Ceny potravín rástli o 10 %. Čaká nás ďalšie zdražovanie?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 15. 3. 2022
Pravidelné nákupy v potravinách odjedajú stále väčšiu časť z našich príjmov. K tomu sa pridávajú rastúce ceny pohonných hmôt, energií, aj tovarov a služieb. Slovensko aktuálne zachvátila pandémia zdražovania. Február zaknihoval rekordnú infláciu 9 % a ceny potravín rástli ešte o percento rýchlejšie.
Ceny potravín rástli o 10 %. Čaká nás ďalšie zdražovanie?

Zdroj: Shutterstock

Rast cien ako vedľajší efekt vojnového konfliktu

Začiatok roka 2022 nebol v lichotivých číslach. Inflácia na úrovni 8,4 % rozhodne nebola to, na čo sme boli zvyknutí, no mnoho spotrebiteľov dúfalo, že táto krivka sa zlomí. Vtedy sme ešte ani netušili, že za dverami našej republiky budú lietať rakety. Inflácia tak nabrala druhý dych a vyšvihla sa na 9 %.

„Ceny energetických komodít na európskom trhu sú extrémne vysoké. Medzi faktory, ktoré sú príčinou, patrí ozbrojený konflikt na Ukrajine, obavy z možného obmedzenia dodávok plynu a ropy z Ruska, nedostatočná diverzifikácia na strane dovozu, aktuálna štruktúra energetického mixu a prechod na „zelenú“ ekonomiku,“ hovorí Branislav Karmažin, analytik Národnej banky Slovenska.

„Infláciu smerom nahor hnali aj vyššie ceny za bývanie, konkrétne drahšie energie, a taktiež drahá ropa. Proinflačne pôsobia aj vyššie ceny tabakových výrobkov a aj drahšie školské stravovanie,“ dopľňa Jana Glasová, analytička 365.bank

Ani budúci rok nemusí byť lepší. Rast cien plynu v roku 2023 predstavuje vysoké inflačné riziko. To si môžte vypočítať napríklad aj v kalkulačke inflácie. Bez prijatia vhodných politík by mohol výrazne zasiahnuť do oslabenia kúpyschopnosti najmä príjmovo slabších častí obyvateľstva aj v budúcnosti.

 

 

Prečo vojna na Ukrajine zvyšuje ceny potravín na Slovensku?

Dá sa očakávať, že ceny potravín budú v najbližších mesiacoch naďalej rásť silným tempom nad 10 %. Hlavným dôvodom je vojna na Ukrajine. Neistota dodávok z krajiny nášho východného suseda prispieva k zdražovaniu potravín dvoma spôsobmi, ktoré približuje Jana Glasová:

  • Prvým z nich je spomínané zdražovanie energií a benzínu, čo sa následne premieta do cien v podstate všetkých ostatných tovarov a služieb, vrátane potravín.
  • Druhým dôvodomje priame zvyšovanie cien obilnín, keďže Ukrajina patrí medzi najväčších svetových producentov pšenice a kukurice a Rusko je taktiež svetovým lídrom v exporte pšenice. Ceny obilnín teda pod vplyvom vojny dosahujú dlhodobé maximá.

Preto hoci je európsky trh obilnín relatívne sebestačný, sprostredkovaný tlak dopytu z mimoeurópskych krajín bude bez prijatia opatrení pôsobiť na rast cien výrobkov z múky, mlieka a mäsa aj v krajinách EÚ. Ceny potravín preto budú počas celého roka 2022 s veľkou pravdepodobnosťou rásť naďalej rýchlo.

Okrem potravín zaznamenali dvojciferný rast o 10,9 % aj ceny v doprave, kvôli zdražovaniu ropy. Ceny ropy Brent sa aktuálne nachádzajú nad 110-dolárovou hranicou, čo tlačí nahor ceny benzínu. 


Peniaze sa budú znehodnocovať aj naďalej

Vojenská invázia na Ukrajine priniesla do ekonomického prostredia výraznú neistotu, ktorá sa premieta aj do správania na trhoch a vplýva tak na ceny komodít.

Súčasný vývoj vytvára inflačné tlaky, prichádzajúce najmä z energií a potravín, keďže Rusko či Ukrajina sú významnými hráčmi v ich exporte. Krajiny sú však zapojené aj do medzinárodných dodávateľsko-odberateľských reťazcov, kde sa súčasné ponukové problémy tak môžu ešte zvýrazniť. 

„Z týchto dôvodov očakávame, že miera inflácie v tomto roku dosiahne v priemere 9,5%. Musíme si však uvedomiť, že tieto odhady vytvárame v prostredí obrovskej neistoty, a preto aj tento výhľad môže byť ešte výraznejšie upravovaný. Kľúčovým prvkom je totiž ďalší vývoj konfliktu, konečné usporiadanie vzťahov medzi západom a Ruskom a z toho vyplývajúca nálada na trhoch,“ uzatvára Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne

 

Anketa

Pocítili ste rast cien vo vašej peňaženke?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

benzín, inflácia, rast ceny

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok