Komentár: Má firma Nikola pred sebou ešte svetlú budúcnosť?

Jozo Perić | rubrika: Článok | 21. 5. 2021
Zatiaľ čo v roku 2020 sa spoločnosť Nikola Corp. dokázala obchodovať za takmer 100 USD, v súčasnosti je hodnota jednej akcie len niečo vyše 11 USD.
Komentár: Má firma Nikola pred sebou ešte svetlú budúcnosť?

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavného analytika CapitalPanda Joza Perića

Spoločnosť Nikola Copr. bola založená v roku 2015 v Salt Lake City, Utah, USA. Vo svojich začiatkoch sa spoločnosť zamerala na výrobu ťažkých nákladných vozidiel s využitím technológie vodíkových palivových článkov, vďaka ktorej mali byť vozidlá úplne bez emisií.

Vyšetrovanie spoločnosti Nikola Corp.

10. augusta 2020 spoločnosť Hindenburg Research uverejnila správu založenú na dôkazoch, v ktorej sa uvádza, že spoločnosť Nikola Corp. je "podvod postavený na mnohých lžiach". V správe sa uvádza, že bývalý generálny riaditeľ Trevor Milton skreslil informácie o technológii spoločnosti. Jednou z najväčších lží bolo tvrdenie, že spoločnosť dokáže vyrábať vodík s nákladmi o 81 % nižšími ako ostatní výrobcovia. V skutočnosti však spoločnosť Nikola Corp. v tom čase žiadny vodík nevyrábala, čo Milton neskôr pod tlakom médií priznal.

Vďaka vyšetrovaniu sa zakladateľ spoločnosti Nikola Corp. Trevor Milton odstúpil dva týždne po zverejnení správy.

firma nikola a jej budúcnosť

Vývoj akcií Nikola Corp. (www.tradingview.com)

Vďaka výhodám svojich nákladných vozidiel uzavrela spoločnosť Nikola Corp. mnoho zmlúv. Spoločnosť Anheuser-Busch si v roku 2018 objednala viac ako 800 vozidiel, ktorých dodanie je naplánované na koniec tohto roka.

WealthDaily informoval, že Nikola Inc. tento rok podpísala zmluvu s firmou Republic Services, ktorá sa zaoberá odpadovým hospodárstvom, o dodávke elektrických smetiarskych vozidiel. Tento krok pomohol zvýšiť hodnotu akcií spoločnosti o viac ako 300 % za jediný rok.

Výsledky hospodárenia za 1. štvrťrok 2021

7. mája 2021 spoločnosť Nikola Corp. oznámila menšiu stratu, než sa očakávalo. Deň pred zverejnením výsledkov spoločnosť Nikola Inc. podpísala dohodu o spoločnom podniku so spoločnosťou Total Transportation Services (TTSI), poskytovateľom prístavnej dopravy v Južnej Karolíne. Spoločnosť TTSI požiadala o skúšobné vozidlo, z ktorého si následne objednala 100 kusov. Tieto bezemisné nákladné vozidlá by potom premávali v prístave Long Beach.

Zatiaľ čo v roku 2020 sa spoločnosť Nikola Corp. dokázala obchodovať za takmer 100 USD, v súčasnosti je hodnota jednej akcie len niečo vyše 11 USD.

Niektorí odborníci tvrdia, že súčasná hodnota akcií spoločnosti Nikola Corp., konkrétne pokles o 2,49 % a 3,21 % za posledných 12 mesiacov, je porovnateľná so spoločnosťou Tesla Inc., ktorá počas poslednej obchodnej seansy zaznamenala pokles ceny o 3,95 %. Hodnota akcií spoločnosti Tesla však celkovo za posledných 12 mesiacov vzrástla o 415,73 %.

Sedem analytikov, ktorí vypracovali 12-mesačnú cenovú prognózu pre spoločnosť Nikola Corp., má mediánovú cieľovú hodnotu 20 USD. Mediánový odhad predstavuje potenciálny nárast o 69,20 % z uzatváracej ceny 11,82 USD z 11. mája 2021.

Podľa expertov z Wall Street akcie Nikola Corp vo vlastníctve inštitucionálnych investorov koncom apríla prudko vzrástli, keďže 143 inštitucionálnych vlastníkov zvýšilo svoje pozície v Nikola Corp o 43 521 019 akcií.

Výkonnosť spoločnosti možno merať rastom zisku na akciu (EPS), hoci analytici Wall Street sa v tomto prípade zamerali na päťročný rast zisku na akciu spoločnosti. Z hodnotového hľadiska analytici spoločnosti očakávajú päťročný rast zisku na akciu približne o 20,59 %. Bude zaujímavé sledovať, do akej miery sa ich predikcie budú napĺňať. Stále je tu totiž otvorená možnosť, že z firmy Nikola sa stane „biely trpaslík“, teda firma, ktorá nachvíľu zahviezdila, avšak následne skončila na smetisku dejín.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

automobil, burza, svetová burza

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok