Slovenská nezamestnanosť: 5. najvyššia v EÚ

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 11. 6. 2013
Slovensko je v oblasti nezamestnanosti na chvoste Európskej únie. Miera nezamestnanosti je dokonca piata najvyššia spomedzi krajín európskej dvadsaťsedmičly!
Slovenská nezamestnanosť: 5. najvyššia v EÚ

Zdroj: Shutterstock

Nezamestnanosť v eurozóne vzrástla

Európsky štatistický úrad (Eurostat) zverejnil údaje o nezamestnanosti v krajinách európskej dvadsaťsedmičky. Sezónne upravená miera nezamestnanosti sa v apríli v eurozóne zvýšila z marcovej úrovne 12,1 % na 12,2 %. Čo sa týka celej Európskej únie, miera nezamestnanosti sa v štvrtom mesiaci nezmenila a ostala tak na úrovni 11 %. 10,7 % v krajinách európskej dvadsaťsedmičky. Miera nezamestnanosti sa však zvýšila v medziročnom porovnaní, keď v poslednom mesiaci 2011 zaznamenala úroveň 11,2 %, resp. 10,3 %.

Bez práce je viac ako 26 milióna osôb
Bez práce bolo podľa Eurostatu v apríli 26,588 milióna osôb, pričom 19,375 milióna z nich bolo v krajinách, ktoré platia eurom. Počet nezamestnaných osôb sa oproti marcu zvýšil o 104 000 v krajinách EÚ a o 95 000 v krajinách používajúcich spoločnú európsku menu. Ak sa však pozrieme o rok späť, počet osôb bez práce v európskej menovej únii aj celej Európskej únii výrazne vzrástol – o 1,673 milióna osôb, resp. o 1,644 milióna osôb.

Najmenej nezamestnaných osôb je v Rakúsku

Spomedzi krajín európskej dvadsaťsedmičky bola v apríli zaznamenaná najnižšia miera nezamestnanosti v Rakúsku (4,9 %), Nemecku (5,4 %), Luxembursku (5,6 %). Naopak, s najvyššou mierou nezamestnanosti bojovalo Španielsko. V juhoeurópskej krajine sa nezamestnanosť vyšplhala na novú rekordnú úroveň 26,8 %. Rekordnú mieru nezamestnanosti zaznamenali aj Atény.

Grécka ekonomika je v recesii už šiesty rok

Pre Grécko boli k dispozícii najaktuálnejšie údaje za február, kedy dosiahla úroveň 27 %. Miera nezamestnanosti v juhoeurópskej krajine je viac ako dvojnásobne vyššia než priemerná úroveň krajín eurozóny, ktorá bola v apríli 12,2 %. Grécka ekonomika bude v tomto roku v recesii už šiesty rok za sebou, centrálna banka juhoeurópskej krajiny predpokladá pokles hrubého domáceho produktu (HDP) o 4,6 %. Aktuálne predpokladaná úroveň je o niečo horšia, než banka pôvodne očakávala. Tretiu najvyššiu mieru nezamestnanosti zaznamenalo v apríli Portugalsko (17,8 %), ktoré bolo nasledované Cyprom, kde bolo v štvrtom mesiaci bez práce 15,6 % osôb.

Slovensko je na chvoste EÚ

Slovensko zaznamenalo mieru nezamestnanosti na úrovni 14,5 %, ktorá je piata najvyššia spomedzi krajín európskej dvadsaťsedmičky. Predseda slovenskej vlády Robert Fico v rozhovore o nezamestnanosti so svojím českým náprotivkom Petrom Nečasom uviedol, že slovenské štatistiky sú skreslené kvôli Rómom. "Nám neuveriteľne deformuje číslo nezamestnanosti obrovský počet Rómov, ktorých na Slovensku máme. Dobre vieme, že ide o ľudí, pre ktorých sa ťažko hľadá práca, ktorí sú ťažko rekvalifikovateľní, kde sú veľmi ťažké pracovné návyky a pracovná disciplína. Keby sme tento problém nemali, tak je naša nezamestnanosť na úrovni možno 8 či 9 percent," reagoval premiér na Nečasove slová.

Aká je miera nezamestnanosti v krajinách európskej dvadsaťsedmičky?

Tabuľka: Miera nezamestnanosti (v %)

KrajinaApríl 2013
Rakúsko4,9
Nemecko5,4
Luxembursko5,6
Holandsko6,5
Malta6,4
Rumunsko7,3
ČR7,2
Dánsko7
Veľká Británia7,7*
Belgicko8,4
Fínsko8,2
Švédsko8,4
Slovinsko10,2
Estónsko8,7**
Poľsko10,8
Francúzsko11
Maďarsko10,6**
Taliansko12
Bulharsko12,3
Litva12,5
Cyprus15,6
Írsko13,5
Lotyšsko12,4***
Slovensko14,5
Portugalsko17,8
Španielsko26,8
Grécko27*

Zdroj:Eurostat, x: údaje nie sú k dispozícii, * Február 2013, ** Marec 2013, *** 1. kvartál 2013

 

Nezamestnanosť mladých

Čo sa týka nezamestnanosti mladých ľudí do 25 rokov, bez práce bolo 5,627 milióna osôb a z toho 3,624 milióna v krajinách eurozóny. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka počet nezamestnaných osôb vzrástol o 100 000 v krajinách európskej dvadsaťsedmičky a o 188 000 v krajinách eurozóny. V percentuálnom vyjadrení bolo bez práce v krajinách EÚ 23,5 % a 24,4 % v krajinách používajúcich spoločnú európsku menu. Najnižšia miera nezamestnanosti ľudí do 25 rokov bola v apríli zaznamenaná podľa Eurostatu v Nemecku, kde dosiahla úroveň 7,5 %, Rakúsku, kde bola na úrovni 8 %, Holandsku, kde je bez práce každý desiaty mladý človek (10,6 %). Miera nezamestnanosti mladých ľudí je však alarmujúco vysoká v juhoeurópskom Španielsku a Grécku: 56,4 % v Španielsku a 62,6 % v Grécku, ide však o februárový údaj.

Slovenská vláda chce bojovať proti nezamestnanosti mladých

Na Slovensku je úroveň nezamestnanosti mladých na úrovni 33,6 %, čo znamená, že zhruba každý tretí človek do 25 rokov nemá prácu. Vláda chce proti nezamestnanosti mladých ľudí bojovať, a to aj pripravovanými zmenami v zákonníku práce. Proti nezamestnanosti mladých chce vláda bojovať napríklad postupným znižovaním počtu pracujúcich dôchodcov, ktorých by mohli na pracovných miestach nahradiť absolventi stredných či vysokých škôl, ktorí majú v súčasnosti veľký problém nájsť si pracovné uplatnenie.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok