Ktoré poplatky na škole (ne)musíte platiť

Redakcia | rubrika: Článok | 15. 4. 2019 | 3 komentáre
Každé štúdium niečo stojí. Aj keď je oficiálne bezplatné. Na každej aj menšej dedinskej škole musíte platiť väčšie či menšie poplatky. Prinášame prehľad, ktoré poplatky sú povinné.
Ktoré poplatky na škole (ne)musíte platiť

Zdroj: Shutterstock

Poplatky do ZRPŠ, triedne fondy alebo dobrovoľné dary. Rodičia musia neraz siahnuť hlboko do vrecka, pričom štúdium na štátnej základnej škole je klasifikované ako bezplatné.

Poplatky do združenia rodičov vyberajú vo všetkých školách. V prípade základných škôl ide o sumy v desiatkach eur, na lepších stredných školách pokojne aj stovky eur.

 

Ktoré poplatky sú legálne

Vzdelávanie na neštátnych školách, príspevok na čiastočnú úhradu nákladov spojených s predprimárnym vzdelávaním, poplatok za školský klub alebo úhrada za školský výlet, exkurzie, plavecký či lyžiarsky výcvik, jazykové kurzy, školu v prírode a podobne. Ktoré z uvedených poplatkov sú povinné? Zákon hovorí nasledovné: Vzdelávanie na základných a stredných školách je na základe ústavy a školského zákona bezplatné.

Za úhradu sa môže poskytovať len v iných ako štátnych školách. Rodičia teda nie sú povinní platiť takmer za nič. Ani za nákup výpočtovej techniky, ani za údržbu či podobné veci. Takéto vyberanie peňazí od pracovníkov školy nie je právne podložené. Riaditelia škôl sa to často snažia kompenzovať rôznymi nadáciami a neinvestičnými fondmi, do ktorých rodičia a plnoletí žiaci darujú väčšie množstvo finančných prostriedkov.

Darovanie či dar z donútenia?

Pod nálepkou darovania sa školy často dožadujú rôznych poplatkov od rodičov. V minulosti sa dokonca objavili prípady, kedy si riaditeľ školy volal rodičov do kancelárie a dal im podpisovať darovaciu zmluvu - predtlačené papiere s prednastavenou výškou príspevku. Ak by však išlo o dar a dobrovoľné rozhodnutie rodičov, výšku by neurčovala škola, ale samotný rodič.

Príspevok do ZRPŠ

Školy najčastejšie vyberajú príspevky prostredníctvom združenia rodičov. Právne ide o občianske združenie, ktoré za členov tohto združenia automaticky určujte rodičov detí, ktoré na školu chodia. To je však z právneho hľadiska nezmysel, pretože nikoho nemožno nútiť, aby sa stal členom nejakého občianskeho združenia. Preto ani poplatok za ZRPŠ nie je poplatok, ktorý rodič musí platiť. Väčšinou však zaplatí pod tlakom učiteľského zboru.

  Bratislava Ostatné mestá a obce
Príspevok ZRPŠ (rade rodičov) 25 - 50 eur 7 - 15 eur
Poplatok za ŠKD - družina 8 - 15 eur využívajú deti len veľmi zriedka
Triedny fond 5 - 10 eur / štvrťrok 0 eur
Fond ŠKD 5 - 7 eur / polrok 0 eur
Učebnice 10 - 25 eur 6 - 10 eur
Obedy v školskej jedálni 21 - 32 eur / mesiac  19 - 22 eur / mesiac
Poistné proti krádeži 0,8 - 2 eur 1,3 - 1,5 eur

Kde sa obrátiť v prípade námietky

Ako sa môžu rodičia žiakov brániť proti vymáhaniu peňazí? Rezort školstva radí, aby sa v prípade, že ich vedenie školy "vydiera", obrátili na zriaďovateľa školy. V krajnom prípade aj na orgány činné v trestnom konaní alebo Štátnu školskú inšpekciu, ktorá môže daný príspevok a povinnosť jeho úhrady preveriť.

Anketa

Aká je výška Vašej čistej mzdy?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+33
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 3 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok