Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 15. 5. 2024
Investigatívni novinári spracovali uniknuté dáta o vlastníkoch nehnuteľností v Dubaji. Úniky odhalili nielen svetových zločincov, ale aj niekoľko známych mien zo Slovenska. Napríklad Výbohovcov, exministra Počiatka či Borisa Kollára.
Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

Zdroj: Archív Canva

Dubaj nie je len rajom influenceriek, ale aj kamarátov slovenských sociálnych demokratov. Investigatívne Centrum Jána Kuciaka (ICJK) uverejnilo článok, ktorý je jedným z výsledkom spolupráce medzinárodného tímu investigatívnych novinárov. ICJK v dátach, ktoré z Dubaja unikli a médiám pod vedením OCCRP a nórskeho E24 ich poskytla organizácia C4ADS, našlo potvrdenie o miliónových majetkoch známych Slovákov. Nechýbajú ani také „veľké ryby“ ako Bödör, Výboh, Počiatek, či Boris Kollár.

Na projekte Dubai Unlocked spolupracovali novinári 74 médií z 58 krajín. Spoločne odhaľujú ľudí, ktorí si v tomto púštnom veľkomeste kúpili nehnuteľnosť. Niekoľkí blízki spolupracovníci Roberta Fica si zriadili trvalý pobyt v Dubaji, často v luxusných rezidenciách. Ide o viac ako 100 uniknutých datasetov, v ktorých sú evidovaní nielen vlastníci, ale aj nájomníci luxusných rezidencií.

Slováci v Dubaji

Norbert Bödör, syn majiteľa bezpečnostnej firmy Bonul, má trvalý pobyt v Dubaji. Bödör bol vyšetrovaný v súvislosti s korupčnou kauzou Dobytkár a obvinený z prania špinavých peňazí. Bödör mal údajne veľké zisky z investícií, vrátane fondu AVANT Private Equity, kde jeho zisky dosiahli až 30 miliónov eur. Okrem toho, Bödör využíval cyperskú schránkovú firmu Saxian Investments Limited na svoje finančné operácie, čo zahŕňalo investície v zdravotníctve Penty.

Jeho právny zástupca Marek Para tvrdí, že Bödör v Dubaji nevlastní žiadnu nehnuteľnosť. Hoci je Bödör v dubajskom registri uvedený ako vlastník nehnuteľnosti, môže to byť aj dôsledkom prenájmu. V roku 2018 získal v Dubaji trvalý pobyt, nahlásený v byte v Kempinski Residences na Palme Džumajrá, neďaleko bytu Miroslava Výboha. Trvalý pobyt si vybavil krátko po zatknutí Mariana Kočnera v kauze Markíza a vražde Jána Kuciaka.

Podľa nájomnej zmluvy si Bödör prenajal luxusný apartmán s rozlohou vyše 160 m² od augusta 2018 za 180 tisíc dirhamov (približne 44-tisíc eur) ročne.

Výbohovci na Palme

 

 

Miroslav Výboh, bývalý politik a podnikateľ blízky Ficovi, je tiež spájaný s Dubajom. Výboh je známy ako vplyvný podnikateľ s kontaktmi v politických kruhoch, a Dubaj je jedným z miest, kde pravidelne trávi čas. ICJK píše, že sa tu od roku 2021 vyhýba spravodlivosti. Doma je obvinený z korupcie. 

Jeho rezidencia je podľa uniknutých dát „na palme“, umelom ostrove, ktorý developer vytvoril navážaním piesku. Výboh má byt vo väčšom komplexe, ktorý pripomína luxusný rezort. Jeho byt má tri spálne, veľkú obývačku, niekoľko osobitných kúpeľní a ďalšie izby. Celkovo vyše 681 metrov štvorcových. Nie je však jasné, či v byte aj naozaj býva.

V údajoch z masívneho úniku informácií o nehnuteľnostiach v Dubaji organizácia ICJK našla aj syna oligarchu, Matúša Výboha. Ten si za viac ako 1,6 milióna dirhamov (vyše 400-tisíc eur) ročne prenajíma od ruskej občianky vilu s piatimi spálňami a rozlohou 1 110 metrov štvorcových. Pred niekoľkými rokmi vlastnil v emiráte menšiu, no luxusnú vilu na inom ostrove pri pobreží Dubaja, ktorú v roku 2022 predal.

Bývalý minister financií a dopravy Ján Počiatek tiež trávi veľa času v Dubaji. Počiatek je vnímaný ako jedna z kľúčových postáv v podnikateľských a politických sieťach blízkych Ficovi. Trojspálňový apartmán v komplexe talianskej značky BVLGARI si prenajíma od svojej manželky Ivany za 650-tisíc dirhamov, teda približne 160-tisíc eur ročne.

Ivana Počiatková tento apartmán pred pár rokmi kúpila za viac ako 5 miliónov eur, čo je ešte viac než hodnota vily Jána Počiatka na francúzskom Azúrovom pobreží, odhadovaná na viac ako 3 milióny eur.

Počas svojej politickej kariéry Ján Počiatek čelil odhaleniu, že sa tesne pred oznámením konverzného kurzu slovenskej koruny voči euru "zastavil" na jachte finančníkov skupiny J&T v Monaku. V roku 2016 sa objavila kauza, podľa ktorej mala organizovaná skupina na vratkách DPH od štátu vytiahnuť 75 miliónov eur, pričom politické krytie údajne zabezpečovali Robert Kaliňák a Ján Počiatek.

Známe je aj Počiatkovo zapojenie do kauzy Tipos/Lemikon, o ktorej sa rozprával na známej nahrávke rozhovoru s generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, zachytenej skrytou kamerou Mariana Kočnera.

Boris Kollár sa vilou nikdy netajil

 

 

Bývalý šéf národnej rady Boris Kollár sa podľa uniknutých dát môže pochváliť vilou v Dubaji, ktorú však verejne deklaroval aj vo svojich majetkových priznaniach od roku 2019. Podľa dát z projektu Dubai Unlocked Kollár za vilu zaplatil 5,4 milióna emirátskych dirhamov, čo v eurách predstavuje vyše 1,3 milióna.

„Kúpil som ju transparentne cez môj bankový účet. Je to dohľadateľné, rovnako ako aj pôvod finančných prostriedkov. Sú v mojej podnikateľskej činnosti,” hovorí Kollár. Majetkovými pomermi expredsedu parlamentu sa v minulosti zaoberalo aj ICJK a zistili, že okolo reálnej hodnoty jeho majetku panujú viaceré nejasnosti.

Podľa inormácií z médií mal Boris Kollár v úmysle vilu predať a ICJK sa ho na to opýtalo. „Čo budem s vilou robiť teraz je po 30. septembri 2023 čisto moja súkromná vec. Už nie som verejný funkcionár, ani poslanec a teda o mojom živote po 30. septembri vás pri všetkej úcte informovať nebudem,” odkázal.

Prečo práve Dubaj

Uniknuté dubajské dáta ukazujú majetky kontroverzných ľudí, „od austrálskych obchodníkov s kokaínom, cez príbuzných afrických diktátorov a finančníkov Hizballáhu, až po slovenských oligarchov“. Prečo sa bohatí a mocní koncentrujú práve v Dubaji? James Henry, odborník na daňové raje z programu Global Justice na Yaleovej univerzite, hovorí, že Spojené arabské emiráty (SAE) sú ako „barová scéna zo Star Wars”.

„Vstúpite dnu a vidíte kleptokratov. Naľavo oligarchov, v strede tých, čo perú špinavé peniaze, a vzadu pochybných ruských obchodníkov s komoditami, ktorí to tu využívajú na obchádzanie sankcií,“ hovorí Henry a dodáva, že základom je pre nich „finančné tajomstvo, ktoré Dubaj ponúka."

Dubaj je atraktívny aj pre zločincov z celého sveta, ktorí sa potrebujú ukryť v krajine, ktorá ich nevydá na trestné stíhanie. Spojené arabské emiráty až donedávna nemali uzatvorené zmluvy o vydávaní zločincov s mnohými krajinami, a dodnes takú zmluvu nemajú ani so Slovenskom. Aj keď emirátske orgány v posledných rokoch zvýšili spoluprácu so zahraničnými orgánmi činnými v trestnom konaní, vláda je stále známa nekonzistentnými reakciami na žiadosti o vydanie.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

26. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

Mladí Slováci sa boja, že si nebudú môcť dovoliť vlastné bývanie. Ceny nehnuteľností sa totiž strojnásobili. Známy slovenský podnikateľ a investor Milan Dubec však tvrdí, že nehnuteľnosti... celý článok

Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

23. 7. 2024 | Redakcia

Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

Slovenská ekonomika zažila v minulom roku a v prvom polroku 2024 výrazné oživenie, ktoré sa prejavilo na zvýšenej spotrebe domácností. Tento pozitívny trend sa odzrkadlil v náraste... celý článok

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

19. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

Bude mať Slovensko novú daň? Koalícia údajne pracuje s návrhom dane z finančných transakcií, ktorá by ukrojila z každej výplaty, faktúry či výberu z bankomatu malú čiastku. Ministerstvo... celý článok

Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

15. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

Peňaženky Slovákov si môžu po dlhej dob vydýchnuť. Spotrebiteľské ceny v júni 2024 stagnovali, čo signalizuje spomalenie rastu cien tovarov a služieb. Medziročná inflácia sa drží na... celý článok

Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

11. 7. 2024 | Barbora Magočová

Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

Koncesionárske poplatky sú zrušené už presne rok a zrušená je aj samotná RTVS. To však neznamená, že štát zabudol na nevybraté koncesionárske poplatky. Výzva na zaplatenie vám môže... celý článok