Môže si priateľ uplatniť nezdaniteľnú časť na manželku?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 18. 10. 2012
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či investovania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Môže si priateľ uplatniť nezdaniteľnú časť na manželku?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

Vstup do Investičnej poradne

 

Otázka: Ako je to s "Nezdaniteľnou časťou na manželku"?

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať k téme "Nezdaniteľná časť na manželku". Som na materskej dovolenke, takže tento rok nemám iný príjem ako rodičovský príspevok. Môže si môj priatel otec dieťaťa, s ktorým žijeme dlhoročne v jednej domácnosti uplatniť túto nezdaniteľnú časť i keď nie sme manželia? A ako je to v prípade druh-družka? Alebo sa týka len zosobášených párov? Ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň. Váš priateľ si nezdaniteľnú časť ZD na Vás uplatniť nemôže.

 

Otázka:

Aký je postup pri vypočítavaní výšky výživného na maloleté deti?


Dobrý deň, aký je postup pri vypočítavaní výšky výživného na maloleté deti? Môj budúci manžel má vyživovaciu povinnosť voči maloletej dcére z jeho predchádzajúceho manželstva. Ako by sa mu počítala výška alimentov, keď budeme manželia? Bude sa prihliadať aj na výšku môjho platu - teda ako príjem spoločnej domácnosti? Prihliada sa iba na jeho príjem a spoločné financie (hlavne na chod domácnosti) nie sú preto relevantné? Prosím o radu. Nevyznám sa v tom. Vopred ďakujem.

 

Odpoveď:

Dobrý deň, presný matematický výpočet výživného zatiaľ v našom právnom poriadku neexistuje. Výživné určuje súd na základe zváženia viacerých kritérií. Výška výživného závisí od množstva faktorov, tie najhlavnejšie sú: výška príjmu povinného rodiča, výška príjmu rodiča, ktorý sa stará o dieťa, výška nákladov oboch rodičov, výška nákladov na dieťa, schopnosti a možnosti povinného rodiča zarobiť finančné prostriedky ako i možnosti a schopnosti rodiča, ktorý sa o dieťa stará, zdravotný stav dieťaťa a iné. Pokiaľ rodič žije s niekym v spoločnej domácnosti, ktorý sa podieľa na úhradách nákladov spoločnej domácnosti, prihliada sa aj na tento jeho príjem. Často si povinní rodičia myslia, že pokiaľ oficiálne zdokladujú nízky príjem, súd bude vychádzať iba z tohto príjmu. Súd vychádza často z možností a schopností povinného rodiča. Ak teda rodič má možnosti a schopnosti si zarobiť viac, ako deklaruje súdu, súd prihliada na tento vyšší príjem.

Otázka:

Dobrý deň. S manželkou sme šiesty rok spoludlžníkmi k hypotekárnemu úveru známych. Spoludlžníctvom sme im chceli pomôcť získať úver na kúpu novšieho domu. Ústne sme sa dohodli, že keď predajú svoj starý dom, v ktorom dovtedy bývali, vyplatia z peňazí z tohto predaja tento úver. V podstate mal slúžiť na preklenutie obdobia do predaja starého domu. Starý dom predali a úver nevyplatili, tak ako sme boli dohodnutí, najneskôr do jedného roka. Ani nás o tom neinformovali. Naše výzvy, aby nás spoludlžníctva zbavili, nerešpektovali. Požiadali sme ich, aby sa nám písomne zaviazali, že v prípade, ak nebudú splácať úver riadne a včas a my budeme nútení splácať za nich, všetky nami vynaložené náklady spojené s týmto úverom v budúcnosti, nám riadne uhradia v plnej výške. Požiadali sme ich o to formou písomneho vyhlásenia. Pomohli sme nežistne, bez akéhokoľvek nároku na nejaký podiel alebo odmenu. Hlavný dlžník sa nám vyhýba, odmieta komunikovať s nami a vyhovieť našej požiadavke. So splácaním úveru má problémy a banka nás vyzýva, aby sme prevzali splácanie úveru za hlavného dlžníka. Dom, ktorý si kúpili, je založený v prospech banky na zaklade úverovej zmluvy, v ktorej sme spoludlžníci. Sme sklamaní postojom ľudí, o ktorých sme si mysleli, že sú priatelia a cítime sa poškodení a podvedení. Preto pre ich bezohľadný prístup zvažujeme podať na nich trestné oznámenie a zažalovať ich za podvod. Chcem sa spýtať, či nás to nemôže ešte viac poškodiť a či sa tým dá aspoň trochu naša situácia vylepšiť. Nejde nám o žiadne odškodnenie, len o seriózne uznanie možných vzniknutých výdavkov k tomuto úveru a o vyhlásenie, ktorým by nás vlastne posunuli medzi nami do úlohy ručitela so svojimi právami. Voči banke, žiaľ, zostaneme ako spoludlžníkmi so svojimi povinnosťami a menšími právami ako hlavný dlžník naďalej, až do úplného splatenia úveru. Ďakujem za dobrú radu.

Odpoveď:

Dobrý deň, byť spoludlžníkom v úverovej zmluve, najmä pokiaľ ste si úver nevzali Vy ale iní spoludlžníci, môže narobiť veľké problémy. Pokiaľ Vás uviedli do omylu a spôsobili Vám škodu, ich konanie môže napĺňať skutkovú podstatu trestného činu podvodu. Pokiaľ Vám však nebola spôsobená škoda, o trestnom čine nie je možné uvažovať. Vaša pozícia nie je pozíciu ručiteľov ale spoludlžníkov. Rozdiel je najmä vo Vašich právach voči ostatným spoludlžníkom. Pokiaľ nemáte písomnú dohodu s ostatnými spoludlžníkmi, môžete sa dostať do dôkaznej núdze pri preukazovaní dohody medzi Vami. Preukazovanie dohody medzi Vami bude potrebné práve v prípade, ak dlžníci nebudú svoj úver splácať a banka bude požadovať uhradiť dlh od Vás. Pokiaľ by ste chceli, aby Vám ostatní spoludlžníci túto sumu uhradili, budete musieť preukázať dohodu medzi Vami. Ručiteľ to má jednoduchšie, pokiaľ uhradí dlh za dlžníka, má právo od neho požadovať úhradu dlhu, stačí ak dokáže, že uhradil dlh za dlžníka. Váš prípad je však iný. Ostatní spoludlžníci nie sú podľa zákona povinní reagovať na Vašu výzvu a ani Vám dávať žiadne písomne potvrdenie alebo vyhlásenie. Ideálne riešenie by bolo samozrejme získať potvrdenie Vašej dohody od dlžníkov a spoločného dlhu sa čo najskôr zbaviť. Veľa možností však nemáte. Vždy je potrebné si zvážiť kroky, ktoré podnikne niekto, ak preberá na seba riziko splácania úveru za tretiu osobu.


 

 

 

 

 

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Dlžník, Úver

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok