Realitný crowdfunding prináša investície do nehnuteľností pre každého

Redakcia | rubrika: FINMARKET | 11. 9. 2023
Profitovať z rastu cien nehnuteľností, alebo mať príjem z ich prenájmu, neznamená nutne nehnuteľnosť vlastniť. Dokonca nepotrebujete ani veľký kapitál. Vďaka crowdfundingu môžete investovať prakticky od pár stoviek eur. Aké možnosti prináša realitný crowdfunding na Slovensku a ako z neho môžete profitovať aj vy, predstavuje v rozhovore Tomáš Barčík, prevádzkový riaditeľ investičnej platformy Invest in Slovakia.
Realitný crowdfunding prináša investície do nehnuteľností pre každého
Tomáš Barčík, COO investičnej platformy Invest in Slovakia
Zdroj: Invest in Slovakia

Čo je investičný crowdfunding a aké výhody prináša bežným ľuďom?

Investičný crowdfunding je v podstate forma skupinového investovania. To znamená investovanie pri  nižších čiastkach, v prípade realitného crowdfundingu do nehnuteľností. Vďaka hromadnému financovaniu sa investovanie dostalo v posledných rokoch do popredia záujmu širokej verejnosti a dochádza k takzvanej demokratizácii investovania. Zatiaľ čo v minulosti mohli investovať iba veľkí hráči, často inštitucionálni, dnes crowdfunding umožňuje investovať v podstate každému z nás od nižších čiastok okolo 100 eur.

Ľudia sa spoločne skladajú na cieľovú sumu, ktorá slúži napríklad na výstavbu developerského projektu, alebo nákup, rekonštrukciu a predaj, či prenájom nehnuteľnosti. Takáto investícia je vždy krytá nehnuteľným majetkom a ďalšou formou zaistenia, takže ide o menej rizikové a volatilné investovanie v porovnaní napríklad s akciami.

Investora zaujíma ale nielen výška investície, ale aj výška zhodnotenia. Čo možno teda očakávať?

Investor získava vždy pevný výnos, ktorý sa v priebehu času nemení. Investičný horizont býva kratší, obvykle medzi 12 a 36 mesiacmi. Ročné zhodnotenie sa pohybuje od 9 do približne 13% bez bonusov. Čo sa týka našej platformy Invest in Slovakia, tak expozícia našich investorov presiahla v tomto roku 13 miliónov eur a od roku 2019 s nami zarobili vyše 2 milióny eur na výnosoch s priemerným zhodnotením 12,5 % p.a. Výnosy si môžete namodelovať a spočítať v našej investičnej kalkulačke na Finexpert.sk, ktorú sme pripravili v spolupráci s Peniaze.sk.

A prečo považujete investovanie do nehnuteľností za menej rizikové a menej volatilné ako spomínané akcie?

Predovšetkým ide o investičnú stratégiu, ktorá súvisí s investičným horizontom a potom s mierou konzervativizmu investora a formou zaistenia. Ak chcem mať ako investor nejakú záruku, že je moja investícia vhodne krytá, volím také aktívum, ktoré je likvidné, a tým je práve nehnuteľnosť. Najväčší zmysel dáva investícia do nehnuteľnosti krytá inou nehnuteľnosťou, to považujem za bulletproof model. Investície do nehnuteľností potom umožňujú krátkodobú a strednodobú investičnú stratégiu v horizontoch od 12 do 60 mesiacov, záleží na investičnom apetíte. Platformy, ktoré ponúkajú investície do jednotlivých projektov, majú v porovnaní s realitnými fondmi výhodu kvalitnejšej diverzifikácie peňažných prostriedkov. Na našej platforme prechádza každý projekt prísnou risk analýzou a do ponuky sa dostávajú len tie najlepšie, ostatné zamietame. Neinvestujete teda do mixu predvybraných projektov, ale do konkrétneho podnikateľského zámeru, na ktorý sa potom môžete v priebehu výstavby, či rekonštrukcie prísť fyzicky pozrieť. My samozrejme našich investorov o stave každého projektu pravidelne informujeme, čo je nadmieru dôležité najmä v období poklesu celého trhu, ktorý zažívame práve teraz. Naša investičná komisia má mnohoročné know-how v oblasti realít a developmentu, takže dokážeme čítať medzi riadkami a detailne sledujeme vývoj v regióne aj na okolitých trhoch.

Hovoríte o poklese realitného trhu. Aké sú teda dnes príležitosti a trendy?

Realitný trh kopíruje krivku hospodárskeho cyklu, čo je vcelku logické. Preto zažívame striedavo obdobie konjunktúry a úpadku buď s plochejšou, alebo vyššou sínusoidou. V strednej Európe pozorujeme aktuálne výraznú zmenu trhu. Zásadne sa zvyšuje záujem o nájomné bývanie vo veľkých mestách, kam sa sťahujú ľudia za prácou. To pochopiteľne podporuje výstavbu nových bytov a zároveň posilňuje segment investičných bytov. Pre porovnanie sa napríklad v Českej republike stáva vlastnícke bývanie nedostupné pre majoritu obyvateľstva a tá sa potom z role vlastníka transformuje do role nájomníka. Môže za to nedobrý ekonomický vývoj v celej Európe, vysoká miera inflácie a drahé hypotéky, na ktoré mnoho ľudí nedosiahne. Podobný trend očakávame aj na Slovensku. To je ale iba segment rezidenčného bývania. Čo sa týka komerčnej výstavby, tá má celosvetovo dlhodobo strmú rastovú trajektóriu. Dopyt je vysoký, takže sa ani rezidenčná, ani komerčná výstavba nezastaví, pravdepodobne sa z času na čas iba spomalí. Potvrdzujú to aj globálne analýzy a predikcie vývoja realitného crowdfundingu, kde sa predpokladá rast hodnoty segmentu z aktuálnych 19,5 miliárd dolárov na 793,5 miliárd dolárov v roku 2032. Investičný crowdfunding do nehnuteľností je z tohto pohľadu ešte len na štartovej čiare a má pred sebou skvelú budúcnosť. Nedávno sme publikovali výsledky prieskumu trhu s názvom Ako investujú Slováci 2023.

Sú pre vás také dáta dôležité?

Úplne. A nielen pre nás. Snažíme sa trochu edukovať slovenský trh. Často vystupujeme na rôznych konferenciách a vyjadrujeme sa k témam súvisiacim s investovaním, sme členmi FINAS, fintech a insurtech asociácie Slovenska. Naposledy sme na konferencii Invest Summit v paneli tradičného investovania hovorili o výhodách crowdfundingu v porovnaní s realitnými fondmi a taktiež o rizikách. Všimli sme si totiž jeden fenomén, a to, že sa takmer nikde nehovorí o rizikách. Pritom každá investícia je spojená s rizikom znehodnotenia a straty. Edukovaný investor pre nás ale predstavuje úplný základ nášho podnikania, pretože takýto klient vie, do čoho ide a čo môže očakávať. Investor, ktorý nerozumie princípom investovania, je tak trochu časovaná bomba. Nechceme ísť cestou niektorých zahraničných konkurentov, ktorí sľubujú iba výnosy, ale o rizikách systematicky mlčia. Prieskum ukázal veľmi dôležité fakty. Vyplýva z neho napríklad to, že pre 41 % Slovákov je práve investovanie najlepšou ochranou úspor pred infláciou. Až 64 % pravidelne mesačne investuje sumu do 100 eur. Investovanie zvažuje v najbližšom čase rovnaké percento a 52 %, teda každý druhý plánuje investovať do nehnuteľností. Najzásadnejším dôvodom investovania je pre 67 % ľudí nízke zhodnotenie peňazí na účtoch v bankách. Čo je zaujímavý paradox, pretože na účtoch slovenských bánk majú aktuálne Slováci uložené úspory v hodnote prevyšujúcej 43 miliárd eur a tie sa vplyvom vysokej inflácie znehodnocujú.

 

Prieskum: Ako investujú Slováci 2023, Invest in Slovakia/Ipsos

Tento rok na jeseň nadobudne platnosť nová európska legislatíva regulujúca crowdfundingové platformy a NBS bude na Slovensku dohliadať nad ich činnosťou. Ako ste na to pripravení?

Aktuálne sme v poslednej fáze celého procesu tesne pred získaním licencie. Túto reguláciu vítame, pretože prečistí trh od šedej zóny a investorom prinesie vyššie záruky a transparentnosť. Je s tým samozrejme spojená enormná administratívna záťaž, ale v konečnom dôsledku z toho budú profitovať všetci. Navyše nám pečiatka od NBS umožní expandovať do zahraničia, čo chceme využiť hneď v nasledujúcom roku, pretože každá crowdfundingová platforma schválená národnou bankou v danej európskej krajine bude môcť automaticky operovať na celom EÚ trhu.

Ovplyvní licencie nejakým spôsobom váš obchodný model, alebo produktovú ponuku a tiež expanziu?

Okrem vyššej kredibility nijako zásadne. Naďalej sa chceme venovať financovaniu podnikateľských zámerov súvisiacich s výstavbou, rekonštrukciou, nákupom, prenájmom a predajom nehnuteľností. Podnikateľom ponúkame celý rad možností, ako moderne financovať svoj biznis. Ak prejdú naším riskovým sitom a dostanú sa do ponuky investičných kampaní, budeme ich schopní zafinancovať investíciami od našich investorov. Platforma Invest in Slovakia je nebankový subjekt prepájajúci podnikateľov na jednej strane a investorov na strane druhej. Tento obchodný model je ľahko škálovateľný a replikovateľný na ďalších trhoch. Čo sa týka expanzie a konkrétnych krajín, kam sa chceme vydať, tak nás popri CEE-6 regióne zaujíma výhľadovo aj Balkán, ktorý má obrovský potenciál.

Články v rubrike FINMARKET pripravujeme v spolupráci s obchodnými partnermi a na mieru spoločnostiam, ktoré chcú zoznámiť čitateľov  so svojimi produktmi alebo službami.


Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Začíname investovať: Čo odporúčajú finanční guru v praxi?

24. 8. 2023 | Redakcia

Začíname investovať: Čo odporúčajú finanční guru v praxi?

Pre človeka, ktorý si celý život odkladá peniaze iba na sporiaci účet, môže svet investovania pôsobiť zmätočne. Avšak to vás nemá odradiť. Práve vďaka investíciám máte skvelú príležitosť... celý článok

Ako investujú najbohatší Slováci? Môžete investovať s nimi

18. 8. 2023 | Redakcia

Ako investujú najbohatší Slováci? Môžete investovať s nimi

V snahe prekonať infláciu začali aj konzervatívnejší investori obracať každé euro trikrát, kým ho nasmerujú do aktív, s cieľom získať reálne zhodnotenie. Úspech investorov spočíva v... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok

Chcete predať nehnuteľnosť, ale máte hypotéku? Takto to urobíte najrýchlejšie

18. 5. 2023 | Redakcia

Chcete predať nehnuteľnosť, ale máte hypotéku? Takto to urobíte najrýchlejšie

Dnes bežne kupujeme alebo staviame nehnuteľnosť na úver. Čo ale robiť, keď hypotékou zaťaženú nehnuteľnosť chceme predať a vzápätí chceme kúpiť inú, opäť financovanú hypoúverom? Ako... celý článok

Získajte výnos z nehnuteľností aj bez toho, aby ste ju vlastnili. Riešením sú realitné fondy

4. 4. 2023 | Redakcia | 1 komentár

Získajte výnos z nehnuteľností aj bez toho, aby ste ju vlastnili. Riešením sú realitné fondy

Slovensko je krajinou rezervovaných a konzervatívnych investorov. Maximálny zisk s najmenším rizikom nie je len investičný sen. V prípade realít ide o investíciu, kde je možné počítať... celý článok