Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 7. 3. 2024
Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma tohto dlhu dosahuje 300 biliónov dolárov. Podľa odborníkov by táto suma mala ešte rásť.
Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Zdroj: Shutterstock

Čo je dôvodom takého vysokého dlhu?

Dôvody vzniku globálneho dlhu, ktorý v súčasnosti dosahuje 300 biliónov dolárov, sú rôzne. Inštitút pre medzinárodné financie vysvetľuje, že k problémom došlo najmä v posledných rokoch, keď nás najprv trápila pandémia koronavírusu a následne nepokoje v rôznych častiach sveta.

Celá situácia sa podľa inštitútu začala komplikovať na konci druhého desaťročia nového milénia. V tomto čase sa tempo ekonomík začalo výrazne spomaľovať, čo následne zhoršil koronavírus, kvôli ktorému sa na určitý čas takmer celý svet zastavil, a spomínané geopolitické konflikty.

Všetko vyústilo do prudko rastúcej inflácie, s ktorou sme bojovali niekoľko mesiacov. Aj keď ceny v súčasnosti postupne klesajú, ekonomiky krajín stále nie sú také stabilné ako predtým.

„Vládne rozpočtové deficity sú vysoko nad úrovňami z doby pred pandémiou koronavírusu a eskalácia regionálnych konfliktov by mohla vyvolať ďalší prudký nárast výdavkov na obranu,“ tvrdí inštitút vo svojej správe.

Koronavírus a nepokoje však nie sú jedinými príčinami globálneho dlhu. Okrem nich má na jeho rast výrazný vplyv aj starnutie populácie, čo spôsobuje zvyšovanie nákladov na zdravotnú starostlivosť a sociálne zabezpečenie.

Globálna zadlženosť vzrástla o 15 biliónov dolárov

Len za minulý rok globálna zadlženosť vzrástla o 15 biliónov dolárov, čo celkovú sumu dlhu zvýšilo na 313 biliónov dolárov. Napriek tomu pomer celosvetového dlhu ku globálnemu hrubému domácemu produktu (HDP) klesol o takmer 2 percentuálne body na približne 330 %.

Pokles pomeru k HDP podporili najmä vyspelé ekonomiky. Naopak, rozvíjajúce sa alebo menej úspešné ekonomiky, ktoré dlh zvyšujú, zažili tento rok rekordné maximá. Finančné problémy mala napríklad Argentína, ktorá bojovala s hyperinfláciou. Tá tam v roku 2023 dosiahla úroveň 211,4 %, čo je najvyššia úroveň od začiatku 90. rokov 20. storočia.

Okrem Argentíny zažili náročný rok aj Čína, Rusko, Malajzia a Juhoafrická republika, kde však inflácia konečne začala spomaľovať.

Dlh bude ešte vyšší

Odborníci tvrdia, že dlh bude v nasledujúcich rokoch rásť. Potvrdzuje to aj správa od Global Debt Monitoru: „Globálny dlh je aktuálne o 45 biliónov dolárov vyšší než pred nástupom pandémie koronavírusu a očakáva sa, že bude pokračovať vo výraznom raste.“

Zaujímavosťou je, že dlh vzrástol za posledných 10 rokov o viac ako 100 biliónov dolárov. Najväčší vplyv na tento rast mali bohaté krajiny vrátane Spojených štátov, Nemecka a Francúzska, ktorých podiel na raste dlhu predstavuje 55 %.

Ako je na tom Európska únia?

Dlh Európskej únie klesá už niekoľko mesiacov. Podľa údajov Štatistického úradu a Eurostatu sa v treťom štvrťroku 2023 znížil na 82,6 % hrubého domáceho produktu. Podobný trend pokračoval aj v krajinách eurozóny.

Najvyššie zadlženie má stále Grécko, ktoré pred bankrotom v rokoch 2008 a 2009 zachraňovali ostatné členské krajiny. Jeho dlh v minulom treťom štvrťroku predstavoval 165,5 % HDP. Pre lepšiu predstavu, o štvrťrok skôr malo Grécko dlh 167,1 % HDP, čo potvrdzuje, že krajina svoje zadlženie vytrvalo znižuje.

Medzi krajiny s vysokým zadlžením, kde dlh presahuje 100 % HDP, patria Taliansko, Francúzsko, Španielsko, Belgicko a Portugalsko. Pomerne vysoký dlh, ale pod 100 %, majú krajiny ako Rakúsko (78,2 %), Maďarsko (75 %), Fínsko (73,8 %) a Slovinsko (71,4 %).

Najnižšie zadlženie v treťom štvrťroku 2023 malo Estónsko s hodnotou menej ako 20 % HDP. Dobre na tom boli aj Bulharsko, Luxembursko a Švédsko, kde dlh nepresiahol 30 % HDP.

Slovensko malo podľa Eurostatu v treťom štvrťroku 2023 dlh vo výške 58,6 % HDP. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, kedy dlh dosahoval 59,6 % HDP, išlo o mierne zníženie. Naopak, v porovnaní s tretím štvrťrokom 2022, kedy bol dlh 57,5 %, došlo k jeho zvýšeniu. 

Zvýšenie pocítila aj Česká republika, kde dlžná suma narástla o 3,21 bilióna korún. Vo všeobecnosti je však jej dlh o približne 14 % nižší než slovenský. Ku koncu tretieho štvrťroka 2023 bol v hodnote 44,5 %.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ekonomika, eurozóna, inflácia

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok