Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 8. 1. 2024
Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich mesiacov. Čo vlastne rating znamená a ako sa určuje?
Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Zdroj: Shutterstock

Čo je rating?

Pojem rating v doslovnom preklade znamená hodnotenie. V ekonomickej sfére sa spravidla používa na hodnotenie ekonomickej situácie, čiže bonity subjektu alebo fyzickej osoby.

Na vyhodnotenie ratingu sa využívajú tzv. tvrdé fakty, ako sú aktuálne účtovné súvahy. Patria sem napríklad kvóty vlastného kapitálu, cash flow, likvidita a podobne. K nim sa následne pridávajú tzv. mäkké fakty, medzi ktoré patrí napríklad kvalita manažmentu, vedenia, stratégie a podobne.

Rating je kľúčovým údajom, ktorý zjednodušuje prácu investorom pri investovaní do dlhopisov a pri zvažovaní rizík, ktoré sú s nimi spojené.

Ratingové stupne

Úverový rating prideľujú ratingové agentúry. Medzi tri najväčšie a najvplyvnejšie patria Moody's Investors Service, Fitch Ratings a S&P Global Ratings. Tie pravidelne vytvárajú úverové hodnotenie emitentov a výsledky členia do niekoľkých ratingových stupňov.

Jednotlivé stupne sú označené od písmena A po písmeno D a delia sa do dvoch kategórií:

  • investičný stupeň – AAA, AA, A, BBB,
  • špekulatívny stupeň – BB, B, CCC, CC, D.

Každý stupeň je charakteristický niečím iným. Agentúra S&P Global Ratings ich opisuje nasledovne:

  • Investičný stupeň AAA – subjekt má mimoriadne silnú schopnosť plniť finančné záväzky.
  • Investičný stupeň AA – subjekt má veľmi silnú schopnosť plniť finančné záväzky.
  • Investičný stupeň A – subjekt má silnú schopnosť plniť finančné záväzky, avšak do istej miery je závislý na ekonomických a rôznych ďalších okolnostiach.
  • Investičný stupeň BBB – subjekt má primeranú schopnosť plniť finančné záväzky, avšak je vysoko ovplyvnený nepriaznivými ekonomickými podmienkami.
  • Investičný stupeň BB – subjekt je v krátkodobom horizonte menej zraniteľný, ale čelí veľkým neistotám s nepriaznivými obchodnými, finančnými a ekonomickými podmienkami.
  • Investičný stupeň B – subjekt je zraniteľnejší voči nepriaznivým obchodným, finančným a ekonomickým podmienkam, avšak aktuálne je schopný plniť finančné záväzky.
  • Špekulatívny stupeň CCC – subjekty sú zraniteľné a splnenie ich finančných záväzkov závisí od priaznivých obchodných, finančných a ekonomických podmienok.
  • Špekulatívny stupeň CC – veľmi zraniteľné subjekty, ktoré predstavujú veľkú neistotu.
  • Špekulatívny stupeň C – subjekty, ktoré sú veľmi náchylné k nezaplateniu.
  • Špekulatívny stupeň D – subjekty, ktoré porušili dohodu o splatení finančného záväzku.

Rating Slovenska sa znížil

Na začiatku decembra agentúra Fitch Ratings priniesla nové hodnotenia. Slovensko podľa nich kleslo z úrovne A s negatívnym výhľadom na úroveň A- so stabilným výhľadom. Dôvodom zníženia ratingu bolo podľa agentúry zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich mesiacov a výrazný nárast dlhu.

V správe, ktorú agentúra Fitch Ratings zverejnila, sa uvádza, že dočasná úradnícka vláda predložila rozpočtový plán založený na scenári bez zmeny politiky, ktorý mal priniesť nárast deficitu na 6,5 % HDP v roku 2024 a následne na 6,9 % v roku 2025 a 6,6 % v roku 2026.

Správa ďalej pokračuje: „Nová koaličná vláda, ktorá nastúpila do funkcie koncom novembra, zreviduje zákon o rozpočte na rok 2024 do konca roka. Nedávno predstavila fiškálny balík v hodnote takmer 2 miliárd eur, ktorý by mal byť v súlade so sľubmi predvolebnej kampane o konsolidácii 0,5 percentuálneho bodu v roku 2024.“

Okrem hodnotenia agentúra Fitch Ratings poskytla aj prognózy. Podľa nich dôjde v roku 2023 k miernemu rastu HDP, a to o 1,3 %. Toto číslo je nad priemerom eurozóny a malo by vyplývať z rastu verejných investícií z eurofondov a zo silného zahraničného obchodu.

Následne v rokoch 2024 a 2025 agentúra predpovedá postupné zrýchľovanie hospodárskeho rastu. To by malo vyplývať zo zvýšenia súkromnej spotreby, podporenej rastom reálnych miezd.

Fitch Ratings ďalej predpokladá stabilné investície, ktoré by mali byť podporené čerpaním fondov EÚ a Plánu obnovy a odolnosti. V roku 2024 preto odborníci očakávajú rast ekonomiky o 2,3 % a v roku 2025 o 2,8 %.

Najvyšší rating má už len deväť krajín

Na svete je už len deväť krajín, ktoré si udržujú hodnotenie na stupni AAA u všetkých troch agentúr. Sú to Nemecko, Dánsko, Holandsko, Švédsko, Nórsko, Švajčiarsko, Luxembursko, Austrália a Singapur.

Medzi tieto krajiny kedysi patrili aj Spojené štáty a Kanada. USA však prišli o svoj rating AAA ešte v roku 2011, kedy im ho odobrala spoločnosť S&P Global Ratings. Koncom tohto roka tak učinila aj agentúra Fitch Ratings, ktorá sa tak rozhodla kvôli očakávanému zhoršeniu fiškálnej situácie a rastúcemu dlhovému zaťaženiu vlády po opakovaných patových situáciách týkajúcich sa limitu zadlženia. V súčasnosti má teda USA hodnotenie AAA len od agentúry Moody's Investors Service. 

Kanada si svoj rating zatiaľ udržuje u dvoch najväčších agentúr, a to u S&P Global Ratings a Moody's Investors Service.

Anketa

Vadí vám pokles ratingu Slovenska

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Často kladené otázky

  • Fitch Ratings je medzinárodná ratingová agentúra, ktorá poskytuje hodnotenia bonít rôznym subjektom, vrátane korporácií a vlád, s cieľom poskytnúť investorom informácie o úrovni rizika spojeného s investovaním do konkrétneho dlhu alebo finančných nástrojov. Hodnotenia Fitch Ratings sú vyjadrené písmenami a symbolmi, pričom vyššie hodnotenie indikuje vyššiu úroveň bonity a nižšie hodnotenie naznačuje vyššie riziko. Fitch Ratings je jednou z troch hlavných medzinárodných ratingových agentúr, spolu s Moody's a Standard & Poor's.

  • Ratingová agentúra je špecializovaná finančná služba, ktorá poskytuje hodnotenie kreditnej spoľahlivosti emitentov dlhopisov, vrátane vlád, podnikov a štrukturovaných financií. Tieto hodnotenia, známe ako kreditné ratingy, pomáhajú investorom určiť pravdepodobnosť splatenia dlhu a sú dôležitým nástrojom pri rozhodovaní o investíciách.

  • Tri najvplyvnejšie ratingové agentúry na svete sú Moody's, Standard & Poor's (S&P) a Fitch Ratings. Hodnotia úverovú schopnosť a spoľahlivosť emitentov dlhopisov, vrátane vlád a korporácií, čo má zásadný vplyv na finančné trhy. Ich hodnotenia pomáhajú investorom pri rozhodovaní o tom, ako rizikové sú určité investície. Sú neoceniteľným nástrojom pre riadenie rizika a investičné stratégie.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok