Aký trend bude po summite G-20?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 18. 2. 2013
Americký dolár mal skôr pozitívny týždeň a získal voči viacerým menách. Po závere summitu G-20 summit ostáva otázka, či bude tento trend pokračovať, alebo nie. Americké zasadnutí FOMC a výsledky inflácie vo viacerých krajinách budú patriť k najdôležitejším udalostiam týždňa.
Aký trend bude po summite G-20?

Zdroj: Shutterstock

Týždenný výhľad

Na summite G-20 prišlo k vyhláseniu, kde krajiny vyčítajú Japonsku a jeho politike menovej aj fiškálnej pomocou ktorej agresívne prispieva k oslabovaniu jenu.
Mario Draghi sa rozhodol poznamenať, že japonské praktiky boli "nevhodné, márne a sebazničujúce". Na záver však povolili svetové mocnosti menové vojny.
V Európe, údaje o HDP ukázali, že eurozóna je v hlbokej recesii. V USA sa opäť zaznamenal pokles nezamestnaných a celkom slušné sú aj maloobchodné predaje. To značí síce pomalý ale stabilný rast.

Tu je prehľad na hlavné udalosti v skratke.

Týždeň 18.01 to 22.02 (Najdôležitejšie správy)

19.02.2013 EUR - ZEW Economic Sentiment o 11:00 
20.02.2013 GBP - BoE Minutes + Jobless Claims o 10:30   
20.02.2013 USD - FOMC Meeting o 20:00
21.02.2013 USD - Inflácia o 14:30
22.02.2013 EUR - Inflácia o 11:00
22.02.2013 CAD - Inflácia o 14:30

Chcete si analyzovať fundamentálne správy sami? Objednajte si E-book v sekcii analytický servis na www.jkigroup.com, vyplňte formulár a následne Vám bude E-book zaslaný. V E-booku okrem iného nájdete aj prílohu triggernotice, na základe ktorej si viete analýzy - ako obchodovať fundamentálne správy, vytvárať samy.

EUR/USD

EUR / USD sa pokúsilo po páde naštartovať rast, čo sa aj podarilo, avšak koncom týždňa euro opäť oslabilo potom, čo vyšlo najavo, že recesia v eurozóne vyzerá horšie.

Údaje o HDP z Nemecka, Francúzska, Talianska a celkovo v eurozóne ukázali, že výsledky prudko poklesli a to viac, než sa predpokladalo. Medzitým prezident ECB Mario Draghi poznamenal vo svojom prejave pred španielskym parlamentom, že Španielsku sa podarilo stabilizovať svoj ??bankový systém a smeruje k lepšej budúcnosti. Otázkou ostáva čí ekonomiky eurozóny naštartujú procesy k oživeniu v najbližších mesiacoch. Jedným z faktorov, ktorý podporuje jednotnú menu, je správa zo summitu G-20 týkajúcej sa menových vojen.

Ako som spomínal údaje o HDP boli ešte horšie ako sa očakávalo. Táto zlá správa nám pripomína, že reálna ekonomika trpí, a že Draghi sa určite má čoho báť. Okrem toho nadchádzajúci týždeň prídu talianske voľby a obavy z návratu Berlusconiho bude pravdepodobne prenasledovať euro.


Technická analýza

Euro uzavrelo na 1.3360. Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia línia 1.3391, nasledujúca je 1.3475. Ďalšie úrovne smerom hore sú línie 1.3519 a 1.3588. Smerom dole je  línia 1.3305 pôsobiaca ako support. Nasleduje línia 1.3255 a po jej prerazení by pár mohol smerovať k 1.3170. Skôr som za mierny pokles pri tomto páre.

USD/CAD

Na záver týždňa kanadský dolár opäť mierne oslabil.
Minulý týždeň, guvernér Bank of Canada Mark Carney oznámil, že odstúpi k 1. júnu.  Ohľadom menovej japonskej politiky Carney poznamenal, že kanadská ekonomika by mohla byť obzvlášť náchylná pri rozšírení menovej vojny, pretože nemá takú moc manipulovať na menových trhoch. Okrem toho, čínske zámery kupovať viac ruskú ropu a k tomu zvýšenie produkcie ropy v USA tiež ťaží ropného exportu Kanady a tým pádom a jej mene.


Technická analýza

Pár uzavrel na 1.0064. Smerom hore vidíme tieto línie, ktoré sú aktuálne rezistencie – 1.0082, 1.01 a 1.02. Smerom dole 0.9999 je línia supportu, nasledovaná 0.9970 a 0.9932. Pri tomto páre som skôr za rast.

Prajem Vám úspešný obchodný týždeň.

Bc. Peter Jandura, J&K Investment Group
Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&K Investment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok