7 tipov, ako urýchliť expedíciu tovaru v sklade

PR článok | rubrika: PR článok | 5. 7. 2021
Efektívne riadenie skladov ušetrí peniaze, prinesie vyšší zisk a väčšiu spokojnosť nielen u zamestnancov, ale aj zákazníkov. V neposlednom rade prinesie výhody hlavne firme. Viete, ako urýchliť expedíciu tovaru v sklade?
7 tipov, ako urýchliť expedíciu tovaru v sklade

Zdroj: Shutterstock

Komerčná spolupráca

Zvýšte počet zamestnancov

Ak zaznamenáte zvýšený počet objednávok alebo to kvôli sezóne (blížiace sa sviatky, Black Friday) očakávate, mali by ste sa zamyslieť nad prijatím ďalších zamestnancov. Nemusíte ich všetkých prijať na trvalý pracovný pomer. Na sezónny nárast objednávok vám postačia aj brigádnici.

S výberom začnite čo najskôr, pretože bez zaučenia by počas najväčšieho zhonu len zdržiavali. Majte na pamäti, že kvôli pretrvávajúcej pandémii môže časť vášho tímu skončiť v karanténe. Dostatočný počet zamestnancov môže byť rozhodujúci pre plynulý chod skladu. 

Urobte údržbu techniky

Kontrolu a údržbu strojov nenechávajte na poslednú chvíľu. Takisto neodkladajte kúpu nového kancelárskeho vybavenia či manipulačnej techniky. V najhoršej možnej chvíli sa vám to môže vypomstiť. 

Skontrolujte všetko od páskovačiek cez sponkovačky až po regále a police. Aj vysokozdvižný vozík potrebuje raz za čas kvalitný servis. Majte v zálohe všetko, čo by skomplikovalo až znemožnilo chod skladu. 


Nemajte zazmluvneného len jedného dopravcu

V dnešnej situácii je kľúčové mať viac ako jedného prepravcu. Sú oveľa viac vyťažení ako bývali, čo môže spôsobiť značné problémy. Ak vám jeden vypadne, presmerujete zásielky na iného. 

Pri zvýšených počtoch objednávok dohodnite, aby bol zvoz viac ako raz za deň. Uvoľníte cenný priestor pre zamestnancov, ktorí môžu pripraviť ďalšie balíky. 

Preusporiadajte sklad

Zistite, ktoré produkty sú najviac populárne a dajte ich dopredu. Vašim zamestnancom ušetríte čas a nenabehajú toľko kilometrov. Ak máte priestor, tak ho pri vysoko obrátkových položkách zväčšite. Produkty, ktoré sa najčastejšie objednávajú spolu, umiestnite blízko seba. Zefektívnite prácu a skrátite trasu medzi ich premiestňovaním. 

Počas reorganizácie skladu si spravte analýzu produktov. Zbavte sa tých, ktoré najmenej predávate, a tým zvýšite priestor pre populárne produkty.

Ak ste prijali sezónnych brigádnikov, potrebujete sklad správne označiť. Zjednoduší im to orientáciu a rýchlejšie sa zapracujú do procesov.



Skvalitnite tok peňazí (cashflow)

Pred sezónou sa potrebujete predzásobiť a najať nových ľudí, no to niečo stojí. V prvom rade si prezrite v účtovníctve, aké služby máte predplatené. Tie, ktoré až tak nepotrebujete, na čas stopnite. 

Snažte sa obmedziť platby cez dobierku. Skrátite čas medzi vyplácaním dobierok a prijatím peňazí na účet, čo môže trvať až týždeň, a navyše zamedzíte nevyzdvihovanie objednávok. Ďalšou možnosťou je aj nastavenie rýchlejšieho vyplácania dobierok a platieb z platobných brán. Za takúto službu však môžu byť účtované poplatky. 

Zásobte sa obalmi

Keď chcete umiestniť vaše logo na lepiace pásky či krabice, objednávajte to s dostatočným predstihom. Je to špeciálna výroba, ktorá sa môže predĺžiť až na 8 týždňov. Ak vo vašom sklade nemáte dostatok miesta, kúpte si stroj na výrobu vzduchových vankúšov. 

Je pomerne malý a výplň škatúľ si vyrobíte až vo chvíli, keď ju budete potrebovať. Aj obyčajné obaly vám odporúčame nakupovať v predstihu a do zásoby. 



Rada na záver

Aby sklad dokázal efektívne pracovať, potrebujete komunikovať naprieč všetkými oddeleniami. Všetky informácie musia byť odovzdané včas. Môže nastať situácia, že pre vysoký nápor nestíhate posielať balíky a zákaznícke oddelenie to musí správne odkomunikovať, inak budete vyzerať neprofesionálne. 

Marketingové oddelenie zase potrebuje vedieť o stave skladov, aby nepromovali položky, ktoré sú už dávno vypredané.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok