Pravidlá pre výber akcie – pokročilí

Peter Šaro | rubrika: Článok | 12. 7. 2010
V tomto článku sa zameriame na pár praktických rád pre pokročilejších obchodníkov, ktorí už majú minimálne niekoľkomesačné praktické skúsenosti s obchodovaním a potrebu obchodovať viaceré akcie.
Pravidlá pre výber akcie – pokročilí

Zdroj: Shutterstock

Po pár mesiacoch obchodovania už budete vedieť, aká je úroveň rizika, ktorú ste ochotní podstúpiť v rámci jedného obchodu, či preferujete Thick volume alebo Light volume akcie, či ste viac orientovaní na momentum obchodovanie (veľmi krátkodobé, niekoľko sekundové až minútové obchody) alebo skôr na pozičné obchodovanie (dlhodobejšie, kedy vystúpite z obchodu, až keď cena dosiahne vami vopred určenú úroveň). Takisto vďaka skúsenostiam budete vedieť viac o tom, ako sa jednotlivé akcie pohybujú a čo od nich môžete očakávať. Tieto skúsenosti vám poskytnú viacej priestoru pri obchodovaní.

Napriek tomu sa snažte vyhnúť šialenstvu ohľadom počtu akcií zobchodovaných v priebehu jedného dňa. Počas aktívneho obchodovania som mal dni, kedy som na konci dňa s prekvapením zistil, že som uskutočnil obchody v pätnástich a viac akciách. A to už je skutočne veľa. Najviac ziskové dni, z dlhodobého hľadiska, boli tie, kedy som sa zameral na maximálne dve až tri akcie z jedného sektora, počas celého dňa. Takéto dve - tri akcie, ktoré sa svojimi pohybmi čo najviac približujú vášmu štýlu obchodovania, vám poskytnú veľké množstvo príležitostí na obchody.

Zárobková a mimozárobková sezóna

Pri výbere akcie na obchodovanie skúsení obchodníci zohľadňujú, o akú časť roka ide. Rok sa totižto pre nich delí na obdobie počas earnings season a mimo earnings season. Earnings season je obdobie štyri krát do roka, v ktorom spoločnosti, ktorých akcie sa obchodujú na burzách, informujú o svojich štvrťročných výsledkoch ako napríklad EPS – zisk na akciu  (earnings per share), dosiahnutý príjem (revenue) a takisto poskytujú výhľady o predpokladanom vývoji do najbližšej budúcnosti. V tomto období tradične narastá volatilita celého trhu a vyhlasovanie štvrťročných výsledkov spôsobuje, že aj akcie inak mimoriadne nudné a bez života sa na jeden deň stávajú predmetom záujmu obchodníkov.

Výber akcie mimo earnings season

Skúsenejší obchodníci majú košík viacerých akcií (10 – 15 akcií), ktorých grafy každodenne sledujú. Tieto akcie si vyberajú na základe ich volatility, volume, veľkosti denného rozpätia, príslušnosti ku sektoru, ktorý je momentálne najviac aktívny na trhu a podobne. Teda na základe tých istých pravidiel, ktoré platia aj pre začiatočníkov. S tým rozdielom, že na základe skúseností sú schopní vstupovať do pozícií vo viacerých z nich, v extrémnych prípadoch až do 40 pozícií naraz. Tieto akcie sa označujú ako Bread and Butter Stocks – najlepší preklad je asi akcie živiteľky. Tieto akcie majú preštudované takmer do dokonalosti – poznajú v nich významné cenové levely z minulosti, vedia ako reagujú na pohyb celého trhu, dokážu z ich pohybov vyčítať, kedy dochádza k ústupu volatility a teda vyžadujú pár dní alebo týždňov oddychu a podobne.

Výber akcie počas earnings season

Earnings season trvá približne tri až štyri týždne a je sprevádzaná výrazným nárastom volatility a volume, teda poskytuje omnoho väčšie množstvo príležitostí pre obchodovanie. Vo všeobecnosti sa earnings season začína zverejnením výsledkov hlinikárskej spoločnosti Alcoa (AA: NYSE). Na základe čoho si v tomto období obchodníci vyberajú správnu akciu na obchodovanie? Tu je zopár pravidiel, ktoré im v tomto rozhodovaní pomáhajú:

V prvom rade je potrebné vedieť, v ktorý deň tá ktorá spoločnosť zverejňuje výsledky. Získať takýto zoznam je celkom jednoduché, stačí si na ktoromkoľvek vyhľadávači zadať kľúčové slovo earnings report calendar.

Analytici na Wall Street vždy poskytujú vlastné prognózy ohľadom očakávaných EPS a Revenue. V prípade, že realita je výrazne odlišná od týchto odhadov, je tu vysoká pravdepodobnosť búrlivých pohybov v takýchto akciách. Takisto je dôležité si všímať aj aký je výhľad spoločnosti do budúcna, niekedy totižto tento údaj dokáže úplne zatieniť dobré výsledky pre EPS a Revenue

Vyberajú si na obchodovanie akcie s decentným volume, akcie, ktorých cena sa blíži alebo vďaka zverejneným výsledkom prejde cez 52 weeks high/low (najvyššia a najnižšia cena za posledný rok, pri týchto úrovniach sa často krát uskutočňujú zaujímavé pohyby), akcie, ktoré porazili predpoklady alebo sa k nim naopak vôbec nepriblížili.

Urobia si zoznam dvoch – troch akcií, na ktoré sa budú v daný deň zameriavať a tieto akcie sledujú hneď od otvorenia trhu. Tá akcia, ktorá má najlepšie pohyby a takisto dobré volume minimalizujúce potenciálne straty, je akcia, na ktorú vrhnú celú svoju pozornosť.

Snažia sa vyhnúť overtradingu. Hlavne v čase earnings season je táto rada nad zlato, pretože ako volatilita vďaka earnings season do niektorých akcií príde, tak z nich hneď v daný deň aj odíde. Príkladom môže byť napríklad Exxon Mobile (XOM: NYSE) – túto akciu som obchodoval len štyri razy do roka, vždy v rámci earnings season, inak to bola jedna z najnudnejších akcií na obchodovanie.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok