Ako vybrať detskú autosedačku: len na cenu nepozerajte

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 2. 2018
Používanie detskej autosedačky predpisuje zákon. Pozrite sa, na čo všetko si treba dať pozor pri kúpe.
Ako vybrať detskú autosedačku: len na cenu nepozerajte

Zdroj: Shutterstock

Ak máte malé dieťa, bez detskej autosedačky to skrátka nejde. Jej používanie predpisuje zákon, ale predovšetkým má detská sedačka veľký prínos v oblasti bezpečnosti. Aby v prípade nehody detská sedačka fungovala správne, musí byť správne používaná, dostatočne upevnená a predovšetkým musí zodpovedať veľkosti a hmotnosti dieťaťa.

Aké sú triedy autosedačiek?

Detské autosedačky sa delia do tried predovšetkým podľa hmotnosti dieťaťa. Celkovo je päť rôznych tried a niektoré sedačky sú variabilné, takže je možné ich upraviť pre použitie aj na väčšie dieťa. To je samozrejme výhodné v tom, že nemusíte kupovať ďalšiu sedačku. Prax ale ukazuje, že počas rastu dieťaťa je rovnako potrebné vystriedať postupne viaceré typy autosedačiek.

Trieda 0 pre deti od narodenia do 10 kg

Špeciálne autosedačky pre tie najmenšie deti, ktoré pripomínajú kolísku. Ide v podstate o špeciálnu vaničku alebo ľudovo povedané vajíčko s polstrovaným vnútrom. Dieťa je v nej umiestnené v pololehu, pretože ešte nie je schopné sedieť a udržať si hlavu. Sedačka sa upevňuje vždy v polohe proti smeru jazdy.

Trieda 0 + pre deti do 13 kg

Táto trieda je v podstate totožná so skupinou 0. Sedačky 0+ však môžu byť zo začiatku príliš veľké a nepohodlné, preto je vhodnejšie najprv investovať do triedy 0.

Trieda 1 pre deti od 9 do 18 kg

Trieda 1 je určená pre deti približne do veku štyroch rokov, keď dieťa dokáže samostatne sedieť. Pri týchto autosedačkách je dieťa pripútané päťbodovým pásom, ktorý je súčasťou konštrukcie sedačky.

Trieda 2 pre deti od 15 do 25 kg

Autosedačky tejto triedy zvyčajne nemajú vlastný bezpečnostný popruhový systém, preto sa využíva trojbodový pásový systém pomocou pásu pre dospelých. V tomto prípade vždy dbajte na zaistenie správnej polohy pásu vzhľadom k postave dieťaťa.

Trieda 3 pre deti od 22 do 36 kg

Typ sedačiek pre najväčšie deti využíva takzvaného podsedáku, ktorý je bez operadiel a slúži na to, aby sa dieťa dostalo do požadovanej výšky, ktorá umožňuje pripútanie pomocou bezpečnostného pásu zabudovaného v aute.

Isofix, alebo bez neho?

Otázkou je, či vybrať autosedačku s upevňovacím systémom ISOFIX, alebo takú, ktorá sa upevňuje len pásom. Sedačky s ISOfix bývajú o niekoľko desiatok eur drahšie. Na druhej strane testy ukazujú, že sedačky so systémom ISOFIX fungujú pri nehode lepšie. Ale nie pre každého dáva tento systém zmysel.

Upevňovací systém ISOFIX má dnes každé moderné auto vzadu a niektoré i vpredu. Sedačka sa umiestňuje do špeciálnych držiakov, ale manipulácia s ňou je pomerne komplikovaná a zdĺhavá. Kto teda pravidelne strieda niekoľko áut (alebo jednoducho sedačku aj niekoľkokrát denne premiestňuje z auta do auta), nie je pre neho systém ISOFIX práve komfortný.

Akú detskú autosedačku vybrať?

Pri výbere detskej sedačky myslite na niekoľko vecí. Budete ju často používať v nie úplne ideálnych podmienkach, takže manipulácia s ňou by mala byť jednoduchá. Dobrý predajca vás nechá všetko vyskúšať. Majte na pamäti, že čas od času bude potrebné autosedačku vyčistiť. Chcite takú, ktorá sa dá ľahko rozobrať a poťahy možno pohodlne vyprať. Nie vo všetkých je jednoduché rozoberania a pratelnosť poťahu samozrejmosťou.

Čítajte tiež nezávislé testy detských autosedačiek, ktorých nájdete na internete v rôznych spotrebiteľských magazínoch plno. Vyberajte len v rámci oficiálnych obchodov, aby sa jednalo o schválený a homologovaný originál a nie o nefunkčnú kópiu.

Môžem kúpiť použitú autosedačku? Áno, ale...

Mnoho ľudí sa pozerá v inzerátoch po použitých autosedačkách. Samozrejme kvôli cene. V takom prípade rozhodne nezaobstarávajte sedačku, ktorá je zjavne mechanicky poškodená. Konkrétny typ si potom overte na internete, aké sú s ňou skúsenosti a ako napríklad vyhovela v rôznych záťažových testoch. Aj pre nákup použitej sedačky by mali platiť rovnaké kritériá, teda predovšetkým ľahká manipulácia, ľahké čistenie aj údržba a tiež homologácia.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok