Miera úspor v eurozóne klesá: Sme chudobnejší ako pred covidom?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 5. 5. 2022
Globálna kríza spôsobená pandémiou COVID-19 a inflácia súvisiaca s vojenským konfliktom na Ukrajine. Tieto dva faktory mali v poslednom období veľmi silný vplyv na finančné trhy a spôsob, akým domácnosti v eurozóne narábali so svojimi peniazmi. V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, ako spomínané svetové udalosti ovplyvnili (a doteraz ovplyvňujú) mieru úspor či investícii obyvateľov členských štátov EÚ.
Miera úspor v eurozóne klesá: Sme chudobnejší ako pred covidom?

Zdroj: Shutterstock

Miera úspor

V ekonomickej analýze je miera úspor veľmi dôležitým ukazovateľom. Odzrkadľuje napríklad rozvoj hospodárstva krajiny či inej sledovanej oblasti, alebo dôveru spotrebiteľov v jej ekonomickú budúcnosť. Na výpočet sa používajú dve hodnoty:

  • hrubý disponibilný príjem domácnosti – čistá mzda po zaplatení daní a odvodov, ale pred odčítaním splátok hypoték a iných záväzkov,
  • spotreba domácnosti – výdavky na tovary a služby.

Keď od príjmu domácnosti odčítame jej výdavky a zostatok dáme do pomeru s pôvodným príjmom, získame výslednú mieru úspor. Jednoducho povedané, ide o množstvo peňazí, ktoré si domácnosť dokáže odkladať. Sú vyjadrené percentom z príjmu.

ec.europa.eu

Graf vývoja miery úspor domácností eurozóny v %


Miera úspor v posledných dvoch rokoch

Graf z údajov Štatistického úradu Európskych spoločenstiev jasne ukazuje, že posledné dva roky boli z hľadiska miery úspor veľmi nevyspytateľné. V rokoch 2013 – 2019 si domácnosti stabilne odkladali 12 – 14 % zo svojich príjmov. S príchodom covidu táto hodnota začala skákať v rozmedzí 12 – 25 %.

O čom hovorí miera úspor?

Vyvodzovať závery o stave ekonomiky z jedného pohľadu na graf miery úspor by nebolo správne. Reálny obraz o situácii získame až vtedy, keď tento údaj spojíme s ostatnými ekonomickými ukazovateľmi, napríklad infláciou.

Ako je vidieť na grafe, miera úspor sa ku koncu roka 2021 dostala približne na úroveň spred pandémie covidu. Znamená to, že ekonomická situácia v eurozóne sa vrátila k svojej pôvodnej stabilite? Každý, kto aspoň okrajovo sleduje dianie vo svete, by asi odpovedal: „Určite nie.“ Na mieru úspor, či už je nízka, alebo vysoká, sa dá vždy pozrieť z dvoch protikladných pohľadov.

Nízka miera úspor môže znamenať:

  1. v lepšom prípade – ekonomike sa darí, z pohľadu spotrebiteľa vyzerá stabilne. Následkom toho jej ľudia dôverujú, necítia potrebu sporiť a míňajú viac peňazí.
  2. v horšom prípade – domácnosti sporia menej, nezávisle od svojej vôle. Možno by si aj peniaze chceli odkladať, ale vzhľadom na vysoké ceny tovarov a služieb to nie je reálne.

Vysoká miera úspor môže mať tieto dva významy:

  1. v lepšom prípade – domácnosti sú na tom finančne tak dobre, že aj po nákupe všetkých potrebných a chcených tovarov či služieb im zostáva veľa peňazí na úspory.
  2. v horšom prípade – spotrebitelia nedôverujú ekonomike a pripravujú sa na krízu. Obmedzujú svoju spotrebu, aby si vytvorili dostatočnú finančnú rezervu na horšie časy.

Vzťah miery úspor a inflácie


euro-area-statistics.org

Miera celkovej inflácie v eurozóne v % počas obdobia január 2013 – marec 2022

Ak vo vás graf zobrazujúci vývoj miery úspor vyvolal dobrý pocit, že ekonomika sa vracia do stavu pred covidom, graf s infláciou prinesie sklamanie. Znižovanie kúpnej sily peňazí bolo začiatkom roka 2022 často spomínanou témou už len z dôvodu spomalenia národných ekonomík následkom pandémie. Vojenský konflikt na Ukrajine ešte posilnil rast cien vo všetkých oblastiach – od bežných potravín až po pohonné hmoty.

Pokles miery úspor na prelome rokov 2021 a 2022 teda nie je dôvodom na radosť. V praxi to neznamená, že ľudia si začali odkladať menšie sumy, lebo sa neboja o svoju budúcnosť. Práve naopak – radi by si šetrili, no z dôvodu rastu cien energií, tovarov a služieb to nie je možné.

Miera investícií


Miera investícii na rozdiel od miery úspor predstavuje podiel hrubého disponibilného príjmu domácnosti, ktorý putuje do dlhodobých investícií. Najčastejšie ide o nehnuteľnosti, akcie či rôzne fondy.

Chuť obyvateľov eurozóny zhodnocovať svoje finančné prostriedky prostredníctvom investícií tiež pocítila príchod covidu. Druhý kvartál roku 2020 zaznamenal náhly prepad krivky, ktorá v posledných piatich rokoch stúpala. V tomto prípade však ide iba o krátkodobé zaváhanie trendu, ktorý jasne zobrazuje stále väčšiu náklonnosť k investovaniu. To je dobré, lebo práve investíciami s vyššou mierou zhodnotenia sa domácnosti dokážu brániť proti inflácii.


ec.europa.eu

Graf vývoja miery investícií domácností eurozóny v %

Sme chudobnejší ako pred covidom?

Ťažko na túto otázku odpovedať jednoznačne. Globálna pandémia covidu a spomalenie ekonomík štátov v eurozóne jednoznačne priviedli jej občanov k odkladaniu peňazí. Tento jav je jasne viditeľný na grafe miery úspor. Treba sa však zamyslieť nad tým, kam sú tieto úspory odkladané.

Často ide o sporiace účty a termínované vklady v bankách, ktoré ani zďaleka nedokážu bojovať s efektom inflácie, ktorá v posledných mesiacoch prudko rastie. V konečnom dôsledku sú teda sumy na účtoch obyvateľov eurozóny vyššie ako pred covidom. Avšak množstvo tovaru a služieb, ktoré si za ne môžu kúpiť je čím ďalej, tým menšie.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok