Akcie rastú, ale čo ekonomika?

Roman Dvořák | rubrika: Článok | 27. 10. 2009
Akcie lámu historické rekordy. Tak rýchle pokrízové oživenie od 30. rokov ešte nikdy nepredviedli. Po prudkých rastoch akcií prišlo v minulosti i veľmi rýchle ekonomické zotavenie. Prečo to súčasné má byť slabé, keď akcie rastú ako nikdy predtým? Mýlia sa investori alebo ekonómovia?
Akcie rastú, ale čo ekonomika?

Zdroj: Shutterstock

V minulosti často platilo, čím hlbšia recesia, tým väčšia oživenie. Prepad amerického HDP i súčasný rast akcií pripomína prvú polovicu 80. rokov, pritom nikto neverí, že by ekonomika mohla rásť rovnako rýchlo. Očakáva sa veľmi mierne tempo, ako po nejakej krátkej a plytkej recesii, než ako po najväčšej kríze od Druhej svetovej vojny. Tento horší výhľad je prispôsobený hlavne očakávanému vývoju nezamestnanosti. Stále sa neverí, že náprava na trhu práce príde rýchlo, skôr až v druhej polovici budúceho roku. To je bohužiaľ dosť neskoro na veľké pokrízové oživenie. V minulosti bola podmienka robustného ekonomického rastu zviazaná s poklesom nezamestnanosti bezprostredne alebo maximálne pár mesiacov po dosiahnutí ekonomického dna. Ak sa potvrdí, že americká ekonomika našla svoje dno v polovici tohto roku, a že sa nezamestnanosť začne znižovať skutočne až o rok neskôr, predpoklady pomalého rastu dávajú zmysel. Toto ale predsa investori vedia. 

Ako je potom možné, že sa na akciách neprejavil strach z rastúcej nezamestnanosti a pomalého rastu ekonomiky? Keď začiatkom septembra vyšlo najavo, že je americká nezamestnanosť o hodne vyššia, než sa čakalo, akcie nepochopiteľne zrýchlili svoj rast. Podľa záveru jednej staršej vedeckej práce by bola taká reakcia normálna, ale iba pri expanzii ekonomiky s očakávaným poklesom sadzieb. Ale znižovať sadzby z nuly už nejde. Väzba medzi akciami a ekonomikou preto nie je moc jasná a nikdy ani nebola. Sú známe prípady, kedy prudkému ekonomickému oživeniu predchádzali malé rasty akcií, a naopak. Súčasné akciové rekordy , teda najväčší ekonomický zázrak, sa ani nedá spochybňovať. Prišli s lepšími hospodárskymi výsledkami firiem, niekoľkými makroekonomickými údajmi a rastúcou dôverou podnikateľov a spotrebiteľov. Po masívnych monetárnych a fiškálnych stimuloch, o ktorých účinkoch sa pochybovalo a stále pochybuje. A to navyše po značných poklesoch, kedy väčšie rasty bývajú obvyklé.

Niekto za tým môže vidieť predzvesť vysokej inflácie, ale to nepotvrdzujú súčasné výnosy dlhopisov ani historické skúsenosti. Je zbytočné krútiť nad akciami hlavou. Proti iným minulým krízam síce mimoriadne rýchle vzrástli, ale mimo nich predviedli do korekcie niekoľkokrát aj väčšie rasty, a to aj v dobách rastúcej nezamestnanosti a pomalého štartu ekonomiky.
 

Autor pracuje ako analytik trhov a produktov Pioneer Investments  pioneer_invetments.jpg

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok