9 tipov, ako efektívne znížiť spotrebu auta

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 1. 8. 2018
Čím je benzín drahší, tým viac naberá na význame hospodárna jazda. Aj malá úspora vie pri dlhej ceste na dovolenku razantne ušetriť.
9 tipov, ako efektívne znížiť spotrebu auta

Zdroj: Shutterstock

1. Správne nahustenie pneumatík

Pred dlhšou cestou je vhodné si skontrolovať stav nahustenia pneumatík, aby tlak zodpovedal najvyššiemu možnému, podľa príslušnej potreby pre vaše auto. Tabuľku hustenia majú autá obvykle umiestnenú na vnútornej strane krytu od palivovej nádrže. Venujte tomuto údaju pozornosť. Pretože už malé podhustenie napríklad o 70 milibarov zvyšuje spotrebu paliva. Dofúknuť gumy tak znamená jazdiť lacnejšie a aj bezpečnejšie.

2. Používajte správne klimatizáciu

Áno, klimatizácia vie ukrojiť z nádrže aj pár desatín litra na sto kilometrov. No pravda je taká, že v istých momentoch je lacnejším riešením ako otvorené okno. Dôležité je auto napríklad vyvetrať na parkovisku a nepúšťať okamžite klimatizáciu. Pretože ak v aute vymeníte rozpálený vzduch za ten vonkajší, klimatizácia sa bude namáhať menej. Vzduch vymeníte aj krátkym a rýchlym prievanom.

Ideálne je používať klimatizáciu v rýchlostiach nad 60 kilometrov za hodinu. Pretože do tejto rýchlosti je otvorené okno menej náročné na spotrebu, ako chladenie klimatizáciou. Na druhej strane, nad 60 km/h už odpor, ktorý musí auto prekonať pri otvorenom okne zvyšuje spotrebu viac ako primerané použitie klimatizácie.

3.Pridávajte až po zohriatí motora

Pri naštartovaní auta mu hneď nešliapte na krk. Na to, aby motor dokázal byť šetrný, potrebuje svoju prevádzkovú teplotu. Aj prudšia akcelerácia stojí menej peňazí, ak je už motor v stabilnej prevádzkovej teplote. Studený motor má až o 200% vyššiu spotrebu ako zahriaty. Preto je potrebné vytáčať ho čo najmenej.

Tip: 9 tipov, ako jazdiť autom na dovolenku úspornejšie

4. Plachtite aj brzdite motorom

Dve alternatívy šetrenia paliva, ale je vhodné ich vedieť správe používať. Pri zjazde z kopca do obce je určite vhodnejšie brzdiť motorom, ako zliezať cestu na neutrále. Dôvod je ten, že pri zaradenom prevodovom stupni bez plynu moderné autá okamžite uzatvoria prívod paliva a spotreba je nulová. A to dokonca aj pri zapnutej klimatizácii.

Pri neutrále spotreba nikdy nebude nulová. Pri zaradenom prevodovom stupni však vozidlo brzdí rýchlejšie, ako pri neutrále. Preto ak chcete byť čo najhospodárnejší, používajte radenie tam, kde chcete aj spomaliť. Na rovine v meste, pred križovatkou, alebo ak chcete prejsť dlhšiu vzdialenosť, bude hospodárnejší zas neutrál.

5. Netankujte na diaľnici

Tento bod sa netýka len samotnej spotreby, ale aj výdavkov za jazdu. Tankovanie na diaľnici má dve nevýhody. Prvou je, že auto potrebujete zabrzdiť z vysokej rýchlosti. Natankujete v priebehu krátkeho času a potrebujete sa dostať opäť na vysokú rýchlosť. To vytvára v nádrži doslova vír. Ak budete tankovať napríklad v obci, rozbiehate sa na rýchlosť päťdesiat kilometrov za hodinu. Miniete zásadne menej paliva. Ďalšia vec je tá, že benzín na diaľniciach je obvykle drahší ako v obciach.

6. Netankujte príliš často

Benzín je prchavá látka a preto sa pri každom otvorení nádrže vyparuje. Ak budete tankovať za málo peňazí napríklad každých 100 kilometrov, vaša spotreba môže byť vyššia, ako keď tankujete plnú nádrž a následne ju doplníte až v momente, keď je benzínu málo.

7. Nejazdite rýchlo

Pomalšia jazda je synonymom nielen bezpečnosti, ale aj úspory. Najlepšie hodnoty spotreby dosiahnete bez ohľadu na typ auta na najvyššom prevodovom stupni a najnižších otáčkach. Preto je napríklad rozdiel medzi 90 a 130 km/h niekedy aj viac ako dva litre na sto kilometrov. Ak sa neponáhľate, výrazne ušetríte. Platí to napríklad pri dlhých cestách po dovolenkových diaľniciach.

8. Použite tempomat

Ideálne je nataviť si podľa palubného počítača vhodnú spotrebu pri dostatočnej a vhodnej rýchlosti a zaistiť ju tempomatom. Ten dávkuje palivo omnoho šetrnejšie ako noha vodiča. Oddýchne si tak vaša peňaženka a aj noha, pretože niekoľkohodinové napnutie svalov sa môže odraziť aj na bolesti členka.

9. Čo najviac vecí do kufra

Na spotrebu auta má veľký vplyv aerodynamika. Tú veľmi rýchlo môžu narušiť strešné nosiče. Bežný strešný nosič na batožinu alebo lyže môže spotrebovať až o 11% paliva viac, ako keď na streche nebola žiadna prekážka. Najväčšími žrútmi benzínu sú však na streche umiestnené bicykle. Tie zvyšovali spotrebu o viac ako 30%. Preto je lacnejšie zbaliť aj bicykle do auta, alebo si ich požičať priamo v cieľovej stanici.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok