Pravidlá pre výber akcie – začiatočníci

Peter Šaro | rubrika: Článok | 29. 6. 2010
V každej fáze vašej kariéry obchodníka predstavuje výber správnej akcie na obchodovanie kľúčovú úlohu. Základom je vybrať si akciu, ktorá čo najviac vyhovuje vášmu štýlu obchodníka.
Pravidlá pre výber akcie – začiatočníci

Zdroj: Shutterstock

Každý z nás má inú mieru tolerancie voči riziku. Niekto preferuje rýchlo sa pohybujúce akcie s malým volume a veľkou cenou, iní naopak ťažkotonážne akcie, ktoré sa pohnú len o pár desiatok centov za deň, zato však s veľkým volume.

Zamerajte sa na jednu akciu

V začiatkoch obchodovania by ste sa mali zamerať len na jednu akciu celý deň počas prvých týždňov obchodovania. To vám pomôže porozumieť základné informácie o pohybe akcie:

  • ako akcia reaguje hneď po otvorení trhu?
  • kedy je najlepší čas začať obchodovať po otvorení trhu?
  • počas ktorých období v priebehu dňa je akcia najviac a najmenej aktívna?
  • nasleduje vami vybraná akcia celkové smerovanie trhu? Ak áno, aká je jej korelácia s vývojom trhu (či je trhovým lídrom, alebo sa len „vezie“ na celkovej sile/slabosti trhu)?
  • na ktorých leveloch (cenových úrovniach) sa nachádza support (kupujúci) a resistance (predávajúci)? 
  • ako akcia reaguje v blízkosti týchto levelov?

Naučenie sa týchto základných informácií sledovaním len jednej akcie, v priebehu prvých týždňov obchodovania, vám umožní vytvoriť si dobré návyky, ktoré budete neskôr aplikovať pri každej novej akcii, ktorú sa rozhodnete obchodovať. Budete si schopní zaradiť jednotlivé akcie do vlastných skupín podľa štýlu obchodovania tej ktorej akcie, a tak budete schopní rýchlejšie prechádzať medzi jednotlivými akciami, dokonca obchodovať viacero akcií naraz. Ešte raz, toto je veľmi pomalý proces, ktorý nie je možné preskočiť, ak chcete byť v obchodovaní úspešní.

Cena, objem, miera výkyvov, denné rozpätie

Na začiatku pri výbere konkrétnej akcie by sa začiatočníci mali zamerať na tieto štyri hodnoty:

  • Cena – akákoľvek akcia s cenou nad 100 dolárov sa stáva čoraz zložitejšia na obchodovanie. Cenové rozpätie, na aké by sa mali začiatočníci pozerať, je od 10-15 dolárov po 70-80 dolárov za akciu.
  • Volume – predstavuje množstvo účastín zobchodovaných v rámci danej akcie v priebehu jedného dňa. Minimálna hranica priemerného denného volume akcie by pre začiatočníka mala byť 3-4 milióny účastín. Čím väčšie je volume, tým viacej možností má obchodník vystúpiť z pozície, obchodu, ktorý sa ukáže ako nesprávny. V závislosti na veľkosti volume sa rozlišujú akcie na takzvané Thick (hrubé s veľkým množstvom zobchodovaných účastín) a Light (ľahké akcie, viac volatilné, s menším objemom zobchodovaných účastín).
  • Volatilita– je meraná ukazovateľom Beta. Beta nám ukáže, v akom vzťahu je pohyb akcie k celkovému pohybu trhu. Ak je Beta rovná jednej, akcia má 100 percentnú koreláciu s trhom, teda ak sa trh pohne o jedno percento, akcia sa pohne o jedno percento v tom istom smere. Ak sa rovná dvom, znamená to, že sa akcia hýbe rovnakým smerom ako trh, a to dokonca 2x rýchlejšie. Všeobecne: Ak má Beta pozitívnu hodnotu, akcia sa hýbe tým istým smerom ako trh, ak negatívnu, akcia sa hýbe opačným smerom. Volatilita vo Thick volume akciách je nižšia ako v Light volume akciách, pretože je potrebný omnoho silnejší pohyb trhu, aby sa Thick volume akcie začali drastickejšie pohybovať. V Light volume akciách stačí často krát malý nákupný alebo predajný záujem a cena akcie môže preraziť svoje levely smerom nahor alebo nadol. Pre začiatočníkov je vhodná úroveň Bety v rozpätí 1 až 2, vyššie hodnoty so sebou prinášajú vyššie riziko strát.
  • Daily range – denné rozpätie – v obchodovaní nechcete zamerať svoju pozornosť na akcie, ktoré sa nehýbu. Preto navrhujem vyberať si na obchodovanie akcie s minimálnym denným cenovým rozpätím 2-3 doláre. Pri takomto zvýšenom rozpätí sa zvyšuje pravdepodobnosť výraznejších pohybov.

Na záver jedna rada pre začiatočníkov

Mnohé obchodnícke platformy poskytujú službu takzvaného filtra, kde sa objavujú akcie s najväčším pohybom v danom čase. Mať túto službu na platforme by som začiatočníkom neodporúčal, pretože to iba uberá zo začiatočníkovej pozornosti, ktorá by sa mala zamerať iba na jednu akciu. Takisto je tu riziko, že sa zamotáte v akcii, o ktorej ani neviete, ako sa pohybuje, aké má levely, volume a podobne. Je to príliš veľké riziko na začiatok.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok