Mrazy poľavili a investori sa opäť sústredia na fundamentálne dáta

Ole Sloth Hansen | rubrika: Článok | 20. 1. 2010
Na začiatku roku investori otvárali v komoditách dlhé pozície, ale nákupná horúčka už nejako vychladla.
Mrazy poľavili a investori sa opäť sústredia na fundamentálne dáta

Zdroj: Shutterstock

Index CRB si za prvý obchodný týždeň pripísal 4 % a na trh sa dostavila mierna korekcia. Hlavný výpredaj sa týkal pšenice a olejnín, nasledovala oblasť energetiky.

V úvode mesiaca sa ceny držali hore vďaka mrazu. Ten však poľavil a navyše v Amerike vzrástli zásoby ropy, čo spôsobilo pokles cien. Impulzy založené na výkyvoch počasia sú vždy dočasné, v tomto prípade, ale proti rastúcim zásobám stál aj stúpajúci dopyt, takže ich nárast nebol tak výrazný a ani jeho dopad na cenu nebol enormný.

Administratíva pre energetické informácie vydala minulý týždeň mesačnú správu o veľkosti nadbytočnej produkčnej kapacite OPEC-u. S výnimkou Nigérie a Iraku činí prebytočná kapacita denne 4,7 miliónov barelov, čo je najviac od roku 2002.

Napriek veľkému dopytu zo strany rozvíjajúcich sa trhov je priestor pre ďalší rast malý, a to najmä vďaka nižšiemu očakávanému oživeniu na rozvinutých trhoch. OPEC si je vedomý toho, že pri tomto stave kapacitného vyťaženia by mohol ďalší nárast cien ohroziť pozvoľné ozdravenie, a tak je s aktuálnymi cenami spokojný. Ďalšie riziko predstavuje prehriatie čínskej ekonomiky, čo je skutočnosť, ktorej si je vedomá aj samotná čínska vláda, ktorá minulý týždeň utiahla oťaž peňažným pôžičkám a nariadila zvýšiť kapitálové rezervy bánk.

Vo štvrtok bol zverejnený dlho očakávaný report CFTC (U.S. Commodity Futures Trading Commission – Výbor pre obchodovanie s komoditnými futures kontraktmi) o tom, ako bude obmedzené podstupovanie rizika na energetických trhoch. Nové pravidlá sa budú týkať ropy, zemného plynu, vykurovacieho oleja a benzínu.  Tieto limity sa samozrejme dotknú len najväčších hráčov, teda najskôr hedgeových a indexových fondov.

saxo_1_10.jpg

Z technické pohľadu dosiahla ropa s dodaním budúci mesiac nové 15-mesačné maximum na hodnote 83,95 USD. Prudký pokles naznačuje, že cena ropy nie je pripravené atakovať a prekonať hranicu 85 USD za barel a vyššie. Hodnota sa od polovice decembra minulého roka zvýšil o 18,5 %, a tak bola korekcia viac než na mieste. Aktuálne si myslíme, že cena 78,08 USD a 76,27 USD by mohla vybudovať podporu a zastaviť tak ďalší pokles. Prikláňame sa k tomu, že sa hodnota bude pohybovať okolo 80 USD do tej doby, pokiaľ sa objaví pokles v previse dopytu.

Zlatá horúčka roku 2009 dostala nový rozmer

Poprední odborníci na tento vzácny kov minulý týždeň oznámili dvojnásobný nárast dopytu po zlate v minulom roku, a tým dosiahla úroveň 1 820 ton. Naopak zlato na účely klenotníctva zaznamenalo prepad dopytu o 23 % na 1 687 ton. Prvýkrát za 30 rokov tak investičný dopyt prevýšil klenotnícky a ukázal sa, aký veľký vplyv mal na rast ceny na úroveň nového maxima v roku 2009.

Trh očakáva, že dopyt po šperkoch zostane ešte nejaký čas nižší vďaka cene na 1 000 USD za uncu, ktorá spôsobuje, že sa obchodníci sústreďujú predovšetkým na investičný dopyt. Produkcia zlatých dolov vzrástla o 6 % na 2 553 ton, čo je šesťročné maximum. Čisté predaje centrálnych bánk naopak klesli o 90 % na 24 ton a dostali sa tak na svoje dvadsaťročné minimum.

Čistý objem investícii do komodít dosiahol 50 miliárd dolárov, čo je podľa JP Morgan nový rekord. To jasne dokazuje, ako na túto triedu aktív hľadia investori a pre rok 2010 sa očakáva, že príliv ďalších vkladov bude v obdobnej výške.

Cena zlata podobne ako ceny energií spadla po tom, čo si na začiatku minulého týždňa pripísala zisky. Hodnota je na jednej strane podporovaná neutíchajúcim záujmom investorov, na druhej strane by prípadné oživenie doláru na pozadí starostí ohľadom oživenia európskej ekonomiky mohlo spôsobiť práve pokles ceny zlata. Ekonomické problémy v oblasti Stredozemného mora a Írska sú dobré známe a nemožno jednoducho očakávať, že sa bude dolár naďalej vyvíjať proti euru do strany.

Graf: Pomer ceny zlata a striebra.

saxo_2_8.jpg

Pokiaľ cena zostane nad 1 055 USD za uncu, bude rastový trend neporušený. V tejto chvíli sa však zlato nachádza v konsolidačnej fáze. Technické podpory sa nachádzajú na úrovniach 1 115 USD, 1 086 USD a rezistencia pre rast tak na cenách 1 146 USD a 1 162 USD. Striebro si drží dosiahnuté zisky, cca 11 % zatiaľ za tento mesiac a vyzerá to, že cena 18 USD tvorí hlavnú podporu. Pomer ceny zlata a striebra klesol zo 65 na 61,2 a myslíme si, že striebro má ďalší potenciál k nárastu tak, aby dokázalo tento pomer znížiť až na 60.

Zverejnenie WASDE reportu hýbalo plodinami

Hlavný pohyb týždňa sa však udial na obilninách a olejninách po tom, čo USDA zverejnila WASDE report (World agricultural supply and demand estimates – svetový poľnohospodársky ponuku a dopyt), v ktorom prekvapivo dvihla dohad produkcie na nové maximá. Pestovanie plodín nabralo minulý rok omeškanie, to bolo však nakoniec vyvážené miernym letom a teplou, suchou jeseňou, ktorá nakoniec pomohla úrode dozrieť včas.

Tento nečakaný dohad spustil dramatický výpredaj naprieč sektorom. Cena kukurice dosiahla limit pre povolené denné rozpätie a nasledujúci deň v prepade pokračovala. Vzhľadom k tom, že Spojené štáty vyvážajú polovicu svetového exportu kukurice, tretinu exportu sójových bôbov a ako exportér pšenice si držia piatu priečku, zmeny v očakávanej produkcii mali výrazný dopad na svetové trhy a ich ceny.

Niekoľko posledných mesiacov trápilo Stredozápad nepriaznivé počasie, a tak revízia úrody smerom nahor bola nečakaná. Z toho istého dôvodu sa niektorí obávali, že ďalšia správa, ktorá príde v marci, môže priniesť revíziu smerom nadol, pretože tohoročná úroda kukurice môže byť postihnutá nezvykle daždivým počasím.

Pri kukurici si myslíme, že nastal priestor na rast, pretože špekulácie o navýšení ceny boli z časti uzavreté. Navyše, pomer ceny kukurice a pšenice môže rásť z 0,72 až na 0,79 s tým, ako je cena kukurice podporovaná použitím tejto komodity na výrobu etanolu, zatiaľ čo sú zásoby pšenice vysoké.

Graf: Pomer ceny kukurice a pšenice.

saxo_3_7.jpg

Autor pracuje ako stratég komoditných trhov Saxo Bank saxo.jpg

Ole Sloth Hansen

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok