Ako ušetrí stavbár v Nemecku 15 % z hrubého príjmu? Potrebuje Freistellung

PR článok | rubrika: PR článok | 25. 12. 2023
Pre slovenských stavbárov, ktorí odchádzajú za prácou do Nemecka, platia určité daňové povinnosti navyše. Jednou z nich je stavebná zrážková daň (Bauabzugsteuer). Ak chcú dostávať plnú sumu vystavenej faktúry, musia si vybaviť Freistellung - oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane.
Ako ušetrí stavbár v Nemecku 15 % z hrubého príjmu? Potrebuje Freistellung

Zdroj: elements.envato.com

Komerčná spolupráca

Freistellung a Bauabzugsteuer v Nemecku

V Nemecku sa na slovenských podnikateľov v stavebnom sektore vzťahuje stavebná zrážková daň, takzvaná Bauabzugsteuer. V praxi to znamená, že objednávateľ služieb v oblasti stavebníctva je povinný strhnúť z každej faktúry 15 % z hrubého príjmu.

Keď si však vybavia Freistellung alebo Freistellungbescheinigung (oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane), dostanú 100 % svojich zárobkov.

Výhodné je, keď majú toto potvrdenie aj subdodávatelia, ktorí sa využívajú pri stavebnej činnosti. V opačnom prípade i pre nich platí povinnosť platby stavebnej zrážkovej dane.

Ideálny čas na vybavenie Freistellung

Pokiaľ sa stavbári chystajú za prácou do Nemecka, je to ideálny čas na vybavenie dokumentu Freistellung.

Často sa však stáva, že o Freistellung požiadajú, až keď im príde prvá faktúra vyplatená v hodnote 85 % z pôvodne fakturovanej sumy. V takom prípade je tu ešte možnosť požiadať o vrátenie zrážkovej stavebnej dane, ale až po ukončení daného kalendárneho roka.

Dobrým riešením je i situácia, keď už síce slovenský stavbár pracuje v Nemecku a súbežne si vybavuje oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane. Dôležité je, aby Freistellung platil v čase vyplatenia faktúry, nie jej vystavenia.

Freistellung s odborným poradcom

Freistellung si môže každý pracovník v stavebníctve vybaviť sám alebo požiadať o spoluprácu odbornú poradenskú spoločnosť zo Slovenska.

Ešte prv ako začnete riešiť Freistellung, potrebujete mať už pridelené nemecké daňové číslo (Steuernummer). Aj s touto administratívnou záležitosťou vám pomôže profesionálny konzultant, ktorý pozná nemecký daňový systém.

Slováci v Nemecku určite ocenia rady aj pomoc profesionálov z praxe pri riešení Freistellung, opakovaného vybavenia oslobodenia od stavebnej zrážkovej dane či vrátenia daní z Nemecka a mnohých ďalších administratívnych úkonov.

Navyše, vďaka technológiám a intuitívnym aplikáciám je celá komunikácia zabezpečená online, prostredníctvom mobilného telefónu a z pohodlia domova.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok