Vianočné darčeky z e-shopu je potrebné objednať v predstihu

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 14. 11. 2018
Klasickým problémom predvianočného obdobia je kupovanie darčekov na poslednú chvíľu. Nákup cez e-shop vám môže ušetriť stresovanie v obchodoch, ale musíte si ich objednať včas.
Vianočné darčeky z e-shopu je potrebné objednať v predstihu

Zdroj: Shutterstock

Nákup na poslednú chvíľu

Klasickým zlozvykom, ktorým sa nevyznačujú len Slováci, je odkladanie povinností na poslednú chvíľu. Tento trend sa, samozrejme, týka aj nákupu vianočných darčekov. Nástup jednoduchého objednávania prostredníctvo e-shopu zo sebou priniesol aj mylnú predstavu, že balík bude doručený hneď na druhý deň.

Nie je to celkom tak, pretože objednaný tovar musí prejsť niekoľkými procesmi, kým príde z e-shopu až na zvolenú adresu. Celé to môže trvať aj niekoľko dní. Aj napriek tomu, že sa o tom hovorí každý rok, vždy pred Vianocami sa opakuje rovnaký scenár. Ľudia si objednajú darčeky 22. či dokonca 23. decembra a čakajú, že darček dorazí rovno pod stromček.

 

Kedy objednávať darčeky z e-shopu

Nárast objednávok z internetových obchodov spravidla začína v októbri. Podľa Jana Vetyšky, výkonného riaditeľa Asociácie pre elektronickú komerciu, ktorá sleduje aj slovenský trh sa dá očakávať niekoľko hlavných míľnikov vianočnej nákupnej horúčky. Prvým z nich by mal byť pravdepodobne Black Friday, čo je nákupný sviatok plný zliav.

Zvýšený nápor sa teda začne od Black Friday a pokračovať bude do začiatku decembra. Najväčší nápor objednávok e-shopy a dopravcovia očakávajú od 10. decembra. Navyše, popularita nákupov na internete aj rapídne stúpla, takže sa dá očakávať, že počas posledných dvoch týždňov pred Vianocami, bude veľký nápor objednávok na prepravné spoločnosti.

Navyše, tento rok pripadá Štedrý deň na pondelok, takže mu bude predchádzať víkend, čo dopravu ešte viac skomplikuje. Niektoré doručovacie služby cez víkend balíky nerozvážajú, iné len v sobotu. Je však pravdepodobné, že pri zvýšenom počte objednávok, budú posledné vianočné balíky výnimočne doručované v sobotu 22. decembra. Na to sa však určite nespoliehajte.

Vianočný darček z e-shopu si pre stopercentnú istotu objednajte v rozmedzí 1 až 3 týždne pred Vianocami. Presný plán doručenia sa nedá presne určiť, záleží na mnohých okolnostiach objednávky a prevozu. Je preto vhodné objednávať a nakupovať darčeky v rozumnom predstihu.

Tip: Kedy začína adventné obdobie v roku 2018

Aká je cesta balíčka

Komplikovanú cestu objednaného tovaru až k vám domov nám popísala projektová manažérka a marketingová špecialistka spoločnosti Geis SK Naďa Bohinská.

Ešte pred tým, než sa k vám objednaný tovar dostane, prejde niekoľkými procesmi. Po zrealizovaní objednávky musí niekto tovar nájsť v sklade e-shopu, zabaliť, označiť štítkom, čiarovým kódom a vašou adresou. „V ten istý okamih prichádza k nám, do prepravnej spoločnosti, objednávka dopravy. Náš vodič zásielku vyzdvihne a prevezie ju na našu pobočku," opisuje začiatok cesty Naďa Bohinská (Geis SK s.r.o.).

Keď už má balík v rukách prepravná spoločnosť, dostanete na telefón alebo do e-mailu správu s kódom, ktorý vám umožní zásielku sledovať, respektíve kontrolovať jej stav. „Z pobočky potom všetky balíčky jedenkrát, v niektorých prípadoch dvakrát za deň putujú kamiónom do nášho centrálneho prekladiska a tam začína tá pravá show. Máme tam totiž poloautomatický triediaci sorter, cez ktorý prúdia zásielky z celej republiky," hovorí Naďa Bohinská.

Triediaca linka zvládne roztriediť až 6 000 zásielok za hodinu. Linka ich triedi podľa poštového smerovacieho čísla a ďalších údajov na štítku, podľa toho ich smeruje na jednotlivé rampy, kde už sú pristavené prepravné kamióny. Kamióny odvezú zásielky do konkrétnych pobočiek prepravnej spoločnosti.

Tu už preberajú zásielky profesionálni kuriéri, ktorí ich rozvážajú priamo zákazníkom. Dnes už vodič nemusí rozmýšľať nad ideálnou trasou, aby stihol rozviesť všetky balíčky včas. Mnoho prepravcov má v svojom arzenáli elektroniku, ktorá ešte pred rozvozom naplánuje cestu podľa adries jednotlivých zákazníkov. 

Vďaka modernej technike si tak môže kuriér pripraviť a naložiť balíčky tak, aby ich u zákazníkov nemusel hľadať a prekladať. Keď príde deň doručenia, príde vám informácia o doručení SMS správou, ktorá bude obsahovať aj časový okruh doručenia. Pri doručovaní na súkromnú adresu si môžete zásielku presmerovať aj na iné miesto doručenia, prípadne sa dohodnúť na iný deň. Samozrejme, po telefonickej dohode so samotným kuriérom.

Zdroj: Geis SK

Anketa

Tešíte sa už na Vianoce?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok