Rady a tipy, ako bezpečne nakupovať na internete

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 17. 1. 2012
Nákupy na internete sú čoraz populárnejšie, pretože sú rýchle, jednoduché a pohodlné. Musíte však dbať na obozretnosť. Prinášame vám niekoľko rád a tipov, ako bezpečne nakupovať na internete.
Rady a tipy, ako bezpečne nakupovať na internete

Zdroj: Shutterstock

Internetové platby v súčasnosti zaznamenávajú boom

Internet slúži v dnešnej dobe nielen na zábavu a vyhľadanie potrebných informácií. Prostredníctvom internetu môžte objednať a zaplatiť letenky či lístky na autobus a takisto môžte využiť ponuku rôznych internetových obchodov, ktorých sortiment sa neustále rozrastá. Niet sa čomu diviť, že mnohí nakupujú radšej z pohodlia svojho domova ako by mali „lietať“ po obchodoch. Internetové platby v súčasnosti zaznamenávajú boom a využíva ich stále viac ľudí.

Čo k nákupu cez internet potrebujete?

Na to, aby ste mohli platiť kartou za vaše nákupy na internete, je potrebné spĺňať niekoľko kritérií: Musíte byť držiteľom takej platobnej karty, ktorá umožňuje platby cez internet a na vašej platobnej karte musíte mať aktivované internetové platby. Je veľmi vhodné mať nastavený dostatočne vysoký limit na internetové platby a v neposlednom rade sa uistite, že máte na svojom účte dostatok finančných prostriedkov. Nakupovanie na internete je veľmi jednoduché. Vyberiete si tovar či službu a následne zaplatíte. Na to, aby ste mohli uskutočniť platbu cez internet, budete potrebovať niekoľko údajov, ktoré nájdete priamo na vašej platobnej karte. Ide o:

  • Číslo vašej platobnej karty – ide o číslo na prednej strane karty,
  • Meno držiteľa karty,
  • Dátum expirácie karty,
  • Obchodník od vás môže požadovať tzv. CVV2/CVC2 kód – ide o trojmiestny kód, ktorý nájdete na zadnej strane vašej platobnej karty na prúžku, kde je váš podpis,

Údaje ako adresa, bydlisko nie sú k overeniu platnosti platobnej karty potrebné, avšak je vhodné ich zadať pre prípadné reklamácie.

Buďte opatrní!

Pri platbe však musíte byť veľmi opatrní. Ak by niekto zistil číslo vašej platobnej karty, meno a dobu platnosti, mohol by ju veľmi ľahko zneužiť. Je preto dôležité, aby ste boli opatrní a dodržiavali niekoľko základných pravidiel, čím sa vyhnete zbytočným komplikáciám a nepríjemnostiam.

1. Číslo vašej karty poskytujte len dôveryhodným obchodníkom

Nákup je najbezpečnejší len u overených obchodníkov. Mali by ste preferovať platby u obchodníkov, ktorý podporujú bezpečnostný štandard kartových spoločností MasterCard a VISA. Neplaťte týmto spôsobom, pokiaľ si nie ste úplne istý, že obchodník je naozaj seriózny a že jeho stránky poskytujú dostatočnú úroveň zabezpečenia.

2. Presvedčte sa, že komunikácia medzi vami a internetovým obchodom je zabezpečená

Znamená to, že obchodník má zakódovaný prenos údajov o vašej platobnej karte – používa protokol SSL (grafické znázornenie v podobe zlatého zámku) alebo 3D-Secure protokol, ktorý je na interentových stránkach obchodníkov zobrazený ako „Verified by Visa“ v prípade kartovej spoločnosti Visa alebo „MasterCard SecureCode“ v prípade spoločnosti MasterCard. Tieto údaje o zabezpečení by mali byť zverejnené na internetovej stránke obchodu.

3. Údaje o karte nie je bezpečné zadávať na stránku, ktorej adresa sa začína http://

V prípade HTTP protokolu sa informácie prenášajú cez nezašifrované pripojenie a teda ak by niekto údaje pri ich prenose zachytil, ľahko ich môže zneužiť. Na prenos dôverných informácií sa používa HTTPS protokol, kedy počítač údaje zakóduje, odošle ich a obchodník si ich rozkóduje.

4. Neprihlasujte sa z cudzieho počítača

Neodporúča sa nakupovať ani z verejnej kaviarne. Počítače by mohli obsahovať vírusy, ktoré zachytia údaje o karte a odošlú ich inam, ako ste si plánovali. Pozor aj na otvorenú WIFI sieť. Ak ste pripojený cez WIFI, tak si dajte pozor na to, aby ste nezdieľali súbory z vášho počítača. Všetky, ktoré totiž zdieľate, môžu vidieť aj ostatné osoby pripojené na túto sieť.

5. Zistite si, aký je postup pri reklamovaní alebo vrátení tovaru

Je veľmi dôležité vedieť, ako máte postupovať v prípade reklamácie či vrátenia zakúpeného tovaru.  Veľký pozor si dajte na obchodníkov, ktorí tieto informácie nechcú poskytnúť. Taktiež je dobré schovať si všetky materiály týkajúce sa transakcie, napríklad vytlačené kópie objednávky a číslo potvrdenia.

Ostražitosti nie je nikdy dosť

Znie to síce ako klišé, ale skutočne dbajte na obozretnosť pri nakupovaní na internete a bezpečnosť vašich platieb – predídete tak zbytočným komlikáciam a nepríjemnostiam. 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.