Letná dovolenka 2021: kam možno cestovať bez karantény?

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 6. 2021
Návrat z letných dovoleniek či ciest v zahraničí bude závisieť od toho, aká je epidemická situácia v danej krajine. Vláda v stredu schválila cestovateľský semafor, platiť by mal od pondelka 31. mája.
Letná dovolenka 2021: kam možno cestovať bez karantény?

Zdroj: Shutterstock

Slovensko má od 31. mája nový cestovateľský semafor a vláda tiež rozhodla o zrušení zákazu dovoleniek. Znamená to, že Slováci môžu od júna opäť cestovať k moru či do obľúbených metropol Európy. Riadiť by sa však mali spomínaným semaforom, ktorý rozdeľuje krajiny podľa troch farieb - zelenej, červenej a čiernej. 

Nový semafor sa podľa rezortu diplomacie rodil niekoľko týždňov. „Odborníčky a experti z konzília epidemiológov, v spolupráci s ďalšími rezortmi či organizáciami, strávili desiatky hodín, často aj v noci, tvorbou tohto nástroja na uvoľnenie hraničného režimu,“ informuje Martin Klus na svojom Facebooku. 

Zelené krajiny cestovateľského semafora

Patria sem krajiny, ktoré sú v ponímaní Slovenska najbezpečnejšie. Nateraz sem patria členské štáty Európskej únie a tiež mimoeurópske štáty, ktoré majú vysokú mieru zaočkovanosti a priaznivú epidemiologickú situáciu: Austrália, Čínska ľudová republika, Čínska republika (Taiwan), Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macau, Nórsko, Nový Zéland, Singapur.

Podmienky návratu: ak ste zaočkovaní alebo ak ste prekonali ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch, tak sa na vás karanténa ani povinnosť testu nebude vzťahovať. Pri príchode na Slovensko sa zaregistrujete na korona.gov.sk/ehranica a môžete pokračovať v bežnom živote.  Ak nie ste zaočkovaní ani ste neprekonali COVID-19, potrebujete sa zaregistrovať a absolvovať RT-PCR test po príchode, čím si tú 14-dňovú domácu karanténu môžete prakticky ihneď, alebo teda čím skôr, zrušiť negatívnym testom.

 

covid certifikáty a cestovanie v roku 2021

Zdroj: Európska Komisia

Červené krajiny cestovateľského semafora

Patria sem tie krajiny sveta, ktoré majú nepriaznivú epidemiologickú situáciu. Znamená to, že sú to tie, kde je 14-dňová miera infekčnosti vyššia ako 50 na 100 tisíc obyvateľov, alebo epidemiologická situácia sa vkrajine rýchlo zhoršuje a súčasne v krajine nie sú prítomné nebezpečné varianty (s výnimkou tzv. britského variantu).

Na červenom zozname sú: Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Egypt,Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Malajzia, Mongolsko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan

Dôležité je vedieť, že pri návrate na Slovensko z červených krajín platí 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená neg. RT-PCR testom najskôr na 8. deň.

Čierne krajiny cestovateľského semafora

Čierne krajiny sú tzv. no go zóny. Slovenské konzílium sem zaraďuje krajiny s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov SARS-CoV-2 svýnimkou tzv. britského variantu (napr. Brazília, India, Juhoafrická republika) a krajiny snedostupnými, nedôveryhodnými, alebo nekvalitnými dátami (väčšina afrických krajín a mnohé zámorské mikroštáty).

Inak povedané sem patria všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú na zelenom ani červenom zozname. Dôležité je pri nich vediež, že pri návrate na Slovensko platí 14-dňová domáca karanténa, nezávisle od výsledku RT-PCR testu z 8. dňa.

Oranžové krajiny cestovateľského semafora

Novou kategóriou majú byť tzv. oranžové krajiny. Ide o takmer úplne zaočkované destinácie, kde by turisti mohli letieť priamo zo Slovenska, ako napríklad Phuket v Thajsku, či niektoré rezorty v Turecku. Myšlienka stanovenia tzv. COVID-free zón je totiž stále na stole a je pomerne zaujímavá, myslí si Martin Klus. Podľa neho sa k tomu odborníci vrátia najskôr o týždeň, dovtedy potrebujú ešte preveriť viac dát a zvážiť, ako by to mohlo fungovať.

COVID pas najneskôr v júli

COVID certifikáty sú veľkou témou Európskeho parlamentu už od jari tohto roku. Projekt naberá reálne kontúry a tak sa tzv. zelené COVID pasy ako dočasná priepustka do zahraničia začnú používať najneskôr 26. júna 2021, sľubujú europoslanci. COVID pas si netreba zamieňať s klasickým cestovným pasom či medzinárodným očkovacím certifikátom. Ľudia by ho mali vnímať ako dokument, ktorý im umožní tento rok cestovať na dovolenku k moru. Získa ho ten, kto je kompletne zaočkovaný, prípadne má negatívny test na COVID alebo imunitu na koronavírus.

Slovensko sa do tejto iniciatívy zapojilo a už čoskoro začne COVID pasy testovať. Kým sa tak stane, slovenskí dovolenkári môžu využívať dvojjazyčné potvrdenie vydávané od pondelka 24. mája 2021 - tie informujú v slovenčine a v angličtine o tom, že občan je zaočkovaný jednou, resp. oboma dávkami koronavírusovej vakcíny.

Anketa

Kde plánujete tráviť tohtoročné leto?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok