Poplatok za prítomnosť otca pri pôrode

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 27. 11. 2017
Za všetko sa platí a slovenské pôrodnice nie sú výnimkou. Koľko sa platí za tento nadštandard?
Poplatok za prítomnosť otca pri pôrode

Zdroj: Shutterstock

Poplatky pri pôrode

Kúpou výbavy pre dieťa, postieľky a iných potrebných vecí sa finančný kolotoč, ktorý je s príchodom potomka na svet spojený, ani z ďaleka nekončí. Už len výbava do nemocnice stojí nemalé finančné prostriedky a priplatíte si aj za takzvané nadštandardné služby.

Najväčšou položkou z nich je výber pôrodníka alebo operatéra pri cisárskom reze. Suma, ktorú si za to nemocnice účtujú je zhruba 300 eur. Táto služba sa zmluvne dohaduje ešte pred pôrodom. Nie vždy je tento výber pôrodníka možný, preto je dobré sa o všetkých možnostiach a poplatkoch vopred informovať.

Nadštandardná izba

Ďalšou položkou na zozname je nadštandardná izba. V bratislavskom kraji sú ceny najvyššie, takže ak sa tam budúca mamička rozhodne, že chce mať v izbe viac súkromia a väčšie pohodlie, priplatí si 40 eur na jednu noc. Izba je samostatná, respektíve dvojposteľová s internetom, televíziou a samostatným sociálnym zariadením.

Neporovnateľne nižšie sadzby sú v košickom kraji. Za takúto izbu si tam zaplatíte už od 5 eur na noc. Výber lekára je tam tiež o niečo lacnejší a v priemere je to 100 eur. Vybrať si môžete aj samostatný pôrodný box, ale nie každá nemocnica ponúka túto možnosť.

Epidurálna analgézia

Do kategórie nadštandardných služieb spadá aj podanie epidurálnej injekcie pri pôrode. Bezbolestný priebeh však nie je zadarmo a ceny sú častým dôvodom toho, že ženy sa rozhodnú bolesť radšej vydržať. V bratislavskom kraji je „epidurálka“ spoplatnená sumou 150 eur. Najlacnejšie sú v košickom kraji, kde sa účtuje od 80 do 100 eur.

Poplatok za otca pri pôrode

Zdroj: shutterstock

Prítomnosť blízkej osoby

V priebehu pôrodu môže byť prítomná aj osoba, ktorá matku podporuje. Väčšinou je to otec, ale rodičky si k pôrodu volajú aj iných rodinných príslušníkov. Prítomnosť blízkej osoby ženy je opodstatnená hlavne tým, že v prípade komplikácií alebo dôležitých rozhodnutí pri pôrode, môže situáciu posúdiť bez bolesťou zastretého úsudku. Avšak, nie v každej situácií je to realizovateľné a to čo budúcich rodičov hnevá je práve poplatok za tento nadštandard. Hlbšie do vrecka budete mať napríklad v Revúcej, kde sa tento poplatok vyšplhal do výšky 50 eur.

Medzi rodičmi a nemocnicami sa tento problém rieši už dlhšiu dobu. Podľa niektorých názorov je poplatok zbytočne vysoký a dokonca protiprávny. Pôrodnice ho vyberajú za dezinfekciu rúk a ochranný oblek, prípadne je v ňom zahrnutá aj predpôrodná príprava. Aj keď s tým mnohí rodičia nesúhlasia, radšej ho zaplatia a nezaoberajú sa jeho oprávnenosťou.

Prehľad poplatkov za prítomnosť otca pri pôrode na Slovensku

Kraj Cena
Bratislavský 0€ až 30€
Trenčiansky 10€ až 22€
Trnavský 20€ až 30€
Žilinský 20€ až 35€
Nitriansky 16,80 € až 30€
Banskobystrický 10€ až 50€
Prešovský 15€ až 27€
Košický 20€ až 30€
 

Na situáciu sa bližšie pozrela aj nezávislá poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky, Simona Petrík.

„Nemocnice si od budúcich rodičov pýtajú od 10 do 36 eur za to, že smiete niekde byť, a že vám vydezinfikujú ruky a požičajú ochranné oblečenie. To má byť akože nadštandard. Pozrela som sa bližšie na to, podľa akého zákona sa takýto poplatok vyberá a či je opodstatnený. A predstavte si, v Českej republike podal otec, od ktorého bolo vybratých za sprievod manželky pri pôrode 500 Kč, podnet na Ústavný súd, ktorý potvrdil, že takýto poplatok je protiústavný, pretože zasahuje do jeho ľudských práv - konkrétne práva na rodinný život. Poplatok mu bol nielenže vrátený, ale jeho vyberanie je dnes zakázané. Môže byť vyberaný len v takej sume, aké sú skutočné náklady nemocnice na materiál, ktorý sa pri vašej návšteve použije (počítala som to, u nás by to bolo okolo 3 eur),“ takto reagovala na problém s poplatkami na svojej stránke.

Poplatok možno zrušia

Simona Petrík sa obrátila aj na Ministerstvo zdravotníctva: „Ministerstvo v zákone upravuje, za čo sa v zdravotníctve nesmú vyberať poplatky (napr. za objednanie). Poslala som ministrovi Tomášovi Druckerovi interpeláciu so všetkými informáciami a otázkou, čo s poplatkom plánuje urobiť?“

V zahraničí je platba za prítomnosť blízkej osoby pri pôrode skôr ojedinelá, nakoľko sa prihliada na právo otca byť pri narodení svojho potomka. Platí sa len za reálne poskytnuté ochranné prostriedky a dezinfekciu.

„Verím, že minister Tomáš Drucker sa zachová rozumne a poplatok zruší ešte predtým, než ho podám na Ústavný súd. Český Ústavný súd poplatok zrušil, to je vždy hanbou rezortu, ak jedná proti základným právam občanov. Náš a český Ústavný súd sú si pritom veľmi podobné a som presvedčená, že poplatok by mal rovnaký osud aj u nás,“ dodáva k veci nezávislá poslankyňa NR SR.

Čítajte tiež:

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok