Tipy ako vymeniť autožiarovku rýchlo a na čo si dať pozor

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 5. 2020
Denné svetlá musia na Slovensku svietiť na aute nepretržite. Viete si vymeniť žiarovku, ak vám prestane svietiť?
Tipy ako vymeniť autožiarovku rýchlo a na čo si dať pozor

Zdroj: Shutterstock

Na Slovensku i v Čechách vyplýva zo zákona povinnosť pri jazde automobilom denného svietenia. V prípade používania svetiel pre denné svietenie by ale motoristi nemali zabúdať pri zníženej viditeľnosti prepnúť aj na stretávacie svetlá. 

A čo keď žiarovka nesvieti? Nesvietiacu autožiarovku si niekedy nevšimnete aj pár dní. Vymeniť by ste ju však mali bezodkladne. Ak si neviete radi, zavolajte svojmu partnerovi, automechanikovi alebo si nechajte poradiť na čerpacej stanici. Všetkým ostatným venujeme tento článok.

Dôležité je vedieť typ svetlometu

Pri výmene autožiarovky záleží na modeli vášho auta a tiež na svetlometoch. Výrobcovia áut radia pred výmenou autožiarovky vodičom riadne si prečítať a naštudovať manuál ich vozidla. Každý model auta totiž môže mať iný prístup k žiarovkám a takisto to čo môže platiť pre ľavý svetlomet nemusí platiť pre pravý - niekomu môže pri výmene zavadzať napríklad autobatéria, ktorú je tiež potrebné odmontovať a pod. Univerzálny návod neexistuje a výmena vyžaduje určitú zručnosť.

Na nových autách je to o niečo jednoduchšie. Opäť však záleží na type svetlometov. Niektoré automobily majú totiž svetlomety s halogénovou žiarovkou, iné s xenónovou výbojkou. Pri xenónových svetlometoch sa neodporúča vymieňať žiarovky svojpomocne, radšej to nechajte na autorizovaný autoservis. V tomto prípade je totiž potrebné použiť špeciálne náradie.

Pri tzv. halogénových svetlometov, ktoré sú najčastejším typom svetiel sa toho báť nemusíte a výmenu zvládnete aj keď nie ste technický typ. Napríklad pri Octavii s benzínovým motorom možno žiarovku na diaľkové a denné svetlo jednoducho vymeniť len otočením a vytiahnutím zo svetlometu a rovnakým spôsobom sa zapojí nová. Výmena žiarovky na stretávacom svetle je o niečo zložitejšia. Žiarovka sa musí ľahko zatlačiť smerom nadol, potom budete počuť cvaknutie a vytiahnete ju von z konektorov a vymeníte.

 

Ako zistiť typ autožiarovky?

Ak si vodiči vymieňajú žiarovky sami a sami ich aj kupujú, mali by sa pri nákupe riadiť podľa návodu a zistiť, aký typ žiarovky do ich vozidla patrí. Vyhľadajte preto návod k použitiu vozidla, zväčša býva v odkladacom priestore oproti sedadlu spolujazdca. 

Každý automobil by mal mať jednu sadu autožiaroviek v povinnej výbave. Pri xenónových svetlometoch táto povinnosť nie je. Pri halogénových svetlometoch by ale motoristi mali mať v povinnej výbave k dispozícii všetky autožiarovky vonkajšieho osvetlenia, ktoré sú na vozidle, a to v počte jeden kus. Dohromady sa jedná o päť žiaroviek: do smerovky, do stretávacích svetiel, do diaľkových svetiel, do spiatočky a tou piatou je žiarovka do osvetlenia nad zadnú registračnú značku.

Benzín či diesel? 

Prečo hrá rolu naftový a benzínový motor vo výmene žiarovky? Čo sa týka prístupu k samotným žiarovkám, je veľký rozdiel, či máte vozidlo s naftovým alebo benzínovým motorom. Naftový agregát je omnoho väčší a napríklad kvôli naftovému filtru má vodič pri výmene žiaroviek v predných svetlometoch menej miesta na ruku. Naopak benzínový motorom je menší a prístup k žiarovkám je podstatne lepší. 

Omnoho jednoduchšia je potom výmena autožiaroviek v zadnom svetlomete. Prístup do týchto miest je jednoduchší, všetko potrebné urobíte cez batožinový priestor. Treba však poznamenať, že vodič si opäť musí naštudovať, akým spôsobom svetlomet otvoriť, aby sa k žiarovkám dostal.

Kupujte originály, lacné dlho nevydržia

Dnes si autožiarovku kúpite už pomaly aj v supermarkete. Zo skúseností však vieme, že žiarovky na benzínových pumpách alebo v hypermarketoch nevydržia svietiť tak dlho ako originálne autožiarovky od výrobcu. V tomto prípade platí, že pri nákupe originálnej sady vodič ušetrí peniaze, pretože nebude musieť autožiarovky tak často vymieňať. Hľadajte preto autorizovaných predajcov, pokojne aj na internete. Prípadne si žiarovky pýtajte u svojho automechanika v servise, tí pracujú s kvalitným materiálom.

Takisto ak si nie ste istý, či to zvládnete, nie je hanba ísť do najbližšieho autoservisu a žiarovku si nechať vymeniť. Ak je prístup k svetlometom naozaj nepohodlný, ušetríte si tým kopu času, práce aj nervov. Výmena žiarovky v autoservise nie je časovo, ani finančne náročná. Zaberie zhruba desať minút a cena sa pohybuje rádovo v pár eurách. 

Na záver ešte dve rady. Pri výmene by ste sa autožiarovky nemali dotýkať holými rukami, pretože váš pot môže poškodiť sklenenú bunku a tým znížiť životnosť žiarovky. Takisto si dajte pozor na nastavenie výšky svetiel, priamo na svetlomete máte uvedené, koľko by mala byť. Ak budete jazdiť s nesprávne nastavenými svetlami, môžete dostať aj pokutu - upozornia vás na to napríklad aj pracovníci STK pri kontrole.

Anketa

Zvládnete si vymeniť autožiarovku aj sami?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok