V čom spočíva investovanie do podielových fondov?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 16. 10. 2013
Fond umožňuje investovať bez štúdia a sledovania kapitálových trhov, pretože spoločnosť obhospodarujúca fond disponuje znalosťami a informáciami, ktoré umožňujú kvalifikované a rýchle investičné rozhodnutia. V čom investovanie do podielových fondov spočíva?
V čom spočíva investovanie do podielových fondov?

Zdroj: Shutterstock

Čo je podielový fond
Podielový fond predstavuje určitý spôsob kolektívneho investovania. Môžeme si ho predstaviť ako skupinu osôb s podobnými investičnými cieľmi. Tieto osoby však namiesto toho, aby investovali samostatne, dajú svoje prostriedky dohromady a zveria ich profesionálnemu správcovi, v tomto prípade investičnej spoločnosti. V prípade, že sa rozhodnete prostriedky vložené do fondu získať naspäť, podielové listy odpredáte investičnej spoločnosti nazad za ich aktuálnu hodnotu ku dňu, kedy ste o predaj požiadali. Investičná spoločnosť tieto prostriedky investuje či už do cenných papierov, akými sú akcie, dlhopisy alebo inštrumenty peňažného trhu.

Ako to funguje
Investičná spoločnosť obhospodaruje získané prostriedky pod svojím vlastným menom, na účet podielnikov. Počet podielových listov (podielov) každého podielnika pritom závisí na tom, koľko vložil do fondu peňazí. Majetok fondu je rozdelený celkovým počtom vydaných podielov, čiže na každý podielový list pripadá pomerná časť majetku fondu. Majetok fondu je zložený najmä z cenných papierov. Z toho dôvodu je hodnota tohto majetku ovplyvnená predovšetkým tržnou cenou týchto cenných papierov. Do majetku fondu sú zahrnuté aj jeho zisky. Naopak, jeho náklady sú z majetku fondu odpočítané.

Podielový list a jeho cena
Počet podielových listov, ktoré si môžete zadovážiť, závisí na aktuálnej cene jedného podielového listu a prípadnom poplatku. Ukážeme si to na jednoduchom príklade: Ak v prípade investičného fondu je cena podielu 2 eurá a vy máte v pláne investovať 1000 eur, tak získate presne 5000 podielových listov (1000eur:2eur = 500) V prípade, že by si fond za predaj podielového listu účtoval vstupný poplatok vo výške 2 %, tak za jeden podielový list zaplatíte 2,04 eur (aktuálna cena podielu sa zvýši o 0,2 %). Vy tak získate za 1000 eur už len 490,2 podielových listov (1000eur: 2,04eur = 490,2).

Ako sme už spomínali, hodnota majetku fondu je vo veľkej miere ovplyvnená tržnou cenoz cenných papierov, do ktorých fond investuje prostriedky získané od svocjih podielníkov. Aký má vplyv zmena kapitálového trhu na hodnotu investície, ilustruje nasledujúci jednoduchý príklad: Začiatkom roka 2013 ste investovali 2500 eur do akciového podielového fondu, pričom ste nakúpili podielové listy za cenu 5 eur. Za 2500 eur ste teda nakúpili 500 podielových listov. Do augusta hodnota jedného podielového listu klesla na 4 eurá z dôvodu poklesu hodnoty akcií, do ktorých fond investoval. To znamená, že hoci ste v auguste ešte stále vlatsnili 500 podielových fondov, hodnota vašej investície klesla na 2000 eur. Naopak, v októbri sa vzhľadom na narastajúcu hodnotu akcií v portfóliu fondu zvýšila hodnota podielového listu na 5,5 eura. To znamená, že ste vlastníkom 500 podielových listov, avšak tentokrát je ich hodnota 2750 eur.

Rozloženie rizika
Výhodou investovania do podielových fondov je rozloženie investičného rizika, ktoré je dané tým, že investičné spoločnosti nakupujú veľký počet rôznych cenných papierov a tým znižujú riziko vysokej straty, ktorá môže vzniknúť pri individuálnom investovaní. Fond umožňuje investovať bez štúdia a sledovania kapitálových trhov, pretože spoločnosť obhospodarujúca fond disponuje znalosťami a informáciami, ktoré umožňujú kvalifikované a rýchle investičné rozhodnutia. Finančné prostriedky investované do fondu sú likvidné a investor sa k nim ľahko dostane v krátkom horizonte, spravidla do 14 dní.

Kam podielové fondy investujú
Podielové fondy klientom ponúkajú možnosť investovať prostriedky do mnohých cenných papierov takmer po celom svete. Môžete si zvoliť z pestrej palety ponúkaných zameraní fondov: zameraná na konkrétny sektor odvetvia (IT – technológie, potravinárstvo atď.), alebo na určitý trh (Východná Európa, Ázia, atď.) či druhy investícií nakupovaných do portfólií (dlhopisové fondy, zmiešané fondy atď.).

Ponuka podielových fondov je pestrá
Ponuka podielových fondov je v súčasnej dobe veľmi pestrá a bohatá. Zvoliť ideálny podielový fondy rozhodne nie je jednoduché. V súčasnej dobe existuje hneď niekoľko základných kategórii podielových fondov. Od seba sa vzájomne rozlišujú investičnou stratégiou, rozložením rizika a časovým horizontom, po ktorom by mali priniesť výnos. Členenie fondov závisí najmä od toho, kam investujú. Svoje prostriedky tak môžete vložiť napríklad do fondov:

  • akciových,
  • dlhopisových,
  • zmiešaných,
  • peňažných fondov
  • nehnuteľnostných

Čítajte viac o podielových fondoch v našom sprievodcovi: Čo obnáša investovanie do podielových fondov?
dov?

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok