiál mince iba minimálny vplyv na jej hodnotu. Oveľa dôležitejšia je jej vzácnosť.

Niektoré mince bývajú razené pri pamätných udalostiach a výročiach v obmedzenom množstve. Na iných sa môže stať drobná chyba pri razení, ktorou sa odlíši malé množstvo mincí, čím sa z bežnej 2-eurovky stane zberateľský kúsok. Ak vás viac zaujala druhá možnosť, ideálne je sledovať numizmatické aukcie. Ešte predtým si však poriadne naštudujte tému zberateľských mincí, inak nebudete vedieť, za čo vlastne platíte.

Numizmatický sektor pritom konštantne rastie. Niekedy cena mincí vystrelí, ale málokedy sa prepadne. Príkladom sú napríklad Svätováclavské jednodukáty z bežných ročníkov. B roku  2000 ste si ho mohli kúpiť pod 100 eur. Dnes by ste túto mincičku prakticky kdekoľvek predali za viac ako 10 000 eur.

No a vzácnejší ročník 1929 sa predala v roku 2000 za niečo cez 100 eur, dnes by ste si mohli vypýtať aj 26 000 a predal by sa rýchlo.  A to je len jeden z mála príkladov rastu ceny mincí v našom regióne. Niekoľko stonásobne podrástli ceny mincí Slovenského štátu a na vzostupe je aj František Jozef. Numizmatika je krásny koníček a skvelá investícia v jednom.

Autá

Milovníci áut dobre vedia, že hodnota áut nemusí iba klesať. Na to, aby ich hodnota rástla, musí auto spĺňať aspoň niektoré podmienky zberateľského kúsku, ako napríklad:

  • Vzácnosť – čím menej rovnakých kusov, tým väčší záujem. Hľadajte preto limitované edície alebo veterány, z ktorých sa zachoval iba malý počet.
  • Dizajn – zberatelia mávajú záujem o modely, ktoré do sveta automobilov priniesli niečo revolučné. Môžu to byť napríklad aerodynamické prvky v exteriéri alebo novinky v dizajne či komforte interiéru.
  • História – ak sa dá preukázať, že konkrétne auto vyhralo určité preteky, použilo sa pri natáčaní populárneho filmu alebo patrilo konkrétnej celebrite, stáva sa z neho jediný kus na svete. To posúva investičný potenciál auta na úplne inú úroveň.

Treba si však uvedomiť, že investícia do auta nie je práve najjednoduchšou voľbou. Nákup nebýva problémom – zberateľské autá sa často predávajú na aukciách a ak chcete novú limitovanú edíciu, nakupujete priamo u výrobcu. Avšak na uskladnenie auta potrebujete garáž a často aj špeciálnu starostlivosť. Preto si najprv dobre rozmyslite, či pre vás nie je výhodnejšia iná forma investície.

Káva

Ak sa už dlhšie zaujímate o netradičné formy investovania, pravdepodobne neušla vašej pozornosti ani káva. Investori v tomto prípade využívajú neustály rozvoj trhu s kávou a jeho stabilitu. V prvom rade si treba uvedomiť, že káva sa pije po celom svete a aktuálne asi nepoznáme nápoj, ktorý by ju dokázal nahradiť. Svetová spotreba kávy stabilne rastie o 2 % každý rok.

Do kávy sa dá investovať rôznymi spôsobmi:

  • nákup akcií kávových fariem,
  • nákup akcií predajcov kávy,
  • investícia do podielových fondov zameraných na kávu.

Aj pri investíciách do kávy nezabúdajte na diverzifikáciu. Platí to najmä v prípade, ak chcete nakupovať akcie menších fariem a lokálnych predajcov kávy. V takom prípade sa odporúča časť prostriedkov investovať do veľkej spoločnosti ako Starbucks. Hodnota jej akcií za posledných 5 rokov stúpla o viac ako 30 %, takže dokáže pokryť prípadné straty na menších firmách na trhu s kávou.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok