Novinky v STK a EK: čo všetko sa mení od mája 2018

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 5. 2018
Zmeny, ku ktorým od mája dochádza sa týkajú najmä podmienok schvaľovania vozidiel, dohľadu nad trhom aj kontrol technického stavu vozidiel
Novinky v STK a EK: čo všetko sa mení od mája 2018

Zdroj: Shutterstock

Zmeny sa budú týkať povinných STK, emisií, ale aj najazdených km zaznamenaných na odometroch. Zákon by mal minimalizovať nelegálne praktiky „stáčania kilometrov." Poďme si v skratke zrekapitulovať, čo čaká vodičov po zmenách v zákone.

Technická kontrola 2018 – STK

Upravené budú aj podmienky technickej kontroly. Niektorým kategóriám vozidiel sa upravia, predĺžia intervaly povinných STK. Určitým skupinám motorových vozidiel povinnosť vykonávať povinné STK zanikne. Vydýchnu si majitelia malých motorových vozidiel. Pre malé motorky, motocykle a trojkolky kategórií L1e a L2 povinnosť STK zanikne úplne.

Ak ste doposiaľ nemali platnú STK, dostali ste pokutu vo výške 165 eur, ak chýba aj emisná kontrola, spolu to bolo 330 eur. Ten, kto zaplatil pokutu do 15 dní, mal doposiaľ tretinovú zľavu.

Od mája 2018 však bude platiť pre vodičov, ktorí okrem rýchlej platby dodatočne a včas prejdú kontrolami, dvojtretinová zľava. Zaplatia tak 55 eur, aj s pokutou za emisnú kontrolu 110 eur.

Od legislatívy, ktorá platí len niekoľko dní štát očakáva aj zlacnenie a zrýchlenie technických kontrol. Má to zaručiť väčšia konkurencia medzi kontrolórmi.

Motocykle kategórií L3e až L7e, traktory a prívesy podľa súčasnej legislatívy chodili na povinné kontroly technického stavukaždé 2 roky. Prvú STK mali povinnosť absolvovať po 4 rokoch. Zmena! Po novom absolvujú prvú STK po 6 rokoch! Po prvej STK budú kontrolované každé 4 roky. Úprava sa dotkne len traktorov s najvyššou rýchlosťou do 40 km/h.

Mohlo by vás zaujímať:

Novinka: dočasne spôsobilé vozidlo

Na základe vykonaných STK sa vozidlo označí za spôsobilé alebo nespôsobilé. Po novom pribudne pojem „dočasne spôsobilé.“ Čo to znamená? Ak vozidlo bolo označené ako nespôsobilé, majiteľ má 60 dňovú lehotu. Ak počas nej odstráni chybu vozidla, môže v tejto lehote STK zopakovať.  

Kilometre na tachometri: nové povinnosti s odometrom

Ďalšou zmenou je vznik Registra prevádzkových záznamov vozidla. Staniciam technickej, emisnej kontroly, kontroly originality, servisom, autobazárom, poisťovniam a leasingovým spoločnostiam pribudne nová povinnosť. Po novom budú posielať namerané hodnoty o stave odometra a viesť register o celkovom počte prejdených kilometrov. Záznam o nájazde bude prístupný pre celé územie krajín EU!

Mali byť tak minimalizovať nelegálne praktiky a pokusy podvodníkov o manipuláciu s najazdom km. Aký dopad bude mať nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel na bezpečnosť pri kúpe a na cestách? Podarí sa vďaka zmene predísť neoprávnenému manipulovaniu s hodnotami odometra?

Nízkoemisné zóny aj na Slovensku

Veľa sa hovorí o novele zákona o ovzduší. Na Slovensku by mali vzniknúť, po vzore iných krajín, „nízkoemisné zóny.“ Vjazd do týchto zón budú regulovať emisné plakety s označením emisnej triedy vozidla a druhu pohonu.

Emisná plaketa bude povoľovať alebo naopak zakazovať vjazd do príslušnej zóny. Táto zmena najviac zasiahne staršie vozidlá, ktoré na udelenie emisnej plakety nebudú mať nárok.

Plakety budú umiestnené na viditeľnom mieste, prednom skle, elektromobily, vozidlá s vodíkovými článkami a vozidlá s emisnou triedou od Euro 3. Ich použitie bude podobné ako v prípade bežných nálepiek. Vodiči ich budú lepiť na čelné sklo vpravo dole, vedľa nálepiek emisnej a TK.

Kúpa auta má byť po novom bezpečnejšia

V každej cenovej ponuke, propagačných materiáloch a samozrejme aj v zmluve či preberacom protokole musí byť uvedené VIN číslo vozidla a údaje z odometra. Inak hrozí pokuta od 500 € do 3 000 €. Platí to pre právnické a fyzické osoby – podnikateľov. Na teraz nový zákon fyzické osoby obchádza.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok