Komentár: Kam investovať svoje úspory?

Patrik Mackových | rubrika: Článok | 12. 4. 2019
Schválením dôchodkového stropu ústavnou väčšinou sa na stôl opäť dostala téma výšky dôchodkov.
Komentár: Kam investovať svoje úspory?

Zdroj: Shutterstock

Keďže aj priemerne ekonomicky zdatnému človeku je jasné, že umelé zastropovanie veku zníži dôchodky. V tejto situácii je dôležité začať na vlastnom dôchodku pracovať čím skôr. Pozrel som sa na sporiace a investičné možnosti, ktoré má bežný človek. A to na báze zhodnotenia  rôznych investičných nástrojov od roku 2000.

Klasické sporenie v bankovom produkte už dávno nie je spôsobom, ako ochrániť peniaze pred znehodnotením. A už vôbec nedokáže zvyšovať hodnotu úspor a zabezpečiť človeka na dôchodok. Skutočne efektívne zhodnotenie financií dokáže priniesť len systematické a dlhodobé investovanie.

Do čoho teda investovať? Začnime od tých konzervatívnych. Pre pasívnych investorov je najlepším riešením investovanie do ETF rôznych titulov. Vo väčšine prípadov je to lepšie než investícia priamo cez podielový fond. Prečo? Odpoveď je jednoduchá - poplatky.

Ročný poplatok za správu ETF sa diametrálne odlišuje od fondov, ktoré si berú vyšší poplatok za správu a navyše poplatok za výkon. Existujú však výnimky - pokiaľ má fond vysokú výkonnosť a akceptovateľné poplatky, je to takisto voľba. Inak povedané, netreba sa pozerať čisto na výkonnosť, ale aj na poplatky, ktoré do značnej miery ovplyvňujú budúce výnosy.

Medzi konzervatívne nástroja patria dlhopisy. Priemerný výnos dvojročných amerických vládnych dlhopisov sa za posledných 18 rokov pohybuje pri úrovni dvoch percent. Priemerný výnos za 5-ročný americký vládny dlhopis je 2,7 a priemerný výnos za 10-ročný americký vládny dlhopis je 3,4 percenta.

To nie sú zlé čísla, závisí však od toho, s čím ich porovnávame. Investícia do akciových indexov síce patrí k rizikovejším, no oproti dlhopisom dokáže poskytnúť zaujímavejšie výnosy. Vo všeobecnosti sa odporúča investičný cieľ aspoň 5 rokov. Samozrejme, mnoho závisí od situácie na trhu, stavu globálnej ekonomiky a podobne.

Medzi najznámejšie svetové indexy patrí americký Dow Jones, ktorého hodnota len od januára 2019 dodnes vzrástla o 12,8 percenta. Od roku 2000 do roku 2018 predstavoval priemerný ročný výnos indexu 4,7 percenta. Priemerný ročný výnos S&P 500 za to isté obdobie dosiahol 4,1 percenta a Nasdaq Composite sa vyšplhal na 3,5 percenta.

Treba však poznamenať, že bublina v tomto období poznamenala najmä Nasdaq, čo vysvetľuje jeho skromnejší priemerný výnos. V každom prípade, je to práve tento index, ktorý získava najlepšie čísla v období expanzie. Z európskych indexov dosiahol nemecký DAX za to isté obdobie priemerný výnos 3,4 percenta.

Hlavný čínsky akciový index Shanghai Composite si od januára 2000 pripísal priemerný ročný výnos v blízkosti 4 percent. Tieto percentá sú všeobecne nízke najmä preto, že situácia je modelovaná na takmer najvyšších číslach indexov v roku 2000. Pokiaľ by sme nakupovali po recesii, tak by boli percentá rádovo vyššie.

Klasickým útočiskom investorov je zlato. Investícia do drahých kovov na čele so zlatom sa vo všeobecnosti medzi investormi považuje za bezpečný prístav, do ktorého sa môžu uchýliť aj počas výplachov na akciových trhoch. To, že sa to skutočne oplatí hovoria aj čísla výnosov za posledných 18 rokov.

Priemerný ročný výnos žltého kovu dosiahol od 2000 (kedy sa obchodovalo na úrovni okolo 270 USD za uncu) až po dnešok okolo 8,5 percenta. Do roku 2011 zlato nepretržite rástlo a zažilo si najmä dva boomy. Prvý bol v predkrízovom období po začiatku roka 2008 (február - marec), kedy sa cena vyšplhala na takmer 1032 USD za uncu.

Rastúci trend pokračoval až do roku 2011, kedy cena zlata dosiahla svoje maximum na úrovni 1920 USD za uncu. Situácia v ktorej sa nachádzame dnes je dosť odlišná v porovnaní s rokom 2011. Nachádzame sa totiž v dlhodobej expanzii a akciový trh si opäť vybudoval dôveru.

Peniaze sa teda postupne presúvali zo zlata do akcií. Žltý kov sa aktuálne obchoduje v blízkosti 1304 USD za uncu. V posledných rokoch však zlato oslabuje. Od svojho vrcholu na úrovni 1920 na aktuálnu cenu „zlacnelo“ o viac než 30 percent. Postupné spomaľovanie rastu globálnej ekonomiky však môže byť predzvesťou toho, že sa mu opäť „vráti vietor do plachiet“ a jeho cena sa vyšplhá na nové úrovne.

Ak to zhrniem, kľúčové je začať investovať čím skôr, nechať úspory dostatočne dlho pracovať a najmä ich diverzifikovať pre rozloženie rizika.

Patrik Mackových

Autor článku Patrik Mackových

Analytik spoločnosti TopForex a pre Finance.sk píše ekonomické komentáre. Sleduje a pravidelne komentuje ekonomický vývoj na kľúčových európskych a svetových trhoch a vývoj svetových mien. Okrem technických a fundamentálnych... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Dlhopis, investícia, zlato

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok