Technická analýza - chartpatterns

Peter Šaro | rubrika: Článok | 14. 6. 2010
Prostredníctvom technickej analýzy dostávate ako obchodník informácie o nákupných a predajných signáloch v akciách, ktoré obchodujete. Základom technickej analýzy sú chartpatterns – formácie na grafoch.
Technická analýza - chartpatterns

Zdroj: Shutterstock

Pre mnohých ľudí, najmä investorov vychádzajúcich pri svojich investičných rozhodnutiach z fundamentálnej analýzy, predstavuje uskutočňovanie obchodov čisto na základe študovania grafov nezodpovedné hazardovanie s peniazmi. Faktom však zostáva, že mnohí extrémne úspešní obchodníci s akciami využívajú fundamentálnu analýzu len ako dôvod pre obchodovanie akcie v tom ktorom sektore, avšak pre samotné ceny na vstup a výstup z pozície sa pozerajú na grafy.

Skúsení obchodníci zameriavajú svoju pozornosť na košík 10 – 15 akcií, v ktorých sa snažia nájsť tieto grafové formácie a až potom vstupujú do pozícií. Tieto chartpatterns sa dajú objaviť na grafoch nastavených na hociktoré časové obdobie, preto je dôležité používať na platforme viaceré časové obdobia pre grafy, pretože sa tým zvyšuje šanca pre objavenie konkrétneho nastavenia. V tomto článku sa zameriame na základné chartpatterns :

  • head and shoulders – hlava a ramená,
  • cup and handle – šálka a rúčka,
  • ascending a descending triangle – rastúci a klesajúci trojuholník,
  • consolidation pattern – konsolidačný obrazec.

Head and Shoulders

Tento pattern patrí do rodiny obratových nastavení. Teda v prípade rastu ceny akcie dochádza v rámci tohto nastavenia k obratu smerom k poklesu ceny, obchodník sa pri sledovaní grafu pripravuje na realizáciu short operácie (tá je zisková pri poklese ceny akcie). Naopak pri obrátenej Head and shoulders.

Obr. č. 1.: Head and Shoulders a obrátená Head and Shoulders
1.jpg

V prvej časti akcia po decentnom náraste v cene dosiahne čiastkovú resistance – oblasť predávajúcich. V rámci oddychu dochádza k miernemu poklesu v cene. Tak sa vytvorí prvé rameno - ľavé. Po oddychu sa akcia opäť preberie k životu a dosiahne vyššiu cenu ako pri ľavom ramene. Táto vyššia cena však zároveň predstavuje maximum, ktoré už akcia neprekoná – hlava. Pravé rameno predstavuje posledný pokus kupujúcich priviesť akciu na stúpajúci trend. Akcia však už nie je schopná vyššej ceny ako hlava, kupujúci sa takzvane vysušili (dry out). Indikátorom pre vstup do short pozície je prelomenie takzvanej neckline – cenová úroveň, na ktorú padla cena po prvom ramene a hlave (viď obrázok č.1.). Vstup do pozície je len prvá časť obchodu. Je dôležité vedieť, kde z nej vystúpiť. V tomto prípade je to vzdialenosť medzi hlavou a neckline. Tak ako pri každom nastavení, aj v tomto prípade existuje obrátený variant – viď pravú časť obrázku č. 1. V tomto prípade obchodníci nakupujú pri prelomení neckline.

Cup and Handle

Obr. č. 2.: Cup and Handle
2.png

Tento pattern sa zvyčajne objavuje pri akciách, ktorým predchádzal veľmi silný pohyb v cene smerom nahor. Cup – šálka sa vytvorí v rámci oddychu v cene akcie a následnom opätovnom záujme zo strany kupujúcich. Handle – rúčka je posledný ústup v cene, ktorý by nemal presiahnuť tretinu hĺbky šálky. K uskutočneniu obchodu dochádza v momente, keď sa cena vráti späť k resistance a prerazí ju s výrazným nárastom v množstve zobchodovaných účastín danej akcie. Cieľom, ktorý sa sleduje pri tomto nastavení, je hĺbka šálky.

Ascending triangle

Pri vysledovaní tohto nastavenia nám veľmi pomôže nakresliť si jednoduché čiary priamo do grafu. Prvou čiarou je resistance – cenová úroveň, nad ktorú sa cena akcie nedokáže dostať. Druhou čiarou je support – postupne rastúca čiara indikujúca zvyšujúci záujem kupujúcich o danú akciu. Momentom vstupu do pozície je prerazenie resistance úrovne spolu s výrazným nárastom v množstve zobchodovaných účastín. Sledovaným cieľom obchodu je výška trojuholníka. Tie isté pravidlá v opačnom garde sa sledujú pri descending triangle.

Obr. č. 3.: Ascending a descending triangle
3.png

Consolidation pattern

Akcia sa po silnom pohybe smerom nahor alebo nadol dostáva do oblasti konsolidácie, v ktorej sa môže pohybovať niekoľko dní, týždňov až mesiacov. Z takejto situácie ťažia najmä obchodníci zameraní na scalping obchodovanie (viď článok Obchodovanie s akciami         verzus investovanie do akcií). Snažia sa nakupovať čo najbližšie pri spodnej cenovej hranici, support, a predávať na resistance úrovni. Naopak pre short operácie. V momente, keď dôjde k prerazeniu resistance, stáva sa z nej support a naopak.

Obr. č. 4.: Consolidation pattern

4.png

Slovo na záver – vysvetliť tieto chartpatterns nie je zložité. Čo však odlišuje skúseného obchodníka od začiatočníka je schopnosť odhaliť tieto nastavenia v procese ich vzniku a správne načasovanie vstupu do pozície. Ako aj rýchly výstup z pozície v prípade, že tieto nastavenia nevyjdú tak, ako obchodník očakával.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok