Kde vziať peniaze na školu? 5 tipov, ako financovať štúdium na vysokej škole

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 9. 2020
Pri štúdiu na vysokej škole treba riadne hlboko siahnuť do vrecka. Školné, stravovanie, ale aj internát za roky v škole vyjdú tisíce eur.
Kde vziať peniaze na školu? 5 tipov, ako financovať štúdium na vysokej škole

Zdroj: Shutterstock

Niekto získa zdroje od rodičov či známych, niekto pracuje popri štúdiu a niekto si na školu požičia od banky či od štátu. Prinášame možnosti, akými rôznymi spôsobmi je možné štúdium na vysokej škole financovať.

Ako možno získať peniaze na štúdium?

1. Sociálne štipendium

Sociálne štipendium poskytuje štát študentom denného štúdia I. a II. stupňa štúdia na ktorejkoľvek vysokej škole so sídlom na Slovensku. Podmienky určuje ministerstvo školstva a sú rovnaké na všetkých vysokých školách.

Výška sociálneho štipendia závisí od príjmu rodinných príslušníkov, ktorí sú spoločne s vami posudzovaní. Posudzuje sa vždy aktuálna situácia v čase podania žiadosti. Ak je štipendium priznané, vypláca sa v mesačných čiastkach od mesiaca v ktorom bola žiadosť podaná. Spätné vyplatenie štipendia nie je možné.

  • Minimálna výška štipendia je 10 eur
  • Škola je od vášho trvalého bydliska menej než 30 km maximálne 240 eur
  • Škola je od vášho trvalého bydliska viac než 30 km maximálne 285 eur

Sociálne štipendium môže byť priznané iba tým študentom, ktorých rodinné príjmy sa približujú sumám životného minima. Posudzovať sa môžu vaši rodičia, súrodenci, manžel, príp. vlastné deti - teda najbližší rodinní príslušníci.

Písomnú žiadosť o sociálne štipendium treba podať u študijného referenta na vašej fakulte. Žiadosť možno podať kedykoľvek počas akademického roka, od septembra do júna. Zložitosť postupu závisí od dokladov, ktoré si študijný referent vypýta. Každá žiadosť je posudzovaná individuálne.

 

Prečítajte si tiež:

2. Motivačné a prospechové štipendium

Motivačné štipendiá poskytujú vysoké školy svojim študentom z dotácie zo štátneho rozpočtu. Motivačné štipendium priznáva vysoká škola za vynikajúce plnenie študijných povinností, dosiahnutie vynikajúceho výsledku v oblasti štúdia, výskumu, vývoja, umeleckej alebo športovej činnosti. Motivačné štipendium sa poskytuje najviac 10 percentám študentov.

Motivačné štipendium je možné priznať každému študentovi vysokej školy, teda aj študentom v externej forme štúdia a doktorandom. Konkrétne podmienky komu, v akej výške a na základe akých podmienok vysoká škola prizná motivačné štipendium upravuje štipendijný poriadok vysokej školy alebo fakulty.

Študentom vo vybraných odboroch môže vysoká škola priznať aj motivačné štipendium nad rámec základného motivačného štipendia. Zoznam študijných odborov, ktorých sa to týka, upravuje ministerstvo v metodike rozpisu dotácií zo štátneho rozpočtu na príslušný rok.

O priznanie motivačného štipendia sa obvykle nežiada a vysoká škola ho priznáva automaticky.

3. Študentská pôžička

Fond na podporu vzdelávania podporuje mladých ľudí jednoducho dostupnou a lacnou študentskou pôžičkou. Je inštitúciou zákonom zriadenou ako neštátny účelový fond, ktorý má za cieľ poskytovať študentom vysokých škôl a pedagogickým pracovníkom bezúčelové pôžičky s nízkymi poplatkami. Fond okrem pôžičiek pre študentov VŠ poskytuje aj pôžičky pre pedagogických pracovníkov.

Minimálna suma je stanovená na 500 eur, maximálna pre študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia je v súčasnosti 2 300 eur, pre študentov III. stupňa vysokoškolského štúdia je aktuálne 4 500 eur. Úroková sadzba pre pôžičky poskytnuté v akademickom roku 2016/2017 je stanovená na 0,89 %.

Informačný výpočet výšky splátok, ako aj nákladov na pôžičku ponúka kalkulačka pôžičky na webovej stránke www.fnpv.sk. O pôžičku môžu žiadať študenti I., II. aj III. stupňa štúdia.

4. Úver z banky

Často sú to spotrebné úvery, určené na financovanie nákladov spojených s denným alebo diaľkovým štúdiom na vysokej škole, prípadne povolené prečerpanie na účte na prekonanie krátkodobého zvýšenia výdavkov. Úrokové sadzby sú na úrovni 8 - 12 % p. a., je potrebné mať ručiteľa. Každá banka ponúka v tomto prípade svoj vlastný produkt, niektoré študentské pôžičky neponúkajú vôbec.

5. Brigáda či práca na dohodu

Prácou popri škole si možno zarobiť na štúdium na vysokej škole. Študenti si navyše môžu uplatňovať rôzne daňové úľavy a štát za nich platí zdravotné poistenie (do 26 rokov).

4 rýchle tipy, ako si zarobiť na štúdium

  • Predajte svoje nepotrebné veci - Elektronika, oblečenie, herná konzola, mobil - spravte si zoznam vecí, ktoré nepotrebujete a majú ešte akú takú hodnotu, ich predajom si dokážete výraznejšie polepšiť.
  • Speňažte svoje znalosti - Viete doučovať jazyky alebo obľúbené predmety? Využite to a ponúknite sa kamarátom či známym s možnosťou doučovania ich členov rodiny.
  • Zdieľajte ubytovanie či auto - Viete sa podeliť o izbu v byte? Jazdíte často autom? Zdieľajte svoje hnuteľné aj nehnuteľné veci, dokáže vám to zarobiť desiatky či stovky eur mesačne.
  • Bicyklujete? Zamestnajte sa ako kuriér - Bratislava a iné väčšie slovenské či zahraničné mestá ponúkajú ideálne podmienky pre tých, ktorí by radi spojili užitočné s príjemným. Môžete sa zamestnať ako cyklokuriér a zarábať desiatky eur za donášku jedla či iného tovaru v rámci mesta.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Aké je Vaše najvyššie dosiahnuté vzdelanie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok