Povinná výbava do auta na Slovensku a v zahraničí

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 5. 2018
Viete, čo všetko musíte mať povinne v aute? Pozrite si kompletný zoznam povinnej a nepovinnej výbavy pre rok 2018.
Povinná výbava do auta na Slovensku a v zahraničí

Zdroj: Shutterstock

Zoznam vecí, ktoré musíte mať v aute v prípade potreby sa v minulosti niekoľko krát menil, preto sa môže stať, že aj skúsený šofér nevie presne povedať, čo všetko je súčasťou povinnej výbavy. Preto sme pripravili tento praktický článok, kde sa okrem iného dozviete aj to, čo považujú za povinnú výbavu v zahraničí.

Povinna výbava – čo všetko treba mať v aute

K základným povinnostiam vodičov patrí podľa zákona č. 725/2004 zabezpečiť, aby vozidlo obsahovalo povinnú výbavu. Jej obsah u nás určuje vyhláška ministerstva dopravy č. 464/2009.

1. Reflexný odev – v zákone nie je presne určené, ako taký bezpečnostný odev má vyzerať, môže to byť reflexná vesta, overal, nohavice, bunda. Dôležité je, aby tento odev bol v dosahu priamo zo sedadla vodiča. Norma pripúšťa tri farby bezpečnostného odevu: fluorescenčnú žltú, fluorescenčnú oranžovočervenú alebo fluorescenčnú červenú.

Cena reflexného odevu začína na sume 1,90 eur.

2. Autolekárnička. Najdôležitejšia súčasť povinnej výbavy. Má predpísaný obsah, obal (uzatvárateľný, nepremokavý, oranžový s bielym 7cm krížom) a musí obsahovať kartu prvej pomoci. Kúpite ju dnes už aj v supermarkete, no dajte si pozor na jednu vec – dátum spotreby. Ten je potrebné sledovať, inak vám v prípade expirácie hrozí pokuta.

Cena autolekárničiek začína na sume 7,90 eur.

3. Výstražný trojuholník – je dôležitý najmä v prípade poruchy alebo havárie vozidla. Umiestňuje sa najmenej 50 metrov za vozidlom, a 100 metrov v prípade diaľnice alebo rýchlostnej cesty.

Cena výstražného trojuholníka začína na sume 4,90 eur.

4. Náhradné koleso s diskom alebo dojazdové koleso – náhradné koleso musí byť predpísanej veľkosti a rozmeru. Náhradné koleso mať nemusíte, ak máte automobil vybavený prostriedkami na bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky (napr. defekt sprej). Alebo ak máte pneumatiky, ktoré môžu pri defekte alebo strate tlaku pokračovať ďalej v dočasnej jazde. Teda tzv. runflaty.

Cena defekt spreju začína na sume 5,40 eur. Runflat pneumatiky sú drahšia záležitosť, ceny sa odvíjajú od typu pneumatiky a výrobcu.

Súvisiace články

Nepovinná (odporúčaná) výbava do auta:

  • ťažné lano (už nie je súčasťou povinnej výbavy, no ak sa vám pokazí auto, je to lacnejší spôsob odťahu ako prostredníctvom odťahovej služby
  • hasiaci prístroj (je povinný len v prípade automobilov kategórie M2 a M3)
  • žiarovky a poistky (už nie sú viac súčasťou povinnej výbavy)
  • protišmykové reťaze (povinné len pre nákladnú dopravu)
  • správa o nehode (ak ste účastníkom dopravnej nehody a správu o nehode nevyplníte a nepodpíšete, bude poistná udalosť posudzovaná ako dopravná nehoda, ku ktorej je potrebné volať políciu. A ak polícia zistí, že vám dané tlačivo chýba, môže vám v tomto prípade udeliť pokutu až 60 eur)

Ktoré doklady treba mať pri sebe, ak vás zastavia policajti

  • vodičský preukaz,
  • občiansky preukaz alebo iný doklad totožnosti,
  • osvedčenie o evidencii alebo technické osvedčenie vozidla (malý technický preukaz)
  • doklad o povinnom zmluvnom poistení,
  • doklad o vykonaní technickej kontroly,
  • doklad o vykonaní emisnej kontroly,
  • doklad o zdravotnej spôsobilosti a doklad o psychickej spôsobilosti, ak takejto povinnosti vodič vozidla podlieha (vodiči nad 65 rokov, vodiči nákladných vozidiel).

Povinná výbava do auta v zahraničí – rozdiel oproti Slovensku

Chorvátsko

Je zakázané, aby deti mladšie ako 12 rokov cestovali na predných sedadlách. Výnimkou sú deti do 2 rokov umiestnené vo „vajíčku“ a s vypnutým airbagom. Na motocykli či mopede nie je povolené prepravovať deti do 12 rokov. Vozidlá s prívesom musí mať 2 trojuholníky. Reflexná vesta je povinná len pre vodiča motorového vozidla.

Maďarsko

Pri domontovaných svetlách pre denné svietenie musia svietiť zadné obrysové svetlá. Svietenie je povinné mimo mesta a všetky žiarovky musia byť prevádzkyschopné. Chodec, cyklista alebo člen osádky vozidla pohybujúce sa po komunikácii za zníženej viditeľnosti, musí mať oblečenú reflexnú vestu.

Nemecko

Reflexná vesta je povinná len pre vodičov vozidiel registrovaných v Nemecku. V nemeckých mestách sú zavedené nízkoemisné zóny a je teda nutné mať nízkoemisnú plaketu.

Poľsko

Chodec, cyklista alebo člen osádky vozidla pohybujúce sa po komunikácii za zníženej viditeľnosti, musí mať na sebe oblečenú reflexnú vestu. Povinnosť voziť hasiaci prístroj vo vozidle s dvoma stopami.

Rakúsko

Lekárnička je povinná aj pre motocyklistov a musí byť v obale, ktorý zabráni vniknutiu nečistôt do jej obsahu. Je zakázané mať onboard kamery vo vozidle. Reflexná vesta je povinná len pre vodiča motorového vozidla a pre ostatných členov posádky vozidla sa odporúča. Farby sú povolené: oranžová, žltá, červená. Sankcie sú od 14 až do 2180 Eur. V okolí Viedne a ďalších častiach Rakúska sú zavedené nízkoemisné zóny pre vozidlá kategórie N bez obmedzenia hmotnosti.

Slovinsko

Na motocykli či mopede nie je povolené prepravovať deti do 12 rokov. Reflexná vesta je povinná pre každého, kto vystupuje pri mimoriadnej udalosti z motorového vozidla. Inak hrozí pokuta 40 eur.

Taliansko

Deti cestujúcich vo vozidlách registrovaných v zahraničí, musia byť zabezpečené v súlade s právnymi predpismi platnými v krajine pôvodu. Reflexná vesta je povinná pre každého, kto vystupuje z motorového vozidla počas mimoriadnej udalosti. Toto nariadenie neplatí pre motocykle. Cyklista, ktorý premáva po komunikácii za zníženej viditeľnosti alebo v tuneli, musí mať oblečenú reflexnú vestu.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok