Kurz autoškoly vyjde v priemere na 700 eur, ušetriť môžete mimo väčších miest

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 3. 2020
Autoškola patrí medzi najväčšie výzvy pre tínedžerov, ale aj dospelých a je akýmsi míľnikom v živote aktívneho človeka. Nepodceňte prípravu na test a jazdu na cvičisku si natrénujte v pokoji aj s inštruktorom.
Kurz autoškoly vyjde v priemere na 700 eur, ušetriť môžete mimo väčších miest

Zdroj: Shutterstock

Ak chcete získať vodičské oprávnenie a vodičský preukaz, musíte úspešne absolvovať testy v autoškole. Ceny kurzov pre získanie tohto oprávnenia rokmi narástli, v niektorých miestach Slovenska sa ceny zvýšili aj o niekoľko stoviek eur. Najviac to cítia potenciálni záujemcovia o kurz autoškoly v Bratislave.

Koľko stojí autoškola?

Ceny za kurz autoškoly každoročne stúpajú a nie je to spôsobené len tým, že ich majitelia chcú viac zarobiť. Za nárast cien kurzov v poslednom období môžu úpravy legislatívy platnej v Slovenskej republike. Všetky vozidlá patriace autoškole musia byť po novom vybavené aj GPS zariadením a čítačkou kľúčových čipov, čo značne zvyšuje náklady prevádzkovateľov týchto kurzov. Napríklad tieto kľúčové čipy majú inštruktori aj žiaci, pričom pri každom použití vozidla ich musia priložiť k čítačke.

Zatiaľ, čo priemerná cena kurzu na získanie vodičského oprávnenia typu B bola v roku 2017 asi 500 eur, v roku 2019 to už bolo 700 eur a v januári 2020 narástli ceny kurzov ešte viac.

Tip redakcie: Ak to nie je nevyhnutné, nedochádzajte kvôli nižšej cene do menších miest či obcí, skúsenosti, ktoré naberiete počas skúšobných jázd v hustej premávke sú na nezaplatenie.

Kto môže začať kurz autoškoly?

Začať kurz autoškoly resp. kurz na získanie vodičského oprávnenia skupiny B môže každý, kto dovŕšil 16 rokov, viesť motorové vozidlo však môže najskôr od 17 rokov. Do 18. roku táto osoba môže viesť motorové vozidlo v prítomnosti osoby, ktorá spĺňa nasledovné podmienky:

  • musí to schváliť zákonný zástupca a požiadať o túto výnimku
  • musí byť vlastníkom vodičského oprávnenia skupiny B najmenej 10 rokov
  • musí byť zapísaný ako spolujazdec v evidencii vodičov orgánom Policajného zboru

Na kurz autoškoly sa môžete prihlásiť osobne, telefonicky alebo e-mailom. Stačí sa informovať na stránke autoškoly, ktorá vás svojou ponukou oslovila. Vsaďte najmä na skúsenosti známych, prípadne referencie na internete.

O kurz autoškoly sa nesmie uchádzať osoba, ktorá sa v minulosti dopustila dopravného priestupku, kvôli ktorému má odobraté vodičské oprávnenie. Takáto osoba musí počkať do momentu, kedy prestane platiť toto obmedzenie.

 

Koľko trvá kurz autoškoly?

Dĺžka štandardného kurzu autoškoly závisí aj od toho, ako rýchlo absolvujete jazdy potrebné k pripusteniu k záverečnej skúške a tiež od toho, či si kupujete kurz autoškoly na splátky. Plne uhradený kurz trvá približne 2 až 5 mesiacov, maximálne sa jeho absolvovanie môže natiahnuť do jedného roka. Na jednotlivé kurzy bývajú pravidelné zápisy (závisí od autoškoly a ich kapacít), na ktorých sa môžete prihlásiť. Pre prihlásenie sa do kurzu autoškoly budete potrebovať doklad o zdravotnej spôsobilosti, ktorý získate od praktického alebo všeobecného lekára. Okrem toho sa zvykne pred začatím kurzu platiť záloha.

Na čo si dať pozor pri kurze autoškoly?

Kurz autoškoly prebieha v dvoch rovinách – praktická a teoretická časť. V teoretickej časti sa dozviete všetko potrebné zo zákona o cestnej premávke, osvojíte si pravidlá, dopravné značenie, naučíte sa základné technické vedomosti o aute a tiež získate dôležité znalosti k poskytovaniu prvej pomoci pri dopravnej nehode.

Veľký pozor odporúčame dávať najmä pri teoretickom riešení dopravných situácií (najmä križovatky), ktoré sú kľúčové a vyskytujú sa v záverečných testoch.

V rámci praktickej časti uchádzači začínajú najprv na trenažéri – simulátor auta s obrazovkou, ktorá premieta jazdu. Tam sa majú možnosť naučiť prácu s volantom, pedálmi a riadiacou pákou.

Následne môžu uchádzači konečne presadnúť do reálneho auta na skúšobné jazdy s inštruktorom. Počas prvej jazdy absolvujú prvé metre za volantom na cvičisku a parkovisku a následne si v cestnej premávke vyskúšajú jazdu v obci i mimo nej.

Počas jázd uchádzači absolvujú niekoľko hodín na cvičisku s kuželkami, kde trénujú cúvanie a najmä parkovanie. Pomocou kuželiek inštruktor vyznačí myslený priestor na zaparkovanie a prekážky, ktoré musía obchádzať.

Ktoré dopravné situácie najviac trénovať?

  • Jazda pomedzi kužele a parkovanie medzi ne
  • Príchod vodiča do auta (nastavenie zrkadiel, bezpečnostný pás, zaradenie smerovky)
  • Rozjazd vozidla na rovine a do kopca
  • Radenie rýchlostných stupňov, podraďovanie
  • Držanie volantu oboma rukami
  • Brzdenie súčasne a plynule s inými vozidlami pred nami
  • Príchod na križovatku z hlavnej cesty alebo z vedľajšej cesty
  • Prechod do iného jazdného pruhu
  • Dať prednosť chodcovi na prechode
  • Pripájanie sa pri zúženom jazdnom pruhu
  • Križovatka, kde má prednosť vozidlo prichádzajúce sprava
  • Zastavenie na značke STOP

Najčastejšie otázky komisárov

  • Vymenujte najčastejšie poruchy pneumatík.
  • Aké poznáte poruchy osvetlenia na vozidle?
  • Čo je základom prípravy vozidla pred každou jazdou?
  • Vymenujte 4 kvapaliny v súvislosti s vozidlom a ukážte, kde kontrolujeme ich stav.
  • Popíšte rozdiel medzi zimnou a letnou zmesou.

Anketa

Ste vlastníkom vozidla?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok