Rodinný rozpočet: 3 tipy ako šetriť v ťažkých časoch

PR článok | rubrika: PR článok | 3. 10. 2022
Určite ste už aj vy počuli o tom, že správny rodinný rozpočet myslí nielen na aktuálnu spotrebu, ale aj sporenie na budúcnosť. No dá sa v dnešných ťažkých časoch zo svojho mesačného príjmu nielen prežiť, ale ešte aj ušetriť? Možno to bude chcieť trochu cviku a ušetrená suma nebude závratná, ale ide to. Poradíme, ako na to.
Rodinný rozpočet: 3 tipy ako šetriť v ťažkých časoch

Zdroj: Kulito

Komerčná spolupráca

Škrtnite všetky nepotrebné výdavky

Základom tvorby rodinného rozpočtu je prehľad o všetkých svojich mesačných príjmoch a výdavkoch. A, samozrejme, základom úspešného šetrenia je kladný rozdiel medzi príjmami a výdavkami. Že sa mesačne neviete na takéto číslo dostať ani pri najväčšej snahe?

Zodpovedne si napíšte na papier aj tie najmenšie výdavky, napríklad káva cestou do práce. Koľko z uvedených výdavkov je v konečnom dôsledku zbytočných a dá sa znížiť? Kupovanú kávu môže nahradiť tá doma pripravená, mestskú hromadnú dopravu bicykel... A čo váš paušál? Nie je zbytočne vysoký?

Dajte si za cieľ skresať svoje výdavky aspoň o 10 % a uvidíte, že určite nájdete niečo, na čom môžete ušetriť.

Plánujte si jedálniček týždeň vopred

Jedným z výdajov, ktoré možno znížiť, sú aj náklady na obed. A to najmä v prípade, ak sa pravidelne stravujete v reštaurácií. Prechod z pravidelného reštauračného meníčka na domácu kuchyňu vie priniesť slušnú úsporu už dvojčlennej domácnosti.

Ak navyše svoj jedálniček naplánujte už týždeň vopred, môžete výber jedál prispôsobiť aktuálnym akciám v obchodoch. Ak si pozriete v nedeľu večer Lidl leták, môžete si vybrať zo zaujímavých akcií a premyslieť si ich využitie v kuchyni.

Nakúpte následne všetky potrebné potraviny pri jednom nákupe, áno aj obmedzenie počtu návštev obchodu pomáha šetriť financie. V prvom rade ušetríte za cestu a v tom druhom máte menej príležitostí na impulzívne nakupovanie.

Neplaťte za to, za čo nemusíte

Naším posledných tipom na šetrenie je obmedzenie platenia za veci, ktoré je možné získať aj bezplatne. Výborným príkladom je vedenie účtu v banke. Platíte mesačne za vedenie účtu niekoľko eur? Pozrite sa na to, čo musíte splniť, aby ste poplatok neplatili, prípadne sa poobzerajte po inej banke, kde môžete mať túto službu bezplatne/lacnejšie.

Pozor si dajte aj na prípadné pôžičky, najmä ak ich máte viac. Poplatky a úroky za množstvo pôžičiek vás určite vyjdú viac, než keby ste si tieto pôžičky konsolidovali do jednej.

Niekedy môže byť z dlhodobého hľadiska vhodnou investíciou aj výmena starého spotrebiča. Na nový spotrebič síce v jednom okamihu potrebujete vyššie finančné prostriedky, no v konečnom dôsledku pri výmene naozaj starého spotrebiča môže byť úspora na energiách naozaj zaujímavá.

A čo vyhadzovanie potravín? Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko z nakúpených potravín končí zbytočne v koši? Neuveríte, ale je to až okolo jednej miliardy ton jedla ročne.

Nenakupujte preto zbytočne viac, než potrebujete a nevyhadzujte svoje financie do koša. Ak neviete ako na to, skúste zodpovedné plánovanie jedálnička z predchádzajúceho tipu.

Šetrenie nemá rád asi nikto. No aktuálna doba (inflácia, vojna, pandémia...) sú mimoriadne náročné pre mnohých. A tak práve šetrenie financií sa stáva jednou z najviac skloňovaných tém. Tipy, ktoré sme pre vás vybrali v našom článku, neznížia váš životný komfort, no zároveň vám pomôžu ušetriť mesačne nejaké to euro. A každé jedno ušetrené euro sa počíta.

Nespoliehajte sa však na to, že vám po zavedení našich odporúčaní na konci mesiaca ostanú na účte nejaké financie, ktoré následne prevediete na sporiaci účet. Možno si to mnohí nepriznáme, no minúť ich na niečo iné, keď už ich na tom účte stále máme, bude veľmi lákavé.

Choďte na to preto inak. Vyčíslite si predpokladanú úsporu po zavedení niektorého z našich tipov do vášho života a tieto financie si odložte bokom už v momente, ako vám na účte cinkne výplata. A nesiahajte na ne prv, než to bude naozaj nutné. Pravdepodobne takto neušetríte tisíce eur, ale vytvoríte si aspoň malú finančnú rezervu na nepredpokladané udalosti.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

rozpočet

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok