Do čoho investovať v októbri - štyri tipy na akcie

Roman Dvořák, Lukáš Jíra | rubrika: Článok | 4. 10. 2011
Vybrať na burze také akcie alebo komodity, ktoré majú potenciál zaujímavého zhodnotenia, nie je ľahké - obzvlášť v súčasnej dobe paniky, dlhovej krízy a veľkéj volatility všetkých burzovných trhov. Prinášame vám námety a tipy, na čo sa sústrediť a ako na tom v konečnom dôsledku zarobiť.
Do čoho investovať v októbri - štyri tipy na akcie

Zdroj: Shutterstock

Pre pochopenie súvislostí je vhodné sa najskôr ohľiadnuť, čo sa udialo predchádzajúci mesiac.

Mesiac september prinášal investorom doslova infarktové stavy. Popredné svetové indexy vytvárali svoje ročné minimá alebo tieto méty opäť testovali. Index S&P sa priblížil k méte 1100 bodov, DAX dvakrát otestoval hranicu 5 000 bodov.

1cz.jpg

1cz_1.jpg

Negatívnu náladu na trhoch spôsobila predovšetkým hrozba, že Grécko je už jednou nohou v bankrote. Nervozitu nedokázal rozohnať ani prezident Obama, ktorý oznámil svoj plán na oživenie chradnúcej US ekonomiky, ktorý však navzdory objemu príliš investorov nepresvedčil. Nepresvedčili ani centrálni bankéri, keď či už Bernanke tak aj Trichet načrtli pochmúrny obrázok súčasného stavu na oboch stranách Atlantiku.

Jedinou stávkou na istotu je tak predovšetkým vysoká volatilita, ktorá trhy sprevádza od začiatku. Ešte viac sa pri investoroch prehĺbila negatívna nálada po informácii zo strany FEDu, ktorý vidí vyššie riziká pre ekonomický rast. Očakávaná operácia v podobe výmeny dlhopisov v súvahe FEDu optimismus nepriniesla.

Čo očakávame:

Vsádzame na dohodu vlád v riešení súčasnej situácie, ktorá vyústi do podpory trhov a ich rast. Vlády si nemôžu dovoliť riskovať plné preliatie problémov do firiem a tým dopustiť recesiu a panickú likvidáciu majetku investorov, ako tomu bolo v kríze predošlej.

Toto sa dá zobchodovať postupným budovaním pozícií v akciových indexoch pomocou ETF alebo vybraním kvalitných akcií. My vám dávame ako bonus navyše tri akcie, ktoré sme sami nakúpili a vidíme potenciál pre ďalší mesiac.

NetSol Technologies, Inc. (NTWK) -
Spoločnosť vytvárajúca aplikačné SW pre automobilový a finančný priemysel,  fundamentálne i technicky zaujímavá - má dvakrát väčšiu účtovú hodnotu než tržnú, posledné dva a pól roka zisková s kladným cash flow a zväčšujúcim sa majetkom. Na dennom i týždennom grafe je býčia divergencia a cena sa nachádza blízko dôležitého levelu.

1cz_2.jpg

SIGA Technologies, Inc. (SIGA) - Farmaceutická firma zaoberajúca sa výskumom, vývojom a predajom liekov proti infekčným ochoreniam.Akcie boli zasiahnuté prehnane silným výpredajom vplyvom rozhodnutia súdu o podieľaní sa z 50 % čistého zisku s firmou PharmAthene. Fundamentálne však spoločnosť nemá iné problémy a vysiela nákupné signály podľa TA.

1cz_3.jpg

G-III Apparel Group, Ltd. (GIII) -  Textilná spoločnosť navrhujúca a vyrábajúca odevy pre mužov a ženy. Sídli v New Yorku a bola založená 1956. Spoločnosť má 1,5-krát väčšiu tržnú hodnotu než účtovný a aktuálny koeficien P/E a očakávaný je pod 10. Spoločnosť vykazuje stabilnú ziskovosť s rastúcimi tržbami a dvojmiestnou rentabilitou. Cena je u 200 MA na týždennom grafe a 50 % FIBO.

1cz_4.jpg 

Výpredajom prešla i pražská burza

1cz_5.jpg 

Najviac oslabovali bankové tituly, ERSTE sa v jeden moment pohybovala okolo 400 Kč a KB sa opäť dala nakúpiť pod 3 000 Kč. Výpredajom nebola ušetrená spoločnosť ČEZ a.s., v ktorej došlo k výmene časti managementu.

A práve spoločnosť ČEZ a.s. je našim veľkým favoritom pre nasledujúcich 12 mesiacov, napriek tomu, že došlo k výmene najvyššieho vedenia spoločnosti, základná strategia spoločnosti sa nemení - t.j. sústrediť sa na výrobu elektrickej energie prostredníctvom jadrových elektrární, konsolidácie dcérskych spoločností v zahraničí a expanzie do teplárenstva. Ceny okolo 700 Kč sú podľa nášho mienenia atraktívne k nákupu v strednedobom a v dlhodobom období so zaujímavou dividendou. 

1cz_6.jpg

Článok bol vypracovaný v spolupráci so spoločnosťou Czechwealth Czechwealt_logo.JPG

Roman Dvořák, Lukáš Jíra

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok