Slovensko obsadilo vo svetovom rebríčku korupcie nelichotivú priečku. A môže to byť horšie

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 9. 7. 2018
Podľa najrešpektovanejšieho svetového rebríčka vnímania korupcie od Transparency International je Slovensko 54. najskorumpovanejšia krajina na svete. Dostali sme sa tak na podobnú úroveň ako má Taliansko alebo Maurícius.
Slovensko obsadilo vo svetovom rebríčku korupcie nelichotivú priečku. A môže to byť horšie

Zdroj: Shutterstock

Svetový rebríček

Transparency International každý rok zverejňuje svetový rebríček vnímania korupcie. Nachádza sa na ňom 180 krajín našej planéty, ktoré sú v tabuľke usporiadané podľa miery vnímania korupcie. Maximálny počet v hodnotení, ktoré mohli jednotlivé krajiny získať bolo rovných 100 bodov. Čím menej má daný štát bodov, tým je skorumpovanejší.

Už druhý rok po sebe obhájil prvú priečku Nový Zéland, tesne za ním sa drží Dánsko a na bronzovom mieste je Fínsko. V prvej desiatke najmenej skorumpovaných krajín je okrem prvých menovaných aj Nórsko, Švajčiarsko, Singapur, Švédsko, Kanada, Luxembursko a Holandsko. Slovensko je na nelichotivom 54. mieste, no v porovnaní s rokom 2012 si polepšilo o 4 body. Naopak, oproti roku 2016 sme 1 bod stratili. Susedné Česko obsadilo 42. priečku a dokonca je na tom každý rok o niečo lepšie.

TIP: Aké sú platy a majetkové pomery v cirkvi

Slovensko obsadilo v rebríčku korupcie nelichotivú priečku

Zdroj: shutterstock

Korupčné kráľovstvá

Najhoršie hodnotenie si odnieslo Somálsko. Jeho umiestnenie je pochopiteľné, nakoľko po dvoch dekádach občianskej vojny stále nie je krajina pod kontrolou. Územie je čiastočne rozdelené a štátna moc je len vo väčších mestách. V ostatných častiach úradujú separatisti alebo klany.

Práve kvôli nestabilite je miera korupcie veľmi vysoká. Okrem Somálska sa na posledných 10-tich miestach nachádza Južný Sudán, Sýria, Afganistan, Jemen, Sudán, Lýbia, Severná Kórea, Guinejsko-bissauská republika a Republika Rovníkovej Guiney. Rusko, ktoré je často za korupciu kritizované obsadilo 135. miesto.

Sme horší než Malta, Namíbia alebo Rwanda

Vďaka prosperujúcej korupcii, ktorá má na Slovensku pomerne dobré zázemie sme sa prepadli pod krajiny ako je Malta, Rwanda, Namíbia alebo Taiwan. Navyše sme na rovnakej priečke ako Taliansko, kde je korupcia rozšírená hlavne kvôli mafii. Samotné Taliansko si oproti roku 2016 dokonca polepšilo o 3 body.

Nástenkový tender, Plavčan a iné politické kauzy

Nezávideniahodné umiestnenie si Slovensko zaslúžilo hlavne kvôli korupcii na najvyšších miestach. Drvivá väčšina takýchto káuz sa však nikdy nevyrieši, prípadne ani nepotrestá. Modelovým príkladom je nevyvodenie dôsledkov na Ministerstve zahraničných vecí, kde Najvyšší kontrolný úrad našiel pochybenia pri zadávaní zákaziek. Napriek tomu ministerstvo odmieta predložiť relevantné dokumenty k týmto obchodom.

Politická zodpovednosť bola vyvodená voči bývalému ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi. Kauza sa týkala dotácií, ktoré neboli prideľované na správne miesta. Celý prípad však nikdy nebol politikmi označený korupčnou pečiatkou. Minister však nakoniec musel odstúpiť z funkcie.

Ďalšou čiernou škvrnou štatistík je aj klesajúci počet odsúdených za korupčné prešľapy. Podľa Transparency International Slovensko klesol tento počet takmer o pätinu. Navyše, v drvivej väčšine ide len o menšie úplatky, ktoré končia podmienečným trestom.

Avšak, v roku 2017 boli prvýkrát v našej histórii odsúdení politici z najvyšších miest. Ide o bývalých ministrov Mariána Janušeka a Igora Štefanova. Preukázaná kauza sa týkala nástenkového tendra, ktorý prebehol pred desiatimi rokmi. Odsúdení však neboli zadávatelia, takže sa tento prípad neklasifikoval ako korupcia.

Slovenskom otriasli aj iné veľké korupčné kauzy, ktoré však nikdy neboli 100%-ne dokázané alebo bolo zastavené vyšetrovanie. Proti korupcií vzniklo aj niekoľko preventívnych a kontrolných inštitúcií. Na úrade vlády je to protikorupčný odbor, taktiež vznikli nové spôsoby oznamovania korupcie a zákon na ochranu oznamovateľov. Nový je aj zákon proti schránkovým firmám, ale podľa odborníkov nie je úplne nepriestrelný.

Môže to byť ešte horšie

V nasledujúcich rokoch by sa mohla situácia ešte zhoršiť. Transparency International Slovensko uvádza, že ak budeme v rebríčku aj naďalej bodovo klesať, a naopak Taliansko, Grécko a Rumunsko budú bodovo stúpať, mohli by sme sa stať jednou zo štyroch najskorumpovanejších krajín v Európskej únii.

Takémuto scenáru by sme mohli zabrániť odpolitizovaním polície a prokuratúry, nedosadzovaním straníckych členov do najvyšších kontrolných orgánov a štátnych správ, no a prísnejšie zakročovať proti podozreniam z korupcie alebo nekompetentnosti. Problémy nám robí aj populárny klientelizmus a dosadzovanie rodinných príslušníkov na úradné posty.

Umiestnenie krajín EÚ v rebríčku vnímania korupcie

Miesto Krajina Body (2017) Body (2016)
16. Belgicko 75 77
71. Bulharsko 43 41
42. Česká republika 57 55
57. Chorvátsko 49 49
42. Cyprus 57 55
2. Dánsko 88 90
21. Estónsko 71 70
3. Fínsko 85 89
23. Francúzsko 70 69
59. Grécko 48 44
8. Holandsko 82 83
19. Írsko 74 73
38. Litva 59 59
40. Lotyšsko 58 57
8. Luxembursko 82 81
66. Maďarsko 45 48
46. Malta 56 55
12. Nemecko 81 81
36. Poľsko 60 62
29. Portugalsko 63 62
16. Rakúsko 75 75
59. Rumunsko 48 48
54. Slovensko 50 51
34. Slovinsko 61 61
42. Španielsko 57 58
8. Spojené kráľovstvo 82 81
6. Švédsko 84 88
54. Taliansko 50 47

Zdroj: Transparency International

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok