Komentár: Investície roka 2019: Víťazmi sú technologické investície, porazenými maloobchod a online platformy bez reálnej ziskovosti

Olivia Lacenová | rubrika: Článok | 3. 1. 2020
Najvyššie zhodnotenie investícií poskytol v roku 2019 sektor informačných technológii, ktorý rástol viac ako 50 %. Najrastovejším, vďaka 78% rastu, bol podsektor zameriavajúci sa na výrobu telefónov, osobných počítačov, serverov, počítačových komponentov atď.
Komentár: Investície roka 2019: Víťazmi sú technologické investície, porazenými maloobchod a online platformy bez reálnej ziskovosti

Zdroj: Shutterstock

Komentár analytičky TopForex Olívie Lacenovej

Na druhej strane, sektor s najnižšou výkonnosťou bol energetický sektor. Tento sektor rástol iba o 7%. Slabší rast vykázal podsektor, ktorý zahŕňa výrobcov ropných a plynových komponentov, poskytovateľov dodávok a služieb spoločnostiam zapojeným do vŕtania, vyhodnocovania a dokončovania ropných a plynových vrtov.

5 najziskovejších investičných rozhodnutí 2019:

  • Advance micro device (AMD)

Advanced micro device je jednou z najznámejších spoločností, ktorá sa zaoberá výrobou polovodičov a operuje celosvetovo. Od začiatku roka AMD zaznamenalo nárast o viac ako 159 %. Za hlavným zdrojom rastu a získaním trhového podielu je obchodná stratégia predaja konkurenčných produktov za nižšie ceny, čo zákazníkom ponúka lepší pomer cena /výkon.

  • Visa (V)

Visa prevádzkuje maloobchodnú elektronickú platobnú sieť a riadi globálne finančné služby. Spoločnosť v roku 2019 vykázala rast viac ako 44 %. Tento kontinuálny rast poskytuje  investorom každoročne dvojciferné zhodnotenie, vďaka dlhoročnému udržiavaniu si monopolnému postaveniu na celosvetovom trhu platobných systémov.

  • Saudi Aramco (2222)

Saudi Aramco je najväčšia a najziskovejšia Saudsko- arabská spoločnosť na svete. Spoločnosť sa zaoberá vyhľadávaním, ťažbou a spracovávaním ropy. Tento rok sme mohli pozorovať IPO spoločnosti na arabskú burzu, kde počas prvého obchodného dňa vzrástla o 10 % a trhová kapitalizácia spoločnosti dosiahla 2 bilióny dolárov.

  • Ródium (RHOD)

Jeden z najvýraznejších rastov medzi drahými kovmi zaznamenalo ródium, ktoré v tomto roku posilnilo o viac ako 147 %. Cena ródia sa v súčasnosti pohybuje na 6065 dolárov za uncu. Aj, keď ródium sa využíva najmä v automobilovom sektore, môžeme pozorovať postupný prístup investorov k tejto komodite ako k uchovávateľovi hodnoty.

  • Bitcoin (BTC)

Bitcoin je decentralizovaná kryptomena, ktorá funguje na princípe blockchain. Táto kryptomena je deflačnou, keďže objem možnej ťažby je obmedzený na 21 miliónov. Od začiatku roka Bitcoin vykázal rast viac ako 89 %, avšak po masívnych prepadoch v roku 2018. V súčasnosti je hodnota Bitcoinu na 7 500 BTC/USD.

5 najstratovejších investičných rozhodnutí 2019:

  • Kraft Heinz (KHC)

Spoločnosť zaoberajúca sa výrobou potravinových výrobkov (mliečne výrobky, omáčky, ochutené mliečne prášky a ďalšie). Od januára akcie KHC poklesli o viac ako 27 %. Za poklesom stálo zlúčenie spoločnosti Kraft a Heinz vo februári tohto roku. Warren Buffet sa po zlúčení a prepade akcií vyjadril ako o svojej doposiaľ najhoršej investícii.

  • Uber (UBER)

Spoločnosť Uber poskytuje platformu, ktorá spája vodičov a cestujúcich s možnosťou zdieľanej jazdy a následnom rozdelení platby. Od májového emitovania na burzu, Uber zaznamenal viac ako 31 % pokles svojej hodnoty. Dôvodom poklesu je neprestajné vykazovanie hospodárskej straty a silný konkurenčný boj o podiel na trhu.  

  • L Brands (LB)

L Brands sa zaoberá prostredníctvom špecializovaných maloobchodných predajní a webových stránok predajom dámskych odevov a kozmetických výrobkov v Spojených štátoch, Kanade a Spojenom Kráľovstve. Spoločnosť vykázala pokles o viac ako 28 % od začiatku roka. Za pretrvávajúcim prepadom stoja slabé medzinárodné výmenné kurzy a znížený cestovný ruch v kľúčových mestách pôsobenia spoločnosti.

  • Macy’s (M)

Prevádzkovateľ maloobchodných domov, kde predáva spotrebný tovar a širokú škálu výrobkov v Spojených štátoch. V posledných rokoch Macy‘s mala problémy s klesajúcim maloobchodným priemyslom a súčasným globálnym obchodným tlakom. Spoločnosť sa v priebehu roka prepadla o viac ako 50 %, čím zaujala v rámci indexu S&P 500 pozíciu  spoločnosti s najvyšším prepadom na hodnote. Po miernej konsolidácii vykázala v roku 2019 pokles približne 45%.

  • Tripadvisor(TRIP)

Internetová platforma, ktorá celosvetovo poskytuje cestovné informácie, recenzie a názory členov o cieľoch a ubytovaní, reštaurácií a ostatných aktivít. Spoločnosti každoročne klesajú tržby z dôvodu znižovania poplatkov cestovných partnerov za presmerovanie na ich webové stránky. Zaradila sa medzi jednu z najhoršie sa vyvíjajúcich spoločností v rámci indexu S&P 500. Za rok 2019 Tripadvisor poklesol o 43 %.

Olivia Lacenová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok