Kedy sa v panelákoch prestáva kúriť

Roland Regely | rubrika: Článok | 10. 4. 2018
Aj keď to v poslednej dobe tak nevyzeralo, blíži sa koniec vykurovacej sezóny. Ukončenie vykurovacej sezóny je spojené s termínom vyúčtovania nákladov za služby spojené s užívaním bytu, teda aj vyúčtovaním nákladov za teplo a teplú úžitkovú vodu.
Kedy sa v panelákoch prestáva kúriť

Zdroj: Shutterstock

Aj keď to v poslednej dobe tak nevyzeralo, blíži sa koniec vykurovacej sezóny. Ukončenie vykurovacej sezóny je spojené s termínom vyúčtovania nákladov za služby spojené s užívaním bytu, teda aj vyúčtovaním nákladov za teplo a teplú úžitkovú vodu.

Kedy oficiálne končí vykurovacia sezóna

Aj keď podľa vyhlášky ministerstva hospodárstva trvá vykurovacia sezóna na Slovensku od začiatku septembra do konca mája, dodávatelia môžu zastaviť dodávky tepla, ak vonkajšia teplota stúpne nad 13 celziových stupňov počas dvoch za sebou nasledujúcich dní a zároveň predpoveď počasia pokles teploty pod túto hodnotu neočakáva.

„Ak sa však vonku ochladí aj po oficiálnom ukončení vykurovacej sezóny, väčšina výrobcov a dodávateľov tepla je schopná vykurovanie pre odberateľov obnoviť. Je však potrebné, aby správca o obnovenie dodávky tepla oficiálne požiadal dodávateľa,“ uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný.

Súvisiace články:

Vyúčtovanie do konca mája

Ukončenie vykurovacej sezóny je spojené s termínom vyúčtovania nákladov za služby súvisiace s užívaním bytu, teda aj vyúčtovaním nákladov za teplo a teplú úžitkovú vodu. Podľa zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov je správca povinný doručiť odberateľom vyúčtovanie najneskôr do 31. mája.

„Správca môže spotrebiteľom vyúčtovať iba skutočné náklady za službu od výrobcu respektíve dodávateľa tepla. Ak správca má iné náklady spojené s dodávkou tepla v danom dome, napríklad opravu ventilov, vyregulovanie systému rozvodov a podobne, mal by tieto náklady fakturovať v inej položke ako v cene za dodávku tepla,“ upozornil Obšivaný.

Účet za teplo možno reklamovať

Ak sa odberateľovi nepozdáva vyúčtovanie za teplo a teplú vodu, môže ho reklamovať. V prvom rade by si mal odberateľ overiť správnosť vyúčtovania priamo u svojho správcu či predsedu spoločenstva vlastníkov bytov.

Ak odberateľ nie je spokojný s vysvetlením správcu, môže podať podnet na prešetrenie vyúčtovania na Slovenskú obchodnú inšpekciu (SOI). „Tá kontroluje, či vyúčtovanie správne obsahuje formálne, zákonom stanovené náležitosti, akým je správnosť započítaných údajov, zálohových platieb, fakturovaných cien, spôsob rozpočítavania ceny za dodávku tepla a podobne. Ak je vyúčtovanie chybne spracované, SOI uloží pokutu správcovi a ten je povinný vyúčtovanie opraviť,“ doplnil Obšivaný. Nespokojní odberatelia sa môžu obrátiť až na súdy.

Nezabudnite správne nastaviť radiátor

Po ukončení vykurovacej sezóny začnú teplári vykonávať opravy a revízie vykurovacích zariadení. Mali by tak urobiť aj prevádzkovatelia súkromných kotolní v bytovkách.

Ak máte doma radiátor s termostatickou hlavicou, viete si teplotu v domácnosti regulovať, no zároveň ušetriť až 15% nákladov. Ideálne je mať programovateľnú termostatickú hlavicu, ktorú viete nastaviť tak, aby v neprítomnosti ľudí z domácnosti jednoducho vypla kúrenie.

Odborníci radia nastaviť termostatické hlavice na maximálny možný stupeň (teda najvyšší). Znižuje sa tak opotrebenie ventilu a predlžuje životnosť celého aparátu. Pri plánovaných odstávkach sa totiž usadeniny môžu odplaviť preč z radiátorov a pri začiatku novej sezóny nedôjde k nefunkčnosti radiátoru

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok