Ako (ne)kúpiť ojazdené auto, ktoré bolo zatopené počas povodní

Roland Regely | rubrika: Článok | 14. 7. 2020
Bezprostredne po povodniach na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách si poriadne skontrolujte, či ojazdený automobil z inzerátu alebo bazáru nebol zatopený. Pri prehliadke si dajte pozor na problémové oblasti, zatopené autá možno pomerne jednoducho odhaliť.
Ako (ne)kúpiť ojazdené auto, ktoré bolo zatopené počas povodní

Zdroj: Shutterstock

Na základe skúseností z minulých rokov sa krátko po lokálnych záplavách začínajú u niektorých predajcov či v inzercii objavovať aj zaplavené vozidlá. Moderné autá, ktoré majú množstvo elektroniky, môžu byť po zatopení v prevádzke na ceste životu nebezpečné. Najväčšie autobazáry a predajcovia ako napríklad AAA AUTO v takomto období sprísňujú výkupné kontroly a dbajú na súbor základných pravidiel, ako také vozidlá odhaliť. Vy by ste si na podvodných predajcov mali tiež dať pozor, pred kúpou si so sebou vezmite známeho alebo svojho technika - pomôžu vám odhaliť problémy.

Ak sa rozhodnete kúpiť auto cez autobazár, vyberajte tiež podľa toho, či predajca ponúka nejakú formu garancie. Niektorí predajcovia napríklad poskytujú doživotnú garanciu vrátenia peňazí, pokiaľ by sa takýto automobil napriek všetkým opatreniam spoločnosti dostal do predaja.

Zatopené auto je časovaná bomba

Moderné automobily plné elektroniky a s palubným počítačom môžu byť po zatopení životu nebezpečné, pretože u nich môže prakticky kedykoľvek dôjsť k nečakanej poruche, napríklad v elektroinštalácií alebo v elektronických systémoch, ale aj v iných častiach vozidla vplyvom korózie. Potom sa môže stať, že auto vo vysokej rýchlosti, napríklad aj uprostred diaľnice, môže úplne zlyhať a vystaviť tak šoféra smrteľnému nebezpečenstvu.

Preto dôkladne preverujte, v akej oblasti sa s autom jazdilo. Kontrolujte detailnejšie miesta, kde by sa mohli stopy zatopenia prejaviť, ako je napríklad bahno v rôznych ťažko prístupných miestach napríklad pod čalúnením dverí či sedadiel, za tesneniami, okolo dverí či pod plastovými krytmi alebo pod palubnou doskou.

Veľa vám môže tiež napovedať väčšia miera korózie pod kobercom v batožinovom priestore alebo na iných miestach vozidla, ale aj zápach po blate. Často na takýchto autách dochádza aj ku „zvláštnym“ poruchám na elektroinštalácii.

 

Chrániť sa treba aj keď kupujete od fyzickej osoby

Podobne môžu postupovať aj zákazníci. Rozhodne by mali v kúpnej zmluve požadovať potvrdenie o tom, že automobil nebol zatopený, aby prípadne mohli žiadať vrátenie peňazí v rámci reklamácie alebo v súdnom konaní. 

Počas obdobia povodní sa každoročne objavuje zvýšený počet pokusov „prepašovať“ zatopené vozidlá medzi bežných ľudí aj do autobazárov. Podobné skúsenosti má aj AAA, predajca ktorý pôsobi na Slovensku, v ČR, Maďarsku aj Poľsku. Ľudia sa podľa vyjadrení špecialistov za autobazárov chcú takýchto áut čo najrýchlejšie zbaviť. Často tak robia aj ľudia, ktorí doposiaľ neboli špekulantmi, ale auto predávajú z obáv, že po jeho nefunkčnosti pôjde ich štvorkolesový tátoš už iba do šrotu a oni tak prídu o všetky peniaze.

Aj v roku 2020 sa očakáva nárast špekulatívnych predajov poškodených jazdeniek. Rovnako ako po povodniach v minulosti, tak aj po tohtoročných, sa budú ľudia snažiť predávať vytopené vozidlá hlavne na regionálnych pobočkách predajcov áut, pretože majú pocit, že tam je menej prísna kontrola. „Naši výkupní špecialisti sú ale dobre vyškolení, takže sú schopní tento problém odhaliť. Na každej pobočke momentálne máme špecializovaný servis s najmodernejšou diagnostikou, ktorá je schopná odhaliť poruchy na elektronike,“ zdôraznila Karolína Topolová zo siete predajcov áut AAA. „Pokiaľ by sa predsa len stalo, že aj napriek našim detailným kontrolám zatopený automobil vykúpime a nový majiteľ tento fakt neskôr zistí, v rámci našej doživotnej garancie na právny pôvod vozidla mu vrátime späť celú sumu, ktorú za automobil zaplatil,“ dodala Karolína Topolová.

Predajca so zatopeným autom sa vás bude snažiť manipulovať, bude ponúkať výhodnejšiu cenu za rýchlu kúpu a pod. Auto si dôkladnite prezrite, spravte skúšobnú jazdu a pozerajte sa aj pod kapotu, do ťažko dostupných miest, kde odhalíte spomínané vady spôsobené prítomnosťou vody a blata.

Anketa

Preferujete kúpu automobilov zo Slovenska alebo zo zahraničia?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok