Slováci si na dovolenku neradi požičiavajú

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 11. 7. 2011
Prostriedky na svoju vytúženú letnú dovolenku môžete získať rôznymispôsobmi od pravidelného sporenia až po úver od banky či nebankovéhosubjektu. Zdá sa však, že Slovákom dlhové financovanie dovolenky nie jepríliš blízke.
Slováci si na dovolenku neradi požičiavajú

Zdroj: Shutterstock

Vyberať je naozaj z čoho

Každá uvedená forma získania prostriedkov na financovanie vašej zaslúženej letnej dovolenky má svoje špecifiká. Záleží len na tom, ktorá z alternatív najviac vyhovuje vašim potrebám a požiadavkám. Jedno je však isté – vyberať je z čoho. Banky a nebankové subjekty pôsobiace na slovenskom trhu ponúkajú množstvo produktov, ktoré vám pomôžu prekonať nepriaznivú finančnú situáciu pred obdobím letných prázdnin.

Kontokorentný úver – peniaze získate priamo na bežný účet

Najjednoduchšou možnosťou je zrejme požiadať banku o zriadenie povoleného prečerpania, ktoré vám pomôže dočasne preklenúť nedostatok peňažných prostriedkov, ktoré potrebujete na zaplatenie vašej dovolenky. Prístup k peniazom máte prostredníctvom kontokorentného úveru 24 hodín denne, 7 dní v týždni, a to priamo na vašom bežnom účte. Každou došlou úhradou v prospech kontokorentného úveru sa znižuje debetný zostatok, a tak sa obnovuje možnosť znovu čerpať kontokorentný úver až do výšky stanoveného limitu. Ďalšou výhodou kontokorentného úveru je, že je na dobu neurčitú. Splácate ho priebežne podľa vašich možností a úroky platíte výhradne len z požičanej sumy. Rovnako ho môžete a nemusíte využiť, záleží na vašej momentálnej platobnej schopnosti.

Kreditná karta – výhodou je bezúročné obdobie

Ďalšou formou, ako čo najrýchlejšie získať potrebné finančné prostriedky, je kreditná karta. Jednotlivé banky vám pri poskytnutí kreditnej karty ponúkajú bezúročné obdobie. Bezúročné obdobie sa pri kreditných kartách pohybuje najčastejšie v rozmedzí 40 až 55 dní. Dĺžka bezúročného obdobia ovplyvňuje dátum splatnosti. Ak úver čerpaný prostredníctvom kreditnej karty splatíte počas tohto obdobia, neplatíte z neho žiadne úroky. Môžete tak takmer dva mesiace nakupovať za peniaze banky úplne zadarmo. Avšak aj keď kreditné karty umožňujú výber hotovosti z bankomatu, obvykle sa neodporúča ju takto používať. Vo väčšine prípadov sa na výber nevzťahuje bezúročné obdobie a poplatky za výber taktiež nie sú nízke.

Spotrebný úver – charakteristický nízkym úročením

V tomto prípade je na mieste zvážiť, či ho chcete využiť v jeho účelovej alebo bezúčelovej forme. V prípade účelového spotrebného úveru banky požadujú doklad účele poskytnutia úveru. Pokiaľ je úver čerpaný ako neúčelový, môžte ho využiť na akýkoľvek vami zvolený účel. Musíte však počítať s vyššou úrokovou sadzbou.

Bezúčelovou americkou hypotékou si zaplatíte aj exotickú dovolenku

  • Americká hypotéka nie je typickým hypotekárnym úverom na bývanie. Môžete ju využiť prakticky na akýkoľvek účel. Najčastejšie sa využíva na nákup automobilov, na financovanie dovolenky, ale aj kúpu nehnuteľností, na ktoré nemožno využiť klasické hypotekárne úvery. S klasickou hypotékou má americká hypotéka spoločné iba to, že obe sú zaručené nehnuteľnosťou. Založíte tuzemskú nehnuteľnosť a banka vám poskytne prostriedky v priemere od 50 do 70 % z ceny tejto vami založenej nehnuteľnosti. Každá banka má podmienky stanovené inak. V porovnaní s klasickou hypotékou, ktorú môžete zo zákona využiť len pre účely bývania, z tej „americkej“ môžete zaplatiť hocičo od exotickej dovolenky až po plavbu loďou vo vašej vysnívanej destinácii. Je len na vás, na čo získané prostriedky použijete.

Slováci odmietajú dovolenkovať na dlh

Z prieskumu spoločnosti Provident Financial, ktorý realizovala agentúra Factum Invenio však vyplýva, že Slováci si na vytúžený letný relax neradi požičiavajú a prostriedky si radšej pravidelne po menších častiach odkladajú už rok pred plánovaným termínom dovolenky! Výsledky prieskumu poukazujú na to, že:
  • 43 % Slovákov sa plánovaním letnej dovolenky nijak nezaoberá alebo na ňu vôbec ani nechodí,
  • 25 % domácností si na letnú dovolenku nešetrí v priebehu roka, a preto ich rozhodnutie, či vycestujú na letnú dovolenku, závisí najmä od aktuálnej finančnej situácie,
  • 29 % slovenských domácností si na letnú dovolenku pravidelne odkladá peniaze, pričom pätina z týchto domácností s tým začína už rok vopred, zvyšných 9 % ľudí, prevažne mladých slobodných ľudí, si na dovolenku začne odkladať prostriedky približne 3 mesiace pred plánovaným oddychom,
  • len 2 % respondentov odpovedalo, že na svoju poslednú dovolenku si chýbajúce prostriedky požičali v banke alebo nebankovom subjekte.

Ako ukazujú výsledky prieskumu, tak drvivá väčšina Slovákov odmieta dovolenkovať za požičané peniaze – len 2 % slovenských domácností si na svoju poslednú dovolenku chýbajúce prostriedky požičali v banke alebo nebankovom subjekte. „Považujeme to za prejav zodpovedného prístupu k peniazom. Pôžička na dovolenku je otázna investícia už len z dôvodu, že ju zákazník väčšinou spláca ešte dlho potom, ako s az dovolenky vráti,“ informuje Diana Priechodská Brodnianska, ktorá je hovorkyňou spoločnosti Provident Financial.

České domácnosti si letné dovolenky plánujú o niečo viac

Domácnosti v susednej Českej republike  si svoje letné dovolenky plánujú o niečo viac ako Slováci. 47 % českých domácností si odkladá peniaze na dovolenku vopred, pričom asi tretina začína už rok pred plánovaným termínom a asi 14 % respondentov, ktorí sa zúčastnili prieskumu, si na ňu našetrí za tri mesiace. Veľmi negatívny postoj k dlhovému financovaniu letnej dovolenky však prevláda aj u našich západných susedov. 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok