Last minute: dovolenka na poslednú chvíľu

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 27. 6. 2013
Dovolenková sezóna neúprosne klope na dvere. Lámete si hlavu nad tým, kam vyrazíte na dovolenku? Ak ešte nemáte nič rezervované, máte možnosť kúpiť si zájazd na poslednú chvíľu.
Last minute: dovolenka na poslednú chvíľu

Zdroj: Shutterstock

Last minute zájazdy sú obľúbené
Last minute zájezdy patria k obľúbeným a často vyhľadávaným typom letnej dovolenky. Cestovanie na poslednú chvíľu poskytuje aj väčšiu voľnosť v rozhodovaní a ak cestujete s malými deťmi, máte aspoň istotu, že vaše ratolesti nepocestujú s angínou či chrípkou.

Last minute: prečo áno
Last minute zájazd sa od zájazdu kúpeného pred letom ničím nelíši. Jediným rozdielom je cena. Môže sa stať, že za zájazd ušetríte stovky eur, pričom platí, že čím viac sa blíži termín odletu, tým väčšiu zľavu môžete očakávať. V prípade super last minute zájazdu sa môže stať, že zájazd kúpite dokonca za polovicu jeho pôvodnej katalógovej ceny. Cestovné kancelárie v tomto prípade znižujú cenu zájazdu nie s cieľom zarobiť, ale predať.

Je to jednoduché
Last minute zájazdy sú veľmi obľúbené, keďže so sebou prinášajú okrem ceny aj mnoho výhod. Čakanie na zájazd na poslednú chvíľu je ideálne pre tých, ktorí si nemôžu plánovať dovolenku niekoľko mesiacov vopred. Hľadanie vysnívanej dovolenky pár dní pred odjazdom má svoje čaro, a tiež aj istú dávku adrenalínu. Prídete domov z práce, sadnete si k internetu a hľadáte. Prípadne navštívite cestovnú kanceláriu alebo last minute centrum, kde si necháte poradiť. Následne vybavíte potrebné náležitosti, zájazd zaplatíte, zbalíte sa a už o niekoľko hodín či dní cestujete do vami zvolenej destinácie. A to výhodnejšie ako mnohí, ktorí majú zájazd zaplatený už niekoľko mesiacov.

Cestovanie na poslednú chvíľu je však spojené aj s mnohými nevýhodami a komplikáciami:

  • Obmedzený výber destinácií či ubytovacích zariadení, môže sa vám tak stať, že preberáte z „prebraného“, keďže tie najlepšie hotely, apartmány či penzióny sú už vypredané. K dispozícii máte už len zájazdy s určitou kapacitou alebo termínom, ktoré sú dostupné.
  • Veľký pozor je treba dať aj na skutočnosť, že cestovné kancelárie často ponúkajú last minute zájazdy aj niekoľko mesiacov pred ich uskutočnením. Môže sa tak stať, že rovnaký zájazd nájdete v ponuke inej kancelárie za rovnakú alebo aj výhodnejšiu cenu, a  to bez pomyselnej nálepky "last minute".
  • Čakanie na zájazd na poslednú chvíľu je výhodné pre tých, ktorí si nemôžu plánovať dovolenku niekoľko mesiacov vopred, a teda vyžaduje určitú dávku flexibility s cieľom prispôsobiť sa termínu zájazdu.  

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok