Komentár: Časovaná bomba za 19 biliónov dolárov môže ohroziť svetovú ekonomiku, varuje MMF

Martin Krištoff | rubrika: Článok | 18. 10. 2019
V prípade prepuknutia ďalšej recesie môžu nízke úrokové sadzby, ktoré motivujú spoločnosti, aby sa zadlžovali, zapôsobiť ako časovaná bomba. A vzhľadom na hodnotu záväzkov v hodnote 19 biliónov dolárov môže tento výbuch byť skutočne zničujúci.
Komentár: Časovaná bomba za 19 biliónov dolárov môže ohroziť svetovú ekonomiku, varuje MMF

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavného analytika CFD World Martina Krištoffa

Medzinárodný menový fond (MMF) upozornil, že stimuly poskytované centrálnymi bankami v rozvojových, ale aj rozvinutých krajinách, mali vedľajší efekt. Povzbudili firmy, aby si viac požičiavali, aj keď mnohé z nich by mali problémy s ich splácaním.

Nárast dlhu zvyšuje zraniteľnosť globálneho finančného systému a členské štáty by mali reagovať na varovné signály, ktoré môžu odštartovať výpredaje na finančných trhoch, ako v prípade dot-com bubliny, ktorá praskla pred 19 rokmi.

Podľa MMF sa javia ceny akcií v USA a Japonsku nadhodnotené, zatiaľ čo kreditné spready na dlhopisových trhoch sa vzhľadom na stav globálnej ekonomiky zdajú byť nízke.

Možný dosah hospodárskeho spomalenia je o polovicu vážnejší než globálna kríza v rokoch 2007 a 2008. Dlhy firiem, ktoré nedokážu pokryť úrokové náklady výnosmi, by mohli stúpnuť až na 19 biliónov dolárov – takmer 40% celkového podnikateľského dlhu v ekonomikách štátov.

Aj keď finančná kríza v roku 2008 zostrila pravidlá pre banky, riziko sa premiestnilo aj do podnikového sektora. „Lacná“ finančná politika, ktorú prijali centrálne banky, pomáha v krátkodobom horizonte posilniť finančné trhy. Na druhej strane však povzbudzuje investorov k tomu, aby viac riskovali pri hľadaní vyššieho zhodnotenia.

Mimoriadne nízke sadzby dodali impulz inštitucionálnym investorom, akým sú dôchodkové fondy či správcovské spoločnosti aktív, aby prijali rizikovejšie a menej likvidné cenné papiere na dosiahnutie cielených výnosov.

Rast globálnej ekonomiky by mal v tomto roku spomaliť na 3% aj napriek tomu, že ešte v júli MMF rátal s 3,2%. Jedná sa o najslabšie tempo rastu od celosvetovej finančnej recesie, ktorá prepukla pred 10 rokmi. Predpovede na rok 2020 boli rovnako znížene, konkrétne z 3,5% na 3,4%.

Spomalenie globálneho hospodárstva má niekoľko príčin. Sú nimi obchodné bariéry, zvýšené geopolitické napätie ale aj starnutie populácie. Avšak najhoršou správou je, že v kombinácii s rizikovými firemnými úvermi môže najbližšia kríza spôsobiť katastrofu.

Martin Krištoff

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok