Brigáda na leto 2021: kam sa dá vycestovať za zárobkom tento rok?

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 6. 2021
Aj tento rok platí pravidlo, čím skôr hľadáš, tým skôr nájdeš. Ponuka letných brigád na tento rok je opäť bohatá, súvisí to s uvoľnením opatrení na Slovensku i v krajinách Európskej únie.
Brigáda na leto 2021: kam sa dá vycestovať za zárobkom tento rok?

Zdroj: Shutterstock

Mnohí študenti trávia letné prázdniny pracovne, či už v zahraničí alebo na Slovensku. Je to predsa skvelá príležitosť, ako si privyrobiť, ale aj zažiť nové skúsenosti a získať nových priateľov či kontakty. Aj keď mnoho pracovných agentúr odporúča hľadať brigádu už začiatkom roka, nájdu sa aj také práce, ktoré si možno dohodnúť aj pár týždňov pred začiatkom letných prázdnin.

Práve máj a jún je obdobie, kedy mnoho firiem hľadá študentov na krátkodobý úväzok na pomoc počas dovolenkového obdobia, alebo jednoducho hľadajú krátkodobé posily do ich tímu. Na Slovensku je veľa stránok, ktoré ponúkajú zaujímavé brigády pre študentov. Ak viete po anglicky, brigádu alebo stáž môžete nájsť aj na anglických stránkach. Pracovanie v cudzej krajine počas leta má veľa výhod. 

Letná brigáda na Slovensku 2021: gastro, hotely, obchod a cestovanie

Napriek pandémii bude tento rok oproti minulému roku množstvo brigádnych príležitostí pre mladých počas letných prázdnin. Nezamestnaní totiž hľadajú najmä trvalé pracovné miesta a pre pandémiu nového koronavírusu je na trhu práce aj nedostatok agentúrnych pracovníkov, čo zvyšuje šancu študentov nájsť si sezónnu prácu, tvrdia odborníci na ľudské zdroje. Dôležité je podľa nich neodkladať hľadanie brigády na poslednú chvíľu, pretože študentské pracovné skúsenosti zavážia pri hľadaní zamestnania po škole. 

Odborníci z personálnej firmy Grafton vyzdvihujú, že letné pracovné skúsenosti môžu študentom v budúcnosti pomôcť nájsť si zamestnanie. „V súčasnosti už zamestnávateľ pri výbere nových zamestnancov z radu absolventov neposudzuje, čo všetko sa študent počas strednej alebo vysokej školy naučil. Pri absolventoch hľadajúcich si prácu sú rozhodujúce najmä ich soft skills, brigádne skúsenosti či projekty, na ktorých sa podieľali,“ vysvetľuje spoločnosť v tlačovej správe.

Toto leto majú mladí ľudia veľkú šancu nájsť si brigádu v cestovnom ruchu, v gastro priemysle, hotelierstve či v obchode. Tieto oblasti boli zároveň počas koronakrízy najviac zasiahnuté, avšak už od júna sa počíta s ich svižným štartom. Ďalšími sektormi, ktoré ponúkajú prácu pre študentov, sú administratíva či rôzne pomocné práce vo výrobnom a nevýrobnom sektore. „Je dôležité, aby záujemcovia začali s hľadaním letnej brigády včas a nenechávali si jej hľadanie na poslednú chvíľu. Svoje šance na nájdenie si brigády vedia uchádzači zvýšiť aj registráciou na pracovných portáloch alebo v pracovnej agentúre, ktorá im vie poskytnúť poradenstvo a nasmerovať ich, ako zvládnuť pracovný pohovor,“ podotkla Renáta Zalubel z personálnej agentúry. Dôležitá je podľa nej i príprava kvalitného životopisu.

Spoločnosť Grafton vo vyhlásení tiež podotkla, že koronakríza negatívne neovplyvnila záujem firiem o absolventov: Je dôležité povedať, že nie je absolvent ako absolvent. Uprednostňovaní a viac oceňovaní sú tí absolventi, ktorí už popri škole okúsili brigády v danom odbore, stáže, prípadne online kurzy. Odborníci na HR tiež upozorňujú, že práve preto existuje hrozba, že ak si absolventi nechávali naberanie skúseností na posledný ročník školy, tak ich v súboji o pracovné miesta napokon môžu predbehnúť skúsenejší absolventi, ktorí získavanie svojich pracovných skúseností nezanedbávali.

Kde a ako hľadať prácu tento rok?

Ak ste už niekedy hľadali na internete brigádu alebo prácu, určite ste sa už stretli s väčšinou nižšie uvedených stránok, prípadne je možné práce nájsť aj cez rôzne skupiny na Facebooku, kde sa možno priamo skontaktovať so zamestnávateľom.

Overené postupy, ako si nájsť prácu:

  • prehliadanie ponúk práce na internete, príp. uverejnenie svojej ponuky/životopisu v internetovej databáze,
  • prehliadanie inzerátov v novinách a časopisoch,
  • využitie služieb sprostredkovateľov - personálnych agentúr,
  • využívanie osobných kontaktov,
  • úrady práce: Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (on-line ponuky z celej SR), úrady práce, sociálnych vecí a rodiny,
  • priame kontaktovanie/zaslanie žiadosti o zamestnanie potenciálnym zamestnávateľom, aj keď aktuálne voľné miesto neinzerujú.

Cenné rady pri hľadaní práce

  • V životopise uvádzajte len pravdivé údaje
  • CV prispôsobte na danú ponuku, o ktorú sa zaujímate
  • Vytvorte si internetový profil na pracovnom portáli LinkedIn
  • Rovnakú silu ako životopis môže mať aj vhodne a dobre napísaný motivačný list
  • Na pohovor príďte pripravený

Na Slovensku patria medzi najznámejšie agentúry:

  • Index Nosluš s.r.o.
  • PJ Servis, s.r.o.
  • Študentský servis

Slovenské stránky ponúkajúce brigády pre študentov

Brigada.sk stránka ponúka rozmanitý výber brigád pre študentov. Okrem brigád tam nájdete aj rôzne poradenské služby.

Superbrigade.zones.sk tu nájdete širokú ponuku brigád pre študentov, ktoré sú sťahované aj zo stránok ako profesia.sk.

Studentskefinancie.sk/brigady táto stránka sa primárne venuje študentským financiám, ale ponúka aj sekciu, kde študenti môžu vyhľadávať v zozname pracovných ponúk.

Pracovne-ponuky.eu/brigady-pre-studentov aj na tejto stránke nájdete zopár zaujímavých brigád pre študentov. 

Facebookové skupiny pre hľadanie brigád či práce

Ak by ste mali záujem o prácu hostess (hľadajú mužov aj ženy), tak sa vám oplatí prihlásiť do otvorenej skupiny s názvom Hostess.

Vo facebookovej skupine Brigádnici pribudne skoro každý deň minimálne jedna brigáda pre študentov.

Hľadám prácu je skupina, ktorá sa neorientuje len na študentov, ale celkovo na ľudí, ktorí hľadajú prácu. Sem tam sa tam vyskytne aj brigáda a veľmi zaujímavá ponuka.

Skupina Hľadám / ponúkam prácu je venovaná všetkým ľuďom hľadajúcim prácu alebo brigádu.   

brigady na leto 2018

Mohlo by vás zaujímať:

Buďte iniciatívny, vypláca sa to

Niektorí ľudia neradi čakajú na ponuky, ale oslovujú firmy priamo. Je to tiež jedna z možností, ktoré často fungujú a niekedy môžu prerásť až do trvalého pracovného pomeru.

Je to jednoduché. Máte obľúbenú firmu? Kontaktujte ju. Väčšina stredných či väčších firiem sa takejto iniciatíve teší a v prípade potreby je ochotná poskytnúť priestor na krátkodobú spoluprácu.

Pri hľadaní letnej brigády na webe sa sústreďte na podniky a akcie, ktoré očakávajú najväčší záujem návštevníkov práve v lete. Je totiž logické, že práve ich majitelia budú v letných mesiacoch potrebovať pracovné posily. Ideálne je pozrieť sa na weby hudobných festivalov, letných športových akcií, kúpalísk, kempov, hotelov, reštaurácií s terasou a podobne.

Brigáda na poslednú chvíľu

Pri menej obľúbených brigádach, ako je napríklad práca v call centre alebo zháňanie respondentov pre reklamné dotazníky, sú pracovné pozície ponúkané neustále. Možno ste si predstavovali nejakú “pohodovejšiu” prácu na leto, ale vedzte, že podobný typ práce, kde ste neustále v kontakte s cudzími ľuďmi, vás dosť zocelí a poskytne vám dobrú skúsenosť do budúcnosti. Ak teda zháňate brigádu na poslednú chvíľu, skúste trochu zľaviť zo svojich predstáv a uvidíte, že prácu nájdete skôr, než by ste čakali.

Letná brigáda v zahraničí

Ak dobre ovládate jazyk krajiny, do ktorej by ste sa radi vydali, prípadne sa v ňom chcete zlepšiť, neexistuje lepší spôsob – ako vybrať sa do tej-ktorej krajiny. Ponuky sa menia každý deň, preto nemožno presne špecifikovať – čo je teraz aktuálne a najzaujímavejšie. Možno však s určitosťou povedať, kde sa objavujú každý deň nové zaujímavé ponuky.Jednou z jedinečných možností, ktoré sa počas štúdia naskytajú je cekom určite ponuka európskeho projektu Erazmus. Jeho podmienkou je však osoba nad 18 rokov, ktorá je študentom strednej alebo vysokej školy, pretože pre umožnenie brigády vyžadujú potvrdenie o štúdiu. 

Animátorske práce na leto

Čo je lepšie pre mladých ľudí, ako pracovať v letnom rezorte pri mori, navyše vykonávať dozor na rôzne fyzické aktivity a hry. Letná brigáda animátorstva je lákadlom pre mnohých. Uľahčiť rodičom život na rodinnej dovolenke môžete aspoň na pár chvíl a zabaviť ich dieťa môžete napríklad prostredníctvom animátorskych prác. Spomenieme napríklad agentúru Rilife. V ponuke sú pozície športového animátora, výučby jazykov, fitness alebo tanca. Agentúra vám potrebné zaškolenie pre vykonávanie brigády zabezpečí a leto by ste tým pádom mohli stráviť v Taliansku, Egypte, Grécku alebo na Malorke.

1. Španielsko

Aj v prípade Španielska môžete nájsť brigádu v poľnohospodárstve, pohostinstvá či hotelierstve. Výhodou je pochopiteľne znalosť španielskeho jazyka, ale v niektorých prípadoch si vystačíte s angličtinou. Brigády v Španielsku môžete nájsť napríklad Sistemanacionalempleo.es.

2. Rakúsko

Ak si chcete zdokonaliť nemčinu, a nechcete cestovať príliš ďaleko - vyberte sa na brigádu k susedom. Čerstvé a lákavé brigády v Rakúsku môžete nájsť napríklad na Ams.at. Môžete si tu nájsť napríklad práce týkajúce sa upratovania,  spravovania záhradky, či rôzne sezónne práce v pohostinstvách alebo na kúpaliskách.

3. Zelené krajiny Európy

Veľká databáza pracovných príležitostí naprieč celou Európou sa volá EURES. Nájdete tu takmer 2,5 milióna ponúk práce. Okrem toho tu nájdete zaujímavé informácie o pracovných trhoch v jednotlivých krajinách alebo zistíte možnosti rozšírenia svojej kvalifikácie a zručností. Využiť môžete aj poradenstvo. Skôr než pre hľadanie jednorazových brigád využijete tento portál pre získanie zaujímavých dlhodobejších pracovných príležitostí.

Pre leto 2021 platí, že Slováci môžu cestovať do členských štátov EÚ na negatívny PCR test (nie starší ako 72 hodín), potvrdenie o očkovaní alebo potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19. Po návrate potom stačí registrácia na portáli korona.gov.sk/ehranica a ak nemáte očkovanie alebo ste neprekonali COVID, stačí vám po prekročení slovenských hraníc absolvovať test (PCR alebo antigén) na koronavírus a pri negatívnom výsledku karanténa končí.

4. Česko

Ak chcete pracovať u našich západných susedov, na internete máte množstvo portálov, kde vytúženú brigádu nájdete. Spomeňme tie najnavštevovanejšie:

www.ajob.cz

Ide o špecializovaný portál, ktorý zhromažďuje ponuky práce a brigád v zahraničí, a to ako priamo od zamestnávateľov, tak od agentúr. Nájdete tu zaujímavé a dôležité informácie, ktoré vám pomôžu pri hľadaní práce i ubytovania.

www.jobs.cz

Jeden z najväčších českých pracovných portálov ponúka okrem brigád v Českej republike, hľadá aj brigády v zahraničí. Vzhľadom k tomu, že sa ale na prácu v zahraničí nešpecializuje, čakajte skôr ponuky do ČR. Napriek tomu tu môžete naraziť na zaujímavé ponuky, napríklad brigády v Nemecku alebo Veľkej Británii.

www.Aiesec.cz

Ak chcete získať iné skúsenosti, ako vám môže dať práca v poľnohospodárstve, hotelierstve, pohostinstvách alebo starostlivosti o deti v zahraničí, skúste sa pozrieť na portál Aiesec.cz, ktorý ponúka pracovné stáže v zahraničí.

www.studentagency.cz

Jeden z najznámejších portálov, kde môžu nielen študenti nájsť zaujímavé ponuky na letné brigády v zahraničí je nepochybne Studentagency.cz. Nájdete tu tiež informácie k pracovným a au pair pobytom v cudzine. Vyberať môžete z au pair pobytov, pracovných pobytov v Európe, programu Work and Travel v USA, z pracovných pobytov v USA alebo z programu Working Holiday v Kanade a na Novom Zélande.

www.TraveloJobs.com

Prehľadné ponuky nielen letných brigád nájdete na portále TravelJobs.com. Nájdete tu pracovné ponuky z oblasti pohostinstiev, hotelierstva alebo cestovného ruchu. Okrem toho tu môžete nájsť informácie o školení a kurzoch pre pozície v cestovnom ruchu. Možno tu priložiť aj životopis.

Ako sa vyhnúť podvodníkom pri hľadaní brigády či práce?

Pokiaľ vás ponuka uvedených agentúr nezaujala a trváte na zbere ovocia v zahraničí, je dôležité nenechať sa oklamať a agentúru, s ktorou by ste chceli vycestovať poriadne overiť. Zoznam registrovaných agentúr nájdete na stránkach ministerstva práce a sociálnych vecí. Odporúčame aj zaobstarať si poistenie. Pozorne si preštudujte pracovnú zmluvu. Je potrebné, aby ste dopredu vedeli do čoho idete. Zanechajte svojej rodine a známym informácie KAM idete pracovať a pre KOHO.

Anketa

Kde plánujete tráviť tohtoročné leto?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok