Aký je postup pri reklamácii zlacneného tovaru?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 14. 8. 2012
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva, investovania a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Aký je postup pri reklamácii zlacneného tovaru?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Chcete si obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu na získanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sa v našej poradni Financovanie bývania!

Vstup do poradne Financovanie bývania

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

Vstup do Investičnej poradne

   Je možné prijímať od firiem príspevky na  profesionálne školenia?

Otázka:

Dobrý deň, Organizujem a prevádzam profesionálne školenia AutoCADu na počítači už 19 rokov. Túto činnosť prevádzam ako slobodné povolanie. Nakoľko v praxi sa stretávam aj z ľuďmi, ktorý z rôznych príčin nemajú na školenie peniaze, ale potrebovali by ho súrne, nakoľko by si po školení vedeli zohnať zamestnanie. Samozrejme, že títo ľudia sú registrovaní na úrade práce, ale niekedy tam musia čakať 6 aj 12 mesiacov, kým sú do kurzu zaradení. Preto sa chcel opýtať, či je možné prijímať od firiem, inštitúcii a darcov príspevky na tieto kurzy z ktorých potom by takýto kurz AutoCADu mohol byť realizovaný. Všetko musí byť v súlade z našou legislatívou. Samozrejme, všetky príspevky by boli vedené adresne pre koho by boli použité. Bohužiaľ, moja firma by nebola finančné schopná tieto školenia hradiť z vlastných zdrojov, nakoľko ja som len sám na všetky funkcie vo firme a samozrejme musím živiť aj svoju rodinu. Za celých 19 rokov sa mi nepodarilo vybaviť žiadne finančné prostriedky z fondov, pričom projekty boli vypracované aj schválené, ale v poslednej etape schvaľovania, ak sa jednalo už o pridelenie finančných prostriedkov, boli vždy zamietnuté. Ďakujem vám za odpoveď veľmi by ste tým pomohli tým, čo to najviac potrebujú. Odpoveď:

Odpoveď:

Dobrý deň. 1. Ponuka školení podľa môjho názoru nie je slobodným povolaním a teda na túto službu treba min. živnostenské oprávnenie. 2. Vyponúkate službu - školenie AutoCADU a príjem za túto službu je Vašim prijmom podliehajúcim dani, Vy nepotrebujete žiadne dary. 3. Príspevok či dar by potrebovali Tí, ktorí chcú absolvovať školenie a nemajú naň peniaze.

 

   Je výhodnejšie založiť obchodnú spoločnosť v ČR ako u nás?

Otázka:

Dobrý deň, mám hneď niekoľko otázok: Je pri súčasnom daňovom zaťažení výhodnejšie založiť obchodnú spoločnosť napr. v ČR ako u nás? Mám daňovú povinnosť iba v SR, ak spoločnosť je zaregistrovaná u nás a má tu aj sídlo, a v členskom štáte EÚ poskytuje služby prostredníctvom tretích osôb ( nemám tým hneď na mysli zamestnancov v pracovnom pomere) Je možné vyvíjať činnosť v SR aj v zahraničí tou istou právnickou osobou, podľa Slovenského právneho poriadku ak sa to týka záväzkových vzťahov medzi ich účastníkmi? Napríklad zmluva o obchodnom zastúpení môže byť uzavretá podľa Slov. právneho poriadku v Českej republike ak sa na tom dohodnú účastníci zmluvy? Ďakujem vopred za odpovede.

Odpoveď:

Dobrý deň. Obsah Vašich otázok je skôr právneho ako účtovného či daňového charakteru. No podľa môjho názoru môže slovenská firma na základe zmluvy vykonávať poskytnutie služby obchodného zastúpenia pre teritórium slovenska aj česka pre objednávateľa.

 

   Aký je postup pri reklamácii zlacneného tovaru?

Otázka:

Dobrý deň! Syn kúpil pred mesiacom tenisky v akcii -20%. Špička sa mu odliepa - má nárok ich reklamovať? Je predajca povinný mu ich vziať? Ako má postupovať? Stáli po zľave 7,90 eur. Predavačka mu povedala, že "akciovky" sa nereklamujú a do hodnoty 12 eur. Vopred Vám ďakujem za odpoveď!

 

Odpoveď:

Dobrý deň, Predávajúci je povinný akceptovať reklamáciu tovaru, pokiaľ vada, ktorá sa na tovare vyskytla je vadou, ktorá nesúvisí so zľavou z ceny tovaru. Pokiaľ teda nebolo pri obuvi napísané, že zľava je tu z dôvodu, že sa odliepajú, potom musí reklamáciu prijať.Orgánom, ktorý dozerá nad dodržiavaním práv spotrebiteľa je Slovenská obchodná inšpekcia. Nie je pravdivé tvrdenie, že sa akciový tovar nemôže reklamovať, rovnako nie je pravdivé tvrdenie, že tovar do hodnoty 12 eur sa nereklamuje. Odporúčam Vám dať podnet Slovenskej obchodnej inšpekcii pre porušovanie práv spotrebiteľa. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) však nie je oprávnená vstupovať do právnych vzťahov vzniknutých v rámci reklamačného konania ani posudzovať oprávnenosť reklamácie alebo reklamovaný tovar. Pokiaľ Vám predávajúci odmietne spísať reklamáciu, upozornite predávajúceho (najlepšie písomne), že v prípade, ak neprijme Vašu reklamáciu, budete celú vec riešiť súdnou cestou.

 

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

5 vecí, ktoré sú v Česku lepšie ako na Slovensku

20. 5. 2024 | Barbora Magočová

5 vecí, ktoré sú v Česku lepšie ako na Slovensku

Česi a Slováci žili dlhý čas v spoločnom štáte. Po rozdelení si ale obe krajiny začali spravovať svoje záležitosti samy. Hoci to nepočúvame radi, treba si priznať, že nás Česko v mnohých... celý článok

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

15. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

Investigatívni novinári spracovali uniknuté dáta o vlastníkoch nehnuteľností v Dubaji. Úniky odhalili nielen svetových zločincov, ale aj niekoľko známych mien zo Slovenska. Napríklad... celý článok

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.