Materské: 12 najčastejších otázok a odpovedí

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 12. 6. 2017
Chystáte sa v najbližšej dobe na materskú dovolenku? Viete, aký vysoké materské budete dostávať a či si môžete počas obdobia poberania príspevku privyrábať? Má študentka nárok na materské? Prečítajte si odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa materského príspevku.
Materské: 12 najčastejších otázok a odpovedí

Zdroj: Shutterstock

1. Kto má nárok na materské? 

Aby vznikol žene nárok na materské, je potrebné, aby bola minimálne 270 dní nemocensky poistená v období 2 rokov pred pôrodom.

Ak je zamestnaná na dobu určitú alebo neurčitú, automaticky za ňu zamestnávateľ odvádza odvody na zdravotné a sociálne poistenie, ktorých súčasťou je aj nemocenské poistenie. Pokiaľ nie je zamestnaná, môže platiť dobrovoľne nemocenské poistenie.

Aby si však mohla nárokovať materské, je nutné, aby v Sociálnej poisťovni nemala dlhy na poistnom. Nárok na materské tak majú všetky ženy, ktoré majú zaplatené nemocenské poistenie aspoň 270 dní v období 2 rokov pred pôrodom.

Nie je nutnou podmienkou platiť poistenie 270 dní nepretržite – stačí v priebehu 2 rokov pred pôrodom. 

2. Čo ak mamička nespĺňa podmienku nemocenského poistenia? Ostane bez príspevku? 

Ak mamička nespĺňa stanovené podmienky nemocenského poistenia, nemá nárok na materské.

V takomto prípade ale má nárok na poberanie rodičovského príspevku, ktorý ale nezávisí na výške predchádzajúceho príjmu, ale je vyplácaný v jednotnej výške 213,2 eur.

3. Majú na materské nárok aj mamičky podnikateľky?

Ak chce mamička podnikateľka poberať materské, platia pre ňu rovnaké podmienky. To znamená, že musí byť minimálne 270 dní nemocensky poistená v priebehu 2 rokov pred pôrodom.

Ak podniká na živnostenské oprávnenie, odvádza priamo poistné na sociálne poistenie a je tzv. povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba. Aby si mohla nárokovať materské, tiež je nutné, aby v Sociálnej poisťovni nemala dlh na poistnom.

4. Má študentka nárok na materské, ak otehotnie?

Študenti nie sú povinne nemocensky poistené osoby, a tak štandardne nárok na materské nemajú.

Aby študentka mala nárok na materskú dávku, môže využiť dobrovoľné poistenie, no iba vtedy, ak študentka svoje tehotenstvo plánovala a poistila sa v dostatočnom časovom predstihu.

Ak poistená nie je, bude poberať rodičovský príspevok vo výške 213,2 eur na dieťa.

5. Kde o materské žiadať?

Žiadosť o materské je tlačivo Sociálnej poisťovne, ktoré tehotnej žene vystaví lekár zdravotníckeho zariadenia (nie je voľne k dispozícii) spravidla na začiatku ôsmeho až šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Inému poistencovi ako matke, ktorá dieťa porodila, poskytne príslušná pobočka Sociálnej poisťovne (napríklad otcovi dieťaťa v prípade, že matka zomrela).

6. Aká je výška materského v roku 2017?

Výšku materského priamo ovplyvňuje výška predchádzajúceho platu mamičky, a nie je tak všetkým mamičkám vyplácané v jednotnej výške, ako je tomu v prípade rodičovského príspevku.

7. Čo rozhoduje o výške materského?

Predchádzajúci príjem mamičky. Výška materského príspevku sa vypočíta ako 75 % denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Vymeriavacím základom zamestnankyne je, zjednodušene povedané, hrubá mzda, u samostatne zárobkovo činnej mamičky je to príjem z podnikania za predchádzajúci kalendárny rok.

8. Ako sa vypočíta výška materského?

Výška materského sa počíta z denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Príklad: Uvažujme mamičku v očakávaní, ktorá poberá hrubú mzdu 750 eur, čomu zodpovedá 586,31 eur v čistom. Pri mesačnej hrubej mzde 750 eur sa materské zamestnanej ženy nasledovým spôsobom:  

750 eur x 12 (súčet vymeriavacích základov za rozhodujúce obdobie) / 365 (počet dní rozhodujúceho obdobia) = 24,657  eur. Táto čiastka predstavuje denný vymeriavací základ na určenie výšky materského. Denné materské vypočítame ako 75 % z denného vymeriavacieho základu, a teda 75 % z 24,657 eur = 18,49 eur. Materské na deň bude teda vo výške 18,49 eur. V prípade 30 dňového mesiaca tak mamička dostane vyplatené materské vo výške 554,7 eur.

9. Z čoho sa počíta materská pri reťazovom pôrode – ak má 2 deti po sebe?

Ak mamička nastúpi po rodičovskej dovolenke bezprostredne na ďalšiu materskú dovolenku, čo je tzv. reťazový pôrod, pri určení výšky materského sa bude vychádzať z predpokladaného príjmu za mesiac, v ktorom nastúpi na materskú dovolenku. Pravdepodobný denný vymeriavací základ zamestnankyne, ktorá mala prerušené povinné nemocenské poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu nároku na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského (tzv. predpokladaný príjem).

10. Kedy sa začína vyplácať materské?

Materské žena dostane hneď po tom, ako nastúpi na materskú dovolenku. To je najskôr ôsmy alebo šiesty týždeň pred plánovaným termínom pôrodu.

11. Ako dlho je vyplácané materské?

Dĺžka vyplácania materského záleží na tom, či má mamička nárok na 34, 37 alebo 43 týždňov materskej dovolenky. V súvislosti s pôrodom a so starostlivosťou o narodené dieťa je štandardne mamičke vyplácané materské po dobu 34 týždňov. Osamelej matke prináleží vyplácanie príspevku v trvaní 37 týždňov a mamičke, ktorá porodila súčasne dve alebo viac detí, je príspevok vyplácaný po dobu 43 týždňov.

12. Môže mamička počas poberania materského pracovať?

Ak má mamička poberajúca materské môžnosť zosúladiť si svoje pracovné povinnosti so starostlivosťou o dieťa, môže si privyrábať aj počas materskej dovolenky. Na jednu pracovnú zmluvu nemôže mamička pracovať a dostávať príjem a zároveň poberať materské. To, aby mohla počas materskej dovolenky pracovať, prípadne pokračovať vo svojej podnikateľskej činnosti a súčasne poberať materské, je možné ošetriť niekoľkými spôsobmi.

To, aby mohla počas materskej dovolenky pracovať a súčasne poberať materské, môže ošetriť tým, že by uzatvorila so svojím zamestnávateľom novú pracovnú zmluvu, alebo dohodu o pracovnej činnosti. Nová pracovná zmluva alebo dohoda, ktorá zakladá ďalšie povinné nemocenské poistenie, musí byť ale uzatvorená na inú pracovnú pozíciu, než vykonávala pred odchodom na materskú dovolenku.

Druhou možnosťou, ako na materskej dovolenke pracovať a nepripraviť sa o materské, je dočasne si nájsť iného zamestnávateľa a uzatvoriť s ním pracovný pomer, prípadne dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. V pôvodnej práci pritom nie je nutné dávať výpoveď. V takomto prípade nevznikajú žiadne problémy a mamička môže bez obmedzenia poberať peniaze z oboch strán.

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok